vrijdag 29 september 2023

Nederland Werkt Militair Samen met Israelische Bezetters

 https://mailchi.mp/rightsforum/nieuwsbrief-2701424?e=5bcc85556a

The Rights Forum
29 september 2023
Beste lezer,

Op dinsdag 26 september overhandigde onze directeur Gerard Jonkman de petitie ‘Geen militaire samenwerking met Israël’ aan de Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP), Tunahan Kuzu (DENK) en Peter Valstar (VVD). De petitie werd in april gestart en door ruim tienduizend Nederlanders getekend.

Bij de aanbieding benadrukte Jonkman dat het ondenkbaar hoort te zijn dat Nederland samenwerkt met een leger en wapenfabrikant die zich op institutionele schaal schuldig maken aan schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht. Samenwerking staat haaks op Nederlands verplichtingen onder internationale verdragen, het mensenrechtenbeleid en de Grondwet.
Aanbieding van de petitie aan de Tweede Kamer. Van links naar rechts: Gerard Jonkman (The Rights Forum), Tunahan Kuzu (DENK), Peter Valstar (VVD), Jasper van Dijk (SP) en Edwin van ‘t Pad (The Rights Forum). © Kamercommissie voor Defensie
Militaire samenwerking
In april van dit jaar werd bekend dat Nederland op het punt stond zijn wapenarsenaal fors uit te breiden. Onderdeel daarvan was de aanschaf van het zogeheten PULS-artilleriesysteem van de Israëlische fabrikant Elbit Systems. Om die deal te vereenvoudigen werd met Israël een defensieverdrag gesloten dat de juridische grondslag levert voor de aanwezigheid van militairen op elkaars grond­gebied.

In de maanden erna volgden we het dossier op de voet, resulterend in tien artikelen die onderaan deze pagina te vinden zijn. Daarin beschreven we het gebrek aan debat waarmee het verdrag en de wapendeal door de Tweede Kamer werden geloodst. 

'Door en door verrot'
Intussen bereikten ons dagelijks nieuwe voorbeelden van de misdaden waaraan Israël zich schuldig maakt. In augustus omschreef een voormalige generaal het Israëlische leger als ‘door en door verrot’ en 'partner in oorlogsmisdaden'. En juist deze week publiceerde het Israëlische dagblad Haaretz een redactioneel commentaar over de rol die Israël speelt in Nagorno-Karabach.

Eind juni publiceerde De Groene Amsterdammer een eigen onderzoek naar de wapendeal met Elbit. En ook in andere Europese landen liggen deals met Elbit onder vuur. In Denemarken ontwikkelt zich een schandaal nadat uitkwam dat de aankoop van Elbit-wapens op grond van leugens door het parlement werd gejaagd.

Dankwoord
Via deze weg willen wij onze dank uitspreken naar al onze volgers die de afgelopen maanden de petitie hebben ondertekend en verspreid. Met de steun van ruim tienduizend Nederlanders hebben wij een sterk signaal aan de politiek kunnen geven: samenwerking met een leger dat zich structureel schuldig maakt aan grove mensenrechtenschendingen moet in Nederland uit den boze zijn.

De goedkeuring van het verdrag ligt momenteel ter bespreking bij de Eerste Kamer, waar Kamerleden Karimi (PvdA-GroenLinks) en Van Apeldoorn (SP) zich deze week nog uitlieten over de kwestie. Uiteraard zullen wij u op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen.
Meer weten over het militaire samenwerkingsverdrag met Israël? Lees dan het hele artikel op onze website, en bekijk vooral ook de gerelateerde artikelen onderaan de pagina.

Wij strijden tegen landroof, bezetting en onderdrukking. Helpt u mee?

Ja, ik help mee

Oproep aan provincie Utrecht: sluit busbedrijf EBS uit van aanbesteding openbaar vervoer

The Rights Forum roept de provincie Utrecht op busbedrijf EBS uit te sluiten van de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie. In een brief aan het college van Gedeputeerde Staten – het dagelijks bestuur van de provincie – wijzen wij erop dat EBS via zijn Israëlische moederbedrijf nauw betrokken is bij grove schendingen van de mensenrechten. Overheden zijn verplicht dergelijke bedrijven uit te sluiten van overheidsopdrachten.

Mensenrechten
De provincie is op zoek naar twee vervoerbedrijven die van 2025 tot 2035 het bus- en tramvervoer in de provincie gaan verzorgen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen de komende maanden inschrijven op de aanbesteding. Het is aannemelijk dat EBS daarvan gebruik zal maken.

De provincie zegt veel belang te hechten aan schoon openbaar vervoer en verwacht verder dat de bedrijven hun aanbod afstemmen op de voorziene ontwikkeling van het aantal reizigers. The Rights Forum benadrukt dat openbaar vervoer alleen schoon kan zijn als het ook schoon is van mensenrechtenschendingen, en dat het moederbedrijf van EBS dat niet is vanwege zijn bijdrage aan het bestaan en de groei van Israëls illegale kolonies in bezet Palestijns gebied.

Utrecht als voorloper?
Voor veel Nederlandse overheden zijn mensenrechten nog altijd een dode letter, maar Utrecht heeft aangetoond een positieve uitzondering te zijn. Tien maanden geleden stemden de voltallige Provinciale Staten in met het verbreken van de vriendschapsband tussen de provincie Utrecht en de Chinese provincie Guangdong. ‘Vooral de kritiek op de mensenrechten in China is een breed gedragen argument in de politiek’, schreef de provincie. The Rights Forum roept het provinciebestuur op datzelfde principe nu met even grote eensgezindheid toe te passen.
Lees hier het hele artikel over de aanbesteding in Utrecht, vervoersbedrijf EBS en de mensenrechtenschendingen waarbij moederbedrijf Egged is betrokken in de bezette Palestijnse gebieden.

Video Conferentie over 30 jaar Oslo-akkoorden

Op 27 en 28 september organiseerden de European Council on Foreign Relations (ECFR) en het Middle East Institute een conferentie naar aanleiding van het dertigste jubileum van de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. Onder het thema 'Legacies, Hard Realities and Alternatives in Israel-Palestine' gingen experts in vier verschillende paneldiscussies met elkaar in gesprek. 

Namens The Rights Forum was Edwin van 't Pad in Brussel om deel te nemen aan het evenement. Ook Lex Takkenberg en Mouin Rabbani, beide lid van de Raad van Advies van The Rights Forum, waren aanwezig, laatstgenoemde als spreker bij het panel getiteld 'What Should a Post-Oslo Endgame Look Like?'

De vier paneldiscussies zijn integraal terug te zien op het Youtube-kanaal van het Middle East Institute. Onderstaande video betreft de paneldiscussie over een Post-Oslo Endgame. Bezoek de website van de ECFR voor meer informatie over het evenement en de sprekers.

Geen opmerkingen:

"Shalom, Shalom from the children of Gaza"

  Syrian Girl  @Partisangirl BREAKING "Shalom, Shalom from the children of Gaza" - Israeli Mossad agent and businessman Ziv Kippe...