donderdag 3 december 2009

Het Militair Industrieel Complex 6

Kijkt u even met mij mee. Waarom scoort Nederland wat betreft militaire uitgaven. Zijn wij permanent in oorlog? Zo nee, waarom dit bedrag?



Why Can’t Canada Buy A Mighty Military? Like Norway, For Instance

Military

All we are sayyyyyyying…. is give the military industrial complex a channnnnnnnnnce.

Kidding aside, the economist produced the above graph. I rip it off with full disclosure as to it’s source in the above link. According to the short blurb, global military spending rose 4% last year to $1.46 trillion [still not even close to an Obama budget, eh?]. The graph is based on spending as a portion of population, and in Israel it’s $2,300 USD per person [and money damned well spent one might add]. But some of the names on the list are a little odd. Norway spends around $1,200 per person, and Denmark [building up for that fight with Canada for Hans Island] spends around $800 per person. Even the pot-smoking, red-light district toking Netherlands spends more than Canada does.

For our population of 33,212,696 [give or take a few recent babies], we spend a paltry $16,061,762,400 on defence, which means that every man, woman, and hippie spends $483.60 on our military. Compare that to the Health department that eats up $5,170 per capita. That’s 13.5% of our GDP!

Mark Collins also found this amusing back in 2006.



Nederland spendeert meer dan 2 keer meer geld aan militaire uitgaven dan Noorwegen, bijna drie keer meer dan Denemarken. En bijna drie keer meer dan de schatrijke oliestaatjes Oman en Koeweit. Waarom is dat? En dit alles met goedkeuring van het parlement. Kan iemand dit uitleggen?

11 opmerkingen:

Wilfred Boelhouwer zei

Beste mr. van Houcke,

Noorwegen en Denemarken hebben een bevolking van respectievelijk 4.5 en 5.5 miljoen, Nederland ruim 16 miljoen. De uitgaven per persoon zijn hier dus láger, hetgeen ook te zien is in de staafdiagram die u heeft geplaatst.

Dat zegt overigens weer niets over de juistheid van de hoogte van de Nederlandse militaire uitgaven. Het is maar waar je de norm legt.

Ga vooral door met uw vlijmscherpe stukken. Ik heb uw weblog net ontdekt maar blijf steeds terugkomen!

stan zei

wilfred

je hebt gelijk. links boven staat per persoon. per persoon geven wij nederlanders dus 2 keer meer uit dan de noren. dat is wat ik bedoelde. ik heb mij verkeerd uitgedrukt.
stan

Anoniem zei

Toch blijft het een onmogelijk lijstje.

Waarom komen China en India er bijv. niet op voor?
Omdat er anders al geen wereld meer bestond...?

Is er pas niet een boek verschenen over
statistieken - journalisten....?

Ton

stan zei

ton
er staat per persoon. aangezien er meer dan 1 miljard chinezen zijn, ligt de uitgave per persoon natuurlijk veel lager dan bij ons, 16 miljoen. als de chinezen pp net zo krankzinnig veel uitgaven als wij dan zou er geen ruimte meer zijn om a het wapentuig op te slaan. En india hetzelfde laken een pak. interssant is te weten waarom wij tweemaal meer bedreigd worden dan de noren, en driemaal meer dan de denen? hoe komt dat?

stan zei

ton

jij betald jaarlijks meer dan 12.000 dollar voor je veiligheid. ieder jaar weer. dat is 24.000 bruto belastinggeld. dat is dus 2000 dollar bruto per maand. jij moet je nu heel veilig voelen, meer dan twee keer zo veilig als een een doorsnee noor. is dit niet het geval dan moet je toch het nederlandse parlement vragen waarom het zo duur is en of er misschien goedkopere manieren zijn om je veilig te voelen. vraag allereerst een noor of die zich meer dan 2 keer onveiliger voelt dan jij. oke
stan

Anoniem zei

Oké, omgekeerd dan:
als er een rijk eiland zou zijn
met één man en één geweer,
zou hij meteen bovenaan de lijst staan
terwijl hij nauwelijks bedreigend genoemd kan worden-
dat bedoelde ik met 'onmogelijk lijstje'.

Dat je er andere konklusies uit trekt, is een ander verhaal, -evenwel nog steeds gebaseerd op een onmogelijk lijstje...

' jij moet je nu heel veilig voelen, meer dan
twee keer zo veilig als een een doorsnee noor'

Omdat een Noor twee keer zoveel uitgeeft als een Nederlander, voel ik me DUS twee keer veiliger...
kun je dat zo maar omkeren?

Heeft dit niet alles te maken met de verhouding
geld vs inwoners-aantal
(en het beschermen van een gas-veld
tegen energie-gulzige landen wellicht)?

Ach, het lijstje gaat niet eens over 'mijn veiligheid' (zijn)
- ik zou me eerder veiliger voelen
als de dijken werden verhoogd -
maar over politiek powerplay (hebben), etc.

Ton

stan zei

ton
het is pp. wij hebben een gasveld en geven 2 keer meer uit dan de doorsnee noor die een olieveld heeft. waarom?

Anoniem zei

Kuifje op avontuur

Je zou kunnen zeggen dat we zo leven in twee werelden: in de wereld van de reele werkelijkheid, en in onze waan-wereld van ego-centrisch denken, overtuiging, geloof, vooroordeel, en alle bijbehorende angsten en verlangens.

Ons "zijn" identificeert zich hierin met een "ik-figuur", die vele rollen kan spelen: "iemand" zijn.
Deze persoonlijkheid is direct verbonden met onze gevoelens.
Iemand scheldt ons uit, en we voelen ons beledigd. Eigenlijk afgekeurd, en hierdoor in de diepte onveilig.
Onze waan van eigen-(ego)waarde is dan verstoord; vooral als er ook getuigen zijn.



Minister Van Middelkoop zei vanmiddag het belangrijk te vinden dat Nederlanders beginnen te wennen aan het idee dat behalve lágere, ook hógere defensie-uitgaven denkbaar zijn. Dat deze zelfs nodig kúnnen zijn, wil ons land zich veilig wanen en een actieve bijdrage blijven leveren aan de internationale vrede en veiligheid. De bewindsman koestert de voorzichtige hoop dat deze kabinetsperiode voor de krijgsmacht in dat opzicht als een historisch omslagpunt zal worden beschouwd.

Website Defensie

anzi

Anoniem zei

Hoe zit het met de klankbordgroep? Zijn hiervan resultaten bekend? Wedden dat de vergaderingen veelvuldig gepland zijn maar dat moeder de vrouw niet bang hoeft te zijn dat zij met het warme eten blijft zitten, tenzij het vergaderverblijf aangenamer is.


Besluit van 4 april 2008, nr. C/2008007408, houdende de instelling van de klankbordgroep ‘Verkenningen naar de toekomst van de krijgsmacht’De Minister van Defensie,
Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de Ministerraad;
Gelet op artikel 6, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges;
Besluit:
Artikel 1Ingesteld wordt de klankbordgroep Verkenningen naar de toekomst van de krijgsmacht (hierna te noemen: de klankbordgroep).
Artikel 2De klankbordgroep bestaat uit de volgende leden:
a. de heer drs. G. Zalm, voorzitter;
b. prof. dr. M.G.W. den Boer;
c. prof. dr. K. Colijn;
d. drs. A.H.M. de Jong;
e. generaal-majoor der mariniers b.d. F.E. van Kappen;
f. prof. dr. H.P.M. Knapen;
g. luitenant-generaal b.d. M.L.M. Urlings.
Artikel 3De klankbordgroep zal de projectorganisatie voorzien van een onafhankelijk klankbord over opzet, resultaten en presentatie van de verkenningen. De klankbordgroep kan daarover gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen.
Artikel 4Het Ministerie van Defensie voorziet in de ondersteuning van de klankbordgroep.
Als ambtelijk secretaris wordt drs. R.T.M. Sent toegevoegd aan de klankbordgroep.
Artikel 5a.De leden van de klankbordgroep worden bezoldigd op basis van het Vacatiegeldenbesluit 1988, waarbij geldt dat het een zware commissie is als bedoeld in artikel 1 van de Regeling maximumbedragen vacatiegeld 2004.
b.De leden ontvangen een bedrag van € 200,00 (tweehonderd euro) per vergadering.
c.De leden hebben daarnaast recht op een vergoeding wegens reiskosten en verblijfkosten overeenkomstig het Besluit dienstreizen Defensie.
Artikel 6De archiefbescheiden van de klankbordgroep worden na haar opheffing of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgebracht naar het archief van het Ministerie van Defensie.
Artikel 7Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 13 februari 2008. Het besluit vervalt met ingang van 1 januari 2010.
Artikel 8Dit besluit kan worden aangehaald als: Besluit instelling klankbordgroep Verkenningen.
Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
Den Haag, 4 april 2008DeMinister
van Defensie,E. van Middelkoop

anzi

Anoniem zei

Nederland geeft nog 10 miljoen euro in het ISAF-fonds van de NAVO voor opleiding en uitrusting van het Afghaanse leger en de politie. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft dat vrijdag bekendgemaakt bij NAVO-overleg over Afghanistan.

Nederland had eerder al 10,6 miljoen euro geschonken. „Samen met Australië behoren we tot de landen die een grote bijdrage leveren”, zei Verhagen.

De minister beklemtoonde dat de donatie los staat van de discussie over de inzet van Nederlandse militairen voor de door de NAVO geleide ISAF-missie in Afghanistan.

Telegraaf, vr 04 dec 2009

anzi

AdR zei

Wil ons land zich veilig wanen.
Het staat er echt.
Die lui zijn nog gekker dan ik vreesde.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...