woensdag 14 februari 2007

Nederland en Afghanistan 120


Het AD bericht:

'Geen kogels maar brood.
Door OLOF VAN JOOLEN

ROTTERDAM/LONDEN - De veiligheid in Zuid-Afghanistan, waar Nederlandse militairen opereren, is het afgelopen jaar niet verbeterd maar verslechterd. Omdat de coalitietroepen te weinig aan wederopbouw doen, groeit de onvrede onder de bevolking en dreigt een explosie van geweld.

Dat stelt de toonaangevende internationale denktank op het gebied van veiligheid en ontwikkeling Senlis Council in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd.

Volgens het Nederlandse hoofd beleid van dit instituut, Jorrit Kamminga, moet de internationale stabilisatiemacht ISAF snel meer aan hulpverlening doen. ,,We zien dat de veiligheidssituatie sinds afgelopen zomer verslechtert. De coalitietroepen moesten binnen een jaar twee grote operaties uitvoeren om te voorkomen dat Kandahar in handen van de taliban viel. Dat zegt genoeg,’’ zegt Kamminga.

Uit ruim 200 interviews die hij en zijn collega’s afgelopen maand in het zuiden afnamen, komt het beeld naar voren dat de steun voor de taliban groeit. Dit gebeurt vooral om economische redenen. ,,Tachtig procent van de strijders vecht omdat ze honger hebben,’’ schat de wetenschapper. ,,Van de buitenlandse troepen merken ze niks of ze worden er zelfs slechter van. De westerlingen bombarderen hun huizen en vernietigen papavervelden. Inmiddels zijn zo’n 80.000 gezinnen dakloos. Ze zitten in vluchtelingenkampen.’’

Wanneer de versterkte opstandelingen tijdens het traditionele voorjaarsoffensief een overwinning op de westerse militairen weten te boeken, zijn de problemen volgens Jorrit Kamminga niet te overzien. Zo’n victorie is niet ondenkbaar, want begin deze maand lukte het de taliban om het dorp Musa Qala tijdelijk te heroveren.

,,Het is wachten op de eerste taliban-overwinning. Als dat in Kandahar gebeurt, heb je echt een enorm probleem,’’ stelt de onderzoeker. ,,Dat geeft de bevolking een heel duidelijk signaal over wie de sterkste is en traditioneel kiezen Afghanen voor de sterkste partij. Als Kandahar valt, zijn luchtaanvallen de meest waarschijnlijke reactie. Dan is het einde echt zoek.’’

Het enige dat de westerse troepen volgens de Senlis Council kunnen doen om zo’n doemscenario te voorkomen, is meer tijd steken in hulpverlening. ,,Want de mensen zijn hongerig en bang,’’ vindt Kamminga. ,,Als militairen met een truck vol brood komen, zullen ze niet zo snel worden beschoten.’’ De wetenschapper durft te voorspellen dat met dit soort simpele hulp veel sympathie valt te verwerven. De overgrote meerderheid van de Afghanen die nog geen kant heeft gekozen, valt voor de westerse troepen te winnen.

De Nederlanders profileren zich binnen de internationale troepenmacht al als hulpverleners. ,,De Nederlandse militaire top lijkt het beste doordrongen van het strategische belang dat hulpverlening heeft,’’ stelt Kamminga. Maar de praktijk is volgens hem anders. Onze landgenoten hebben in Uruzgan te weinig invloed om een vuist te maken.

,,Den Haag heeft het altijd over de troepen die zich als een inktvlek over Uruzgan moeten verspreiden. De realiteit is dat de Nederlanders alleen in de steden zitten. Daardoor blijven grote delen van het land over voor de taliban. Zo gauw de Nederlanders meer buiten de steden komen, zal het aantal slachtoffers toenemen. ’’'

Lees verder: http://www.ad.nl/buitenland/article1087122.ece

Al eerder had de oorlogsjournalist Arnold Karskens in feite hetzelfde verteld. Het oude kabinet Balkenende trok al meer dan 400 miljoen euro aan belastinggeld uit voor de bezetting van Afghanistan. Kijken wat het nieuwe kabinet Balkenende gaat doen.

Voor meer onafhankelijke berichtgeving over Afghanistan kunt u onder andere hier kijken: http://www.thewe.cc/weplanet/asia/afghanistan/afghanistan.html#this_is_real
En hier: http://pubpages.unh.edu/~mwherold/ En:
http://www.cursor.org/stories/civilian_deaths.htm En:
http://www.cursor.org/ En: http://www.cursor.org/stories/archivistan.htm

Geen opmerkingen: