maandag 12 februari 2007

Trouw Misschien Wel 12

We krijgen een tsunami van propaganda over ons heen. Voorbeeldje uit Trouw:

'Opstandelingen gedood in Irak.

(Novum/AP) - Amerikaanse en Iraakse troepen hebben maandagochtend vroeg twaalf opstandelingen gedood en zestien gearresteerd vlakbij de Iraakse stad Baqouba in de provincie Diyala, ten noordoosten van Bagdad. Dat heeft het Iraakse leger gemeld.
Diyala is al maandenlang het toneel van gevechten tussen Amerikaanse en Iraakse troepen aan de ene kant, en sjiitische milities of soennitische opstandelingen aan de andere kant. Bij de confrontatie van maandag kwam een Iraakse soldaat om het leven.'

Zie: http://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_buitenland/article627026.ece/
Opstandelingen_gedood_in_Irak

'Opstandelingen gedood in Irak?' Zo, alles goed gecheckt voordat het aan de lezers wordt doorgegeven? 'Twaalf opstandelingen?' Geen dertien of tien? Nee, precies twaalf. Was Trouw erbij? Nee, Trouw heeft geen correspondent ter plaatse die dag in dag uit de gebeurtenissen volgt en checkt. Hoe weet Trouw dan zo zeker dat het 'opstandelingen' zijn en niet gewone burgers, zoals maar al te vaak gebeurt? Dat weet Trouw niet, blindelings gaan de redacteuren af op de woorden van de autoriteiten. Hoe weet Trouw dat 'Diyala al maandeling het toneel van gevechten is?' Dat weet Trouw niet, de autoriteiten vertellen het Trouw en dan vertelt Trouw het weer aan de lezer. Waarom is Trouw niet terughoudender met deze informatie zolang het geen wederhoor kan plegen? Omdat Trouw een commercieel massamedium is dat het van de autoriteiten op economisch en politiek gebied moet hebben. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Zo simpel is het. Niet dat de redacteuren zich daarvan bewust zijn, volstrekt niet zelfs. Het is geinternaliseerde kennis. Als ze deze opvattingen niet hadden dan zouden ze nooit Trouw-redacteuren zijn.

Daarom twee reacties van lezers van deze weblog:

'Sonja said...
Het pimpen van een aanval op Iran in de media is al enkele maanden full blast, en de Nederlandse media doen schaamteloos mee met het verspreiden van leugens, zoals dit artikel vanmorgen van het ANP: 'Iraanse bommen doodden 170 VS-militairen in Irak'. "Dat hebben Amerikaanse defensiefunctionarissen laten weten." In een bljkbaar geheime briefing met 'defence analysts' - die tevens anoniem willen blijven. Bewijsvoering? Lezen we verder in het internationale nieuws, dan schijnt dat het "bewijs" gaat om de serienummers op explosieven, die naar Iran te traceren zouden zijn. Alleen laten de war pimps het woordje "vermeend" weg, hoewel er nog niets daadwerkelijk bewezen is."De drie functionarissen spraken zondag in Bagdad met enkele journalisten." Op de geheime 'persconferentie', waar de (vermeende) Iraanse explosieven waren uitgestald, werd alle opname-apparatuur verboden. De journalisten kregen wel een cd-tje mee naar huis met de (vermeende) "bewijzen".De Bush regering is bezig om de schuld van de desastreuze situatie in Irak, die ze zelf hebben veroorzaakt, te verschuiven van de Evildoers van al-Qaida (herinnert u zich Osama Bin Laden misschien nog?) naar de Evildoers van al-Qods, dat een Iraanse brigade schijnt te zijn. Net zo makkelijk als dat eerst de Soennieten de schuld kregen, nu de Shiïten de Evildoers in Irak zijn. Net zo makkelijk als dat Saddam Hoessein de wereld wilde vernietigen, wil Iran dat nu gaan doen. En net zo makkelijk als dat Saddam Hoessein banden had met al-Qaida, heeft Iran dat nu opeens. En het ANP: een onafhankelijk nieuwsmedium? Stink er niet in, het is schaamteloze Amerikaanse propaganda. ANP = Algemeen Noord-Amerikaans Persbureau.
10:55 AM

Brendan said...
Ik heb hier al een berichtje over gestuurd naar nu.nl. Vooral hoe er impliciet even overheen wordt gestapt dat Iran sjiietisch is en het dus onzinnig is dat zij het grotendeels soennitische verzet zouden steunen. Maar goed de Iran connection is al gelegd. En inderdaad waar rook is is vuur etc. etc.
11:27 AM'

Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2007/02/iran-102.html

Als u andere voorbeelden heeft van de propaganda in de commerciele massamedia laat het me weten. Vooral hoe de oorlog tegen Iran salonfahig wordt gemaakt door het klakkeloos overnemen van de taal en beweringen van de oorlogshitsers.

1 opmerking:

Sonja zei

Aanklacht: wapens met Iraanse serienummers zijn in Irak opgedoken
Bewijs: Lt. Gen. Raymond Odierno, de op een na hoogste militair in Irak, verklaarde vorige week aan USA Today dat Iran wapens levert aan Irakese opstandelingen. Odierno did not provide details on the serial numbers.

Aanklacht: Iran traint Shiïtische milities
Bewijs: Op een persbijeenkomst in augustus vorig jaar noemde Brig. Gen. Michael Barbero het bewijs "onweerlegbaar".

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...