woensdag 12 juli 2023

Karel Smouter's 'Kritische' Journalistiek

Karel Smouter is een Nederlands filosoof en journalist. Hij was van 2013 tot 2017 adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent. Sinds begin 2021 is hij chef Media bij het NRC Handelsblad...

Smouter studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit. Na zijn studie werkte hij korte tijd als missionair werker voor de IZB in de Amsterdamse Noorderkerk. Zijn taak was het ontwikkelen van programma’s die aanhaken bij de culturele interesse van de mensen in de Jordaan, gerelateerd aan het christelijk geloof.[1] Later werd hij door de Protestantse Kerk Amsterdam aangesteld om onderzoek te doen naar twintigers en zingeving in de huidige stedelijke cultuur in relatie tot de toekomst van de kerk... In februari 2012 werd Smouter de opvolger van Ronald Westerbeek als hoofdredacteur van het christelijk opinieblad cv·koers en vernoemde het blad tot De Nieuwe Koers.[3] Eind 2013 ging hij aan de slag bij het online platform De Correspondent, waar hij medio 2014 adjunct-hoofdredacteur werd. Op 1 januari 2021 werd hij chef Media bij het NRC Handelsblad en kijkt hij met een kritische blik naar media-uitingen... 


De vraag is nu hoe kritisch de 'kritische blik' van deze predikantenzoon is. Een voorbeeld uit de NRC van de wijze waarop Smouter als filosoof, christen en journalist te werk gaat:

Maandag trok VVD-voorlichter Kees Berghuis de microfoon uit handen van een verslaggever van Left Laser. Wie gaan er schuil achter dit videoplatform?

De 'kritische blik' van Smouter leidt tot kwalificaties als: 

Een aanhoudende, soms zuigende manier van vragen stellen, gecombineerd met pogingen tot humor.

Zo is verslaggever Bob te zien in plaatsen als Wassenaar en Leiden, waar hij voorbijgangers om advies vraagt hoe in deze gemeente jongeren een huis kunnen kopen. Algauw worden vragen dwingend geformuleerde suggesties: „Zou je niet op een andere partij dan de VVD stemmen, zodat je jongeren kunt helpen?”

De meeste voorbijgangers reageren laconiek. Zo ook minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA), die verslaggever Bob in een andere video beleefd, maar beslist van repliek dient. Hij werd ondervraagd over het democratisch gehalte van Oekraïne. Naast ongelijkheid is dat een ander stokpaardje van het platform. Het is tijd voor de-escalatie, stelt verslaggever Bob, anders dreigt een eindeloze oorlog en komt er van democratie in Oekraïne weinig terecht. „Ze mogen nu al niet staken, niet stemmen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Bovendien: laat de Russen Poetin omverwerpen, en laat ons onze eigen mensen omverwerpen”, stelt hij ferm.

Begrijpt hij dat zijn revolutionaire retoriek mensen schrik kan aanjagen?

'Mensen'? Welke 'mensen'? Alle 'mensen'? Of 'mensen' als Karel Smouter? Maar toch niet de kritische geseculariseerde jongeren die door de corrupte mainstream-journalistiek van de predikantenzoon Smouter weten heen te prikken. Kritische vragen zijn voor hem 'revolutionaire retoriek.' Zet hem op Karel Smouter. Met jouw zelfcensuur zal je het ver schoppen. Dat wil zeggen: for the time being


1 opmerking:

Anoniem zei

Veelzeggende foto's .
foto 1 : Bij de innerlijke Tony Montana van de schizofreen Zelensky is nu definitief het kwartje gevallen , dat zijn status nooit verder zal reiken dan die van "useful idiot". Met alle gevaren voor zijn persoontje van dien.
foto 2 : Eerste indruk puur op het uiterlijk afgaand : wijfelende slappe zak die zijn heel erg zijn best doet om niet als wijfelende slappe zak over te komen.
Je hoeft je maar een uurtje serieus te verdiepen in het vooralsnog spaarzame maar veelbelovende materiaal van Left Laser op Youtube , om tot de conclusie te komen dat deze filosoof annex broodschrijver van het NRC er alles voor over heeft zijn baan voor de toekomst veilig te stellen , over wiens rug dan ook.
Verslaggever Bob heeft al het goede waar het bij mainstream media verslaggevers aan ontbreekt , en ik verwacht dat er in de toekomst nog veel pregnante vragen ontspruiten aan het onderscheidingsvermogen en realisme van Bob. Suggereren dat Bob mevr.Hermans fysiek lastig heeft gevallen is smaad , en dus ronduit kwalijk en boosaardig.
Go Bob !
Ik zou deze ode aan Bob willen afsluiten met een toepasselijke luistertip : " Bop Gun" van de band......... "Parliament". Haha.
Misschien een leuk lijflied voor Bob.
Groetjes , Jacques Mistral