dinsdag 1 december 2009

Vrouwen in 't Zwart

geef een donatie op: 78.68.21.094
Vrouwen in 't Zwart Nederland
houden een wake op vrijdag 4 december 2009

vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje)
42 jaar bezetting is meer dan genoeg!
SURPRISES VAN DE ISRAELISCHE SINTERKLAAS EN ZIJN ZWARTE PIETEN
Zou men in Israel net zo veel van Nederland houden als andersom? Onze buitenland minister Verhagen doet er alles aan om die illusie in stand te houden. En in Israel zullen ze blij verrast zijn geweest; waar niemand in Europa deze als Israëlische politicus vermomde criminele nederzettingbewoner Lieberman meer wil ontvangen- ook in eigen land met de nek aangekeken- vonden de Nederlandse regering en de 2de Kamer Commissie het nodig om deze minister van Buitenlandse zaken hier met alle egards te ontvangen. Hij kwam Nederland allereerst bedanken voor de steun bij de mislukte pogingen om het Goldstone rapport over de Gaza oorlog onder de tafel te werken. Maar gelukkig stond een groeiende protesterende menigte hem in Den Haag en Amsterdam op te wachten, nadat vele organisaties, waaronder Vrouwen in het Zwart, eerder al een brief aan de Tweede kamer Commissie had gestuurd [ zie http://www.palestina-komitee.nl/NPK-berichten/153 ] met wat markante uitspraken van Lieberman, zoals een oproep tijdens de oorlog tegen Gaza om in die kleine strook grond op te treden, zoals de VS aan het einde van de 2de wereld oorlog hadden gedaan tegen Japan.
Hoe kan zo een ontvangst plaatsvinden? Een diplomatieke blunder? Is Verhagen net als zijn voorganger en CDA- partijgenoot, Jaap de Hoop Scheffer, uit op een goede baan in Washington? Misschien moet hij zich melden bij de Amerikaanse zionistische lobby -AIPAC, die samen met de regering Netanyahu, met succes bezig zijn het zwalkende buitenlandse beleid van de Obama regering t.a.v. Iran en Israel te beïnvloeden, onder het motto: 'blijf van ons af en laat Iran maar aan ons over!'
Maar na het gesprek bleek zelfs de onvermoeibare Israël-fan Verhagen voor het eerst ‘verbijsterd’, toen Lieberman de boodschap doorgaf, dat Jeruzalem nu eenmaal een integraal deel van Israël vormt en waarom dan te stoppen met bouwen?
Nadat de speciale VS afgezant George Mitchell en VS buitenland minister Hillary Clinton voor de zoveelste maal het er over eens waren geworden, dat het bevriezen van nederzettingen het best bereikt kan worden door ze voortdurend uit te breiden, kreeg Netanyahu begin november het groene licht van minister Clinton. Al een paar dagen later kwam hij met zijn besluit 900 woningen in Oost- Jeruzalem’s gemeente Gilo te gaan bouwen, waar wereldwijd meteen woedend op gereageerd werd. Was dat wel een nieuw besluit? De kranten foto’s van de werkzaamheden in Gilo laten zien, dat die woningen al bijna klaar zijn! Alleen het puin in de straten moet nog geruimd worden en dat kan inderdaad nog even duren: Israel- uitermate kundig om alles in puin om te zetten- maakte huizen en barakken van Palestijnen in Oost Jeruzalem met de grond gelijk, meteen na na de aankondiging van het Gilo besluit. Er zou geen bouwvergunning voor afgegeven zijn!
Dat hoorde overigens bij acties die al eerder waren begonnen. Niet door de regering, maar door haar Zwarte Pieten, de Amerikaanse Joodse Kolonisten. Die waren (met steun van een Israëlische rechter) 4 november Palestijnse huizen binnen gedrongen, hadden 30 bewoners onder bedreiging van wapens de straat op gesmeten en de huizen zelf in bezit genomen. Deze gewelddadige settlers voegen zich bij de al bijna 500.000 joodse Israëliers, die wonen in de meer dan 100 nederzettingen, die op bezet gebied in de West Bank en Jeruzalemwerden gebouwd en voortdurend uitgebreid worden.
De wanhoop is zo groot over de nooit afnemende landroof en huizenbouw, dat Saeb Erekat van de Palestijnse Autoriteit plotseling in een interview met de BBC (16 november) verkondigde, dat het nu het 'beslissende moment' was om de VN Veiligheidsraad te vragen eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen, omdat het onmogelijk is om de vredesbesprekingen op gang te krijgen. Volgens vele Zuid Afrikanen zou dit net zo gevaarlijk zijn voor de Palestijnse zaak, als de truc destijds met de zogeheten Bantustans, de ‘eigen staten’ van de zwarte bevolking: armzalige,gefragmenteerde onvruchtbare stukken grond, zonder echte soevereiniteit, erkende grenzen of politieke macht, die door de vroegere Apartheids regering waren uitgedacht om de enorme rest van Zuid -Afrika voor de blanke minderheid te behouden; waar het ANC jarenlang met succes tegen heeft gestreden. Wat was trouwens het enige land ter wereld dat deze ’ thuislanden’ indertijd erkende? Juist ja, Apartheidsmakker Israël. [zie http://electronicintifada.net/v2/article10901.shtml ].
Naast deze sombere politieke impasses, gaan de boycot acties, ook in Nederland, met enthousiasme door.
Voor het eerst moest op initiatief van SP- Kamerlid Harry van Bommel en voortkomend uit de acties van de vrolijke 'Badjassen Brigade tegen producten uit Bezet gebied!' [zie http://www.youtube.com/watch?v=vAkDcNDn4to]minister Verhagen toezeggen een onderzoek te laten doen naar de herkomst van de grondstoffen van de bekende Israëlische schoonheidproducten van AHAVA, waarop Made in Israël staat, maar die in werkelijkheid uit bezet Palestijns gebied komen. Wanneer zou blijken dat Ahava de EU- importheffing heeft ontdoken [de Israëlische belastingvrijstelling geldt n.l. niet voor de Bezette gebieden], dan zou Verhagen maatregelen nemen. Verder zou onderzoek moeten worden gedaan, naar Israëlische landbouwproducenten, die zelf beweren hun producten uit de nederzettinggen te halen. Volgens een rapport van United Civilians for Peace moeten ook 35 Nederlandse bedrijven met directe of indirecte relaties met Palestijns of Syrisch gebied nader worden bekeken. Lees hier meer over in een degelijk ingezonden artikel in de Volkskrant 27.11.09 [ http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/4644/ ], waarin Sonja Zimmerman van het Palestina Komitee en ex-parlementariër Mohamed Rabbae met heel concrete voorstellen komen om bedrijven, banken en pensionfondsen achter de vodden te zitten, zodat Nederland niet langer medeplichtig blijft aan het in stand houden van de illegale bezetting.
Vriendinnen en vrienden, bezorg ons een leuke Sinterklaas surprise en kom naar het Spui naar onze wake op 4 december. Trek s.v.p. iets zwarts aan.
Onze leuzen zijn:
ISRAEL:
Stop de invasies in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
Weg met de annexatie muur - The wall must fall
Beindig de bezetting van de Westoever, omsingeling en uithongering van Gaza
Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken

