maandag 24 oktober 2022

Europa Vernietigt Zichzelf (2)

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie en daarmee de Europa's machtigste politica  verklaarde op 12 oktober 2022:

mijn bezoeken aan Cairo en Jerusalem gingen over veel meer dan gas. Want ons doel blijft van fossiele brandstoffen af te komen. En de mediterrane landen bezitten een immens potentieel voor duurzame energie. Wij hebben bijvoorbeeld een nieuw waterstof partnerschap gesloten dat er veelbelovend uitziet voor zowel Europa als Egypte. Tegelijkertijd werken wij ook in dezelfde richting met andere Noord Afrikaanse landen. 

  • Gezien het feit dat Europa afhankelijk is van grondstoffen en markten stelt Von der Leyen dat ‘wij onze bemoeienis in Centraal Azië moeten vergroten. Die regio is de toegangspoort tussen Europa, Rusland en China… En zij verdienen al onze politieke en economische ondersteuning. Dus is de tijd aangebroken om onze economische betrekkingen in Centraal Azië uit te breiden… Ik wil dat Europa een partner wordt voor veranderingen in Centraal Azië. 

De geopolitiek verandert snel waardoor de westerse hegemonie ernstig wordt aangetast en dat wil de EU nu veranderen, geweldloos dan wel met massaal geweld. Dat is de betekenis van het steeds verder oostwaarts opschuiven van de NAVO, en de oorlog in Oekraïne. Die oorlog is slechts de aanloop van alles vernietigende oorlogen tegen Azië. Dit voornemen is  geruime tijd geleden voorbereid door Amerikaanse think tanks, hoge ambtenaren, de CIA en het militair-industrieel complex, zetelend in Het Pentagon. Zo werd al op 5 August 2016 bekend dat:


A new study by the RAND Corporation titled ‘War with China: Thinking Through the Unthinkable’ is just the latest think tank paper devoted to assessing a US war against China. The study, commissioned by the US Army, provides further evidence that a war with China is being planned and prepared in the upper echelons of the American military-intelligence apparatus.


That the paper emerges from the RAND Corporation has a particular and sinister significance. Throughout the Cold War, RAND was the premier think tank for ‘thinking the unthinkable’ — a phrase made notorious by RAND’s chief strategist in the 1950s, Herman Kahn. (dr. Strangelove. svh) Kahn devoted his macabre book On Thermonuclear War to elaborating a strategy for a ‘winnable’ nuclear war against the Soviet Union.

http://www.wsws.org/en/articles/2016/08/05/pers-a05.html 

 

Dit is dezelfde Rand Corporation die in 2019 een rapport publiceerde over Hoe Rusland moet worden vernietigd onder de titel ‘Overextending and Unbalancing Russia.’ Gefundenes Fressen voor de gnädige Frau Ursula von der Leyen die de zienswijze volgt van de Amerikaanse invloedrijke voormalige Veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski in zijn invloedrijke boek The Grand Chessboard (1997) waarin hij poneerde dat, ‘Oekraïne,’ als ‘een nieuwe en belangrijke ruimte op het Euraziatisch schaakbord een geopolitieke spil is omdat juist zijn bestaan als een onafhankelijk land zal helpen om Rusland te transformeren. Zonder Oekraïne houdt Rusland op een Euraziatisch rijk te zijn.’ 

Om ervoor te zorgen dat na de ineenstorting van de Sovjet Unie de VS 'the only comprehensive global superpower' zou worden, werd de NAVO niet ontbonden, maar, in strijd met de gemaakte afspraken, juist oostwaarts uitgebreid. Brzezinski gebruikt daarvoor in The Grand Chessboard de volgende argumentatie:


It follows that a wider Europe and an enlarged NATO will serve well both the short-term and the longer-term goals of U.S. policy. A larger Europe will expand the range of American influence — and, through the admission of new Central European members, also increase in the European councils the number of states with a pro-American proclivity (voorkeur. svh) — without simultaneously creating a Europe politically so integrated that it could soon challenge the United States on geopolitical matters of high importance to America elsewhere, particularly in the Middle East.

  • Al in 2015 waarschuwde de meest gerespecteerde westerse geopolitieke deskundige, dr. Henry Kissinger, dat Breaking Russia has become an objective’ voor de Obama/Biden regering. En het waarom wordt glashelder uit het volgende citaat van de bekendste opiniemaker van The New York Times, de 69-jarige Thomas Friedman: ‘The hidden hand of the market will never work without a hidden fist — McDonald’s cannot flourish without McDonnell Douglas, the builder of the F-15. And the hidden fist that keeps the world safe for Silicon Valley's technologies is called the United States Army, Air Force, Navy and Marine Corps.’
  • Het Kroatische Euro-parlementslid Mislav Kolakusic sloeg de spijker op de kop toen hij voorjaar 2022 publiekelijk verklaarde dat ‘Het buitenlands-, defensie- en veiligheidsbeleid van de EU van vandaag kan in één zin worden beschreven. De Europese Unie werd de 51ste federale staat van de Verenigde Staten, maar dan zonder stemrecht.’
  • Om een greep te krijgen op de onmetelijke grondstoffen-voorraden in de Global South en Centraal Azië, noodzakelijk om de neoliberale economie op volle toeren te laten draaien, moet volgens Brzezinski de VS daar ordenend, dus met harde hand optreden, zodat Washington en Wall Street hun ineenstortende hegemonie in stand kunnen houden. Dit streven zal onvermijdelijk tot oorlogen leiden, en zelfs een Derde Wereldoorlog dichterbij brengen, aangezien nu al de ‘United States no longer a uni-power’ is, aldus Kissinger, en daarom ‘must recognize the reality of China as an equal rival.’ Zelfs toen de meeste beleidsbepalers nog meenden dat ‘Amerika’ de enige supermacht was, wist de VS geen enkele oorlog te winnen, laat staan dat het een oorlog tegen de twee nucleaire grootmachten, China en Rusland, zal kunnen winnen. Toch wil de EU zich strijdlustig gaan mengen in Centraal Azië, en met een kadaverdiscipline die, gezien het verleden, beangstigend is. Vergeet niet, Von der Leyen is een Duitse. 
  • Significant is dat Eurazië driekwart van de wereldbevolking bezit, 60 procent van het Bruto Nationaal Product en 75 procent van alle energiebronnen op aarde. Eurazië’s potentiële macht overschaduwd zelfs die van de VS. Maar in plaats van dat Europa een eigen koers gaat varen wil de Europese Commissie China en Rusland als vijanden bestrijden.

Michael T. Klare, defensie-correpondent van The Nation waarschuwt in zijn boek The Race For What’s Left. The Global Scramble For The World’s Last Resources (2012)


De wereld betreedt een tijdperk van wijd verspreide, nog nooit voorgekomen schaarste aan grondstoffen… Wij zullen moeten wennen aan het feit dat het einde van alles is aangebroken dat makkelijk verkrijgbaar is… Omhoog schietende artikelen behoren tot de meest zichtbare effecten van het einde van ‘gemakkelijke’ grondstoffen, en zij zullen worden gevoeld door nagenoeg iedereen op de planeet. 


Een nog groter probleem is dat er 'een meedogenloze competitie’ ontstaat ‘tussen de grootste concerns en een levensgevaarlijke strijd tussen rivaliserende natie-staten.’ 


60 procent van de Amerikaanse marinevloot is nu in de Zuid Chinese Zee gestationeerd. De VS onder Obama heeft een nieuwe militaire basis in Noord Australië gevestigd om een confrontatie met China uit te lokken. Er bestaan namelijk niet voldoende grondstoffen op aarde om de bevolkingsexplosie bij te houden. Wij zouden vier aardes nodig hebben om aan de vraag te voldoen. Wij staan zodoende aan de vooravond van NAVO-oorlogen, die niets zullen oplossen, maar wel catastrofaal zullen blijken te zijn.  


* In zijn opzienbarende boek Destined For War. Can America And China Escape Thucydides’s Trap? (2017) wijst de gerenommeerde Amerikaanse hoogleraar Graham Allison op het feit dat de:


wereld nooit eerder een soortgelijke snelle, tectonische verschuiving in het machtsevenwicht gezien die door de opkomst van China mogelijk is gemaakt. Als de VS een concern was dan zou het onmiddellijk in de jaren na de Tweede Wereldoorlog 50 procent van de wereldmarkt in handen hebben gehad. Tegen 1980 was dat gedaald naar 22 procent. Drie decennia van Chinese groei heeft het aandeel van de VS vermindert naar 16 procent vandaag de dag. Als de huidige trends voortgaan, zal het Amerikaanse aandeel in de wereld-economie in de komende drie decennia dalen naar 11 procent. In dezelfde periode zal China aandeel in de wereld-economie zijn gestegen van 2 procent in 1980 tot 18 procent in 2016, op weg naar 30 procent in 2040. 


China’s economische ontwikkeling heeft het land veranderd in een formidabele politieke en militaire concurrent. Tijdens de Koude Oorlog, toen de VS onhandig reageerde op Soviet provocaties, hing er een bord in het Pentagon, waarop stond: ‘Als wij ooit geconfronteerd worden door een echte vijand, dan zouden we in grote moeilijkheden verkeren. Welnu, China is a serieuze potentiële vijand, aldus professor Allison.


Met andere woorden: terwijl het aandeel van de VS in de wereldeconomie sinds 1945 tot een derde is teruggebracht, verviervoudigde de afgelopen 6 decennia het Chinese aandeel. Als voormalig staatssecretaris van Defensie stelt de uitstekend ingevoerde Allison daarom dat de komende decennia de absoluut ‘centrale vraag over de wereldorde,' en dat is 'of China en de VS in staat zullen zijn om te ontsnappen aan Thucydides Trap,’ waarbij tussen een ineenstortend imperium en een opkomende wereldmacht tot nu toe altijd oorlog uitbrak.


  • Graham Allison is niet de eerste de beste, maar één van de meest vooraanstaande deskundigen die jarenlang hoogleraar was aan Harvard’s prestigieuze Kennedy School of Government, en vanaf 1985 lid van de adviesraad voor de Amerikaanse minister van Defensie. In zijn functie van staatssecretaris van Defensie, verantwoordelijk voor Beleid en Planning, was hij begin jaren negentig verantwoordelijk voor het coördineren van de strategie en het beleid ten aanzien van de voormalige Sovjet-Unie. Als één van de best ingevoerde Amerikaanse insiders werpt Allison twee vragen op:

Wat is vandaag de dag de absoluut grootste uitdaging van de Amerikaanse Nationale Veiligheid? Wat is de belangrijkste bedreiging van Amerika’s status in de wereld? Het antwoord op beide vragen kan worden gevonden in de mislukkingen van het Amerikaanse politieke systeem. 


Het is de Colombiaanse president Gustavo Petro die de vinger op de zere plek legt, wanneer hij erop wijst dat ‘de verslaving aan irrationele macht, winst en geld is de enorm dodelijke machine die de mensheid kan uitroeien.’

In 2018 wees de gezaghebbende nu 68 jarige-Amerikaanse hoogleraar Economie, Jeffrey Sachs — die aan de prestigieuze Columbia University doceert, en daarnaast adviseur is geweest van verschillende Amerikaanse presidenten — in het hoofdstuk EURASIA ON THE RISE, AMERICA ON THE SIDELINES van zijn boek A New Foreign Policy: Beyond American exceptionalism op het volgende feit: 


As an of America’s waning ‘exceptionalism,’ the world’s biggest geopolitical trend today has nothing to do with the United States. It is the economic integration of Europe with Asia, especially the European Union with China. Europe and Asia co-inhabit the world’s largest landmass, Eurasia. They are increasingly connected economically as well.


Dit is nu zowel de kern als de voornaamste reden dat de oorlog in Oekraïne door het Westen, onder aanvoering van Washington, werd uitgelokt. Om dit te begrijpen dient de lezer allereerst de consequenties te beseffen van de opkomst van China dat in slechts één generatie de westerse economische macht bijna wist te evenaren. Het gevolg is dat het machtsevenwicht in de wereld naar Azië verschuift, en Europa samen met de VS hun vijf eeuwen durende hegemonie moeten afstaan aan het grootste continent ter wereld, Eurazië, dat driekwart bezit van de wereldbevolking, 60 procent van het Bruto Nationaal Product en 75 procent van alle energiebronnen. Eurazië’s potentiële macht overschaduwd zelfs die van de VS, hetgeen door Amerikaanse neoconservatieven al langere tijd wordt gezien als een existentiële bedreiging van de macht van Washington. 


Het is daarom buitengewoon gevaarlijk dat praatjesmakers als de 76-jarige veelschrijver Geert Mak, die telkens zijn onbesuisde voorspellingen  later weer moet inslikken, ook nu weer luidkeels allerlei nonsens verkoopt aan zijn achterban. Zo schreef hij in de NRC van 19 maart 2022 met een pedante zelfverzekerdheid:


Poetin heeft met zijn overval alles bereikt wat hij níet wilde: een Oekraïne dat zich, meer dan ooit, heeft samengebald tot één natie  —  vanaf nu een vijandelijke natie bovendien — een waakzaam en verenigd Europa, een alom aanwezige NAVO aan zijn grenzen, een gigantische politieke en economische schade, een ongekend isolement. In militair opzicht is hij bovendien aan de verliezende hand, wat het toepassen van extreme geweldsmiddelen — chemische wapens, zelfs kernwapens — verleidelijk maakt. De huidige internationale situatie is daarom gevaarlijker de Cuba-crisis in 1962. Ook toen stonden de kernmachten tegenover elkaar, maar uiteindelijk ging het om het terugtrekken van raketsystemen over en weer, een rationele uitruil van compromissen. Nu gaat het om aspiraties waarover bijna geen compromis mogelijk is, nu lijkt het enkel een kwestie van winnen, verliezen of uitstel van executie.

https://www.geertmak.nl/nl/actueel/401/geert-mak-over-oekraine-en-over-de-dilemma-s-tussen-hart-en-verstand.html 


Dit is een typisch Makkiaanse reflex, eigen aan de huidige massamens. Mak heeft op nagenoeg alles een oordeel zonder zich werkelijk te hebben verdiept in de materie, en mede daardoor is hij als charlatan exemplarisch voor het gebrek aan kennis en inzicht in Nederland. Zo weet Mak kennelijk niet dat ‘een alom aanwezige NAVO aan’ Ruslands ‘grenzen’ al geruime tijd een voldongen feit is, in strijd met de afspraken tussen Washington en Moskou. Vandaar de bijna verdubbeling van het aantal NAVO-leden, terwijl Moskoun het Warschau-Pact ophief, en vandaar de Russische inval in Oekraïne, het land dat de VS koste wat kost lid van de NAVO wil maken, en zodoende de oorlog uitlokte. Mijn oude vriend Geert verzuimt tevens te vermelden dat de Donbass al sinds 2014 door Oekraïense neonazi’s, van ondermeer de AZOV-brigade, wordt gebombardeerd, waarbij tenminste 14.000 Russisch sprekende mensen werden vermoord, