donderdag 21 december 2006

De Nederlandse Televisie

Trouw bericht:

'Televisie moet multicultureler.
Verplichte quota allochtonen in programma’s publieke omroep.
door Nico de Fijter.

De publieke omroepen hebben voor tientallen tv-programma’s doelen gesteld voor de aantallen multiculturele onderwerpen en allochtone studiogasten en presentatoren die in de programma’s moeten voorkomen.
De maatregel moet ervoor zorgen dat de drie netten meer allochtone kijkers trekken en een betere afspiegeling van de samenleving vormen. In het NCRV-programma ’Praatjesmakers’, bijvoorbeeld, moet 10 procent van de deelnemers allochtoon zijn. In zeven van de zestien afleveringen van de dramaserie ’Keyzer & De Boer’ moet het op de ene of andere manier gaan over de multiculturele samenleving. In het publiek van het Tros-peuterprogramma ’Bumba’ is „minimaal 1 van de 8 kinderen zichtbaar afkomstig van een ander continent”. Bij praatprogramma’s moeten meer allochtone gasten aanschuiven. En ’De rijdende rechter’ moet tenminste twee zaken behandelen die door of tegen allochtonen zijn aangespannen.
De Nederlandse tv geeft nu geen goed beeld van de samenleving. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van de universiteiten van Leuven en Nijmegen, dat begin volgend jaar verschijnt. Niet alleen etnische minderheden zijn ondervertegenwoordigd op tv, concluderen de onderzoekers. Ook vrouwen, kinderen en senioren zijn te weinig te zien.
„Het is tijd voor harde actie”, zegt Ruurd Bierman van de raad van bestuur van de publieke omroep. Volgens Bierman zijn de laatste maanden al veranderingen zichtbaar. „Bij bijvoorbeeld ’Pauw & Witteman’ en ’De wereld draait door’ zie ik steeds vaker allochtonen aanschuiven.” Maar het moet nog multicultureler, zegt Frans Jennekens, bij de NPS ’aanjager’ van multiculturele programmering. De omroep investeert twee miljoen euro in onderzoek naar kijkgedrag van allochtonen.'

Zie: http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article580056.ece/
Televisie_moet_multicultureler

Het is inderdaad zo dat in Hilversum weinig 'allochtonen,' zoals ze wonderlijk genoeg genoemd worden want ze zijn Nederlanders, bij tv-programma's werken. Neem bijvoorbeeld NOVA. Van de 55 medewerkers heeft slechts 1 een buitenlandse naam, de rest is zo 'Hollands' als het maar kan. Met andere woorden nog geen 2 procent is 'allochtoon.' Alleen al het begrip 'allochtoon' laat zien hoe provinciaals Nederland in feite is, in een kosmopolitische samenleving spreekt men niet van 'allochtonen.' Doordat bijna alle medewerkers 'Hollands' zijn, is onvermijdelijk ook de programmering zo 'Hollands,' gericht op 'Holland', naar binnen gekeerd, niet naar de wereld toe. Moet u maar eens opletten hoe weinig items over het buitenland gaan, terwijl toch Nederland een piepklein landje is, en het buitenland door de globalisering steeds meer ons leven bepaalt. Sterker nog, ik heb de indruk dat naarmate de globalisering van de wereld toeneemt het Nederlandse nieuws steeds provincialer wordt, zowel op tv en radio als in de kranten.

Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...