Graag al uw mails, reacties en sympathiebetuigingen sturen naar:
info@vrouweninhetzwart.nl
Kijk op onze vernieuwde website, gemaakt door sympathisanten: www.vrouweninhetzwart.nl.
We zijn nooit klaar met onze steeds veranderende site, met nieuwe foto's en bijna al onze oude nieuwsbrieven en interessante achtergrondsartikelen. We hebben uw gift nog echt nodig; svp uw donatie op: 78.68.21.094 bij de duurzame Triodos bank
Met dank voor de gulle gevers in november.

We waren op de Multiculturele TV Nederland en op de NMO-TV. Beide goed gemaakte programma's.
Voor tapes: mail aan info@vrouweninhetzwart.nl + uw tel.no. vermelden.


Het Internationale Netwerk Vrouwen in het Zwart, i.s.m. met Coalition of Women for a Just Peace, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israël toen een aantal Israëlische vrouwen samen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om te protesteren.
In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de Israelische bezetting van Gaza en de Westoever: De eerste wake tegen de Israëlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit.
In Nederland waren de eerste vrouwen al in januaril 1990 op het Spui aanwezig. 18 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam wakes.
In ons land worden nu al in 6 steden maandelijks wakes gehouden.
[voor adressen zie hieronder]
In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats.
Kijk op de site:
www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.
Organisatie Amsterdam:
Lily van den Bergh tel: 020- 62 23 661
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje

Organisatie Groningen :
Janny Beekman tel: 0595 - 57 25 95
Zaterdag om de veertien dagen
Tijd: 13 - 14 uur verzamelen op de Grote Markt
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte: tel: 023- 532 50 25
Eerste zondag van de maand
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt
Verzamelen voor het Stadhuis
.
Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544
e-mail: j.hoekstra@upcmail.nl
Iedere laatste zaterdag van de maand
Tijd: 13:00-14:00 uur op De Nieuwstad bij De Waag

Organisatie Maastricht:

Frances Scarrott: tel: 06-11 30 74 10
Iedere laatste donderdag van de maand
Tijd: 18-19 uur achter het stadhuis
Geef je op: fescarrott@netscape.net
Organisatie Utrecht:
Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
e-mail: Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag van de maand
Tijd: 13- 14 uur Op Stadhuis brug

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Coalition of Women for a Just Peace: www.coalitionofwomen4peace.org
Vrouwen voor Vrede: www.vrouwenvoorvrede.nl
Who Profits from the occupation: http://www.whoprofits.org/
Stop the Wall: www.stopthewall.org
Een Ander Joods Geluid:
www.eajg.nl

Geen opmerkingen: