donderdag 7 september 2023

'Tientallen journalisten werken als informant voor de AIVD'

 

'Tientallen journalisten werken als informant voor de AIVD'

  1. Fragmenten
  2. 'Tientallen journalisten werken als informant voor de AIVD'

Tientallen journalisten werken als informant voor de AIVD en de inlichtingendienst van de politie. Dat zegt onderzoeker Roger Vleugels in Dagblad Trouw. Hij deed 25 jaar onderzoek naar de werkwijze van de inlichtingendiensten en was dan ook niet verbaasd toen dit weekend bleek dat misdaadjournalist Bas van Hout jarenlang informatie deelde met de geheime dienst. Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), vindt het niet de rol van de journalist, vertelt hij tegen het NOS Radio 1 Journaal.

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-radio-1-journaal/59379990-0943-416d-b1b3-64a9aeac3d62/2019-06-11-tientallen-journalisten-werken-als-informant-voor-de-aivd

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien bestaan er ook "ethische informanten"?

stan zei

ethisch? voor de oorlogsstaat werken?

Anoniem zei

Ik bedoelde dit als puur theoretische denkoefening voor mezelf , naar analogie van het verschijnsel "ethische hacker".
Ik denk dat de conclusie moet zijn dat een journalist idealiter een "free agent" moet zijn , die welbewust een gezonde afstand tot de macht weet te behouden, en zijn bevindingen ongefilterd kan publiceren.
Is het theoretisch mogelijk dat een journalist iets ontdekt dat staatsgevaarlijk is , waarvan het tevens gevaarlijk is dat met het grote publiek te delen?

Anoniem zei

Stel een journalist ontdekt dat er een lading fentanyl het land binnekomt , en weet ook nog precies wie het spul gaat ophalen uit een container in Rotterdam. Ik zou in dat geval het de journalist zeer kwalijk nemen als hij niet de meest doortastende instantie zou verwittigen.

Bauke Jan Douma zei

De vraag is of de bewuste journalist na de melding zich nog journalist mag noemen. Hij is immers, met jouw goedvinden, deel gaan uitmaken van 'De Staat'.

"Shalom, Shalom from the children of Gaza"

  Syrian Girl  @Partisangirl BREAKING "Shalom, Shalom from the children of Gaza" - Israeli Mossad agent and businessman Ziv Kippe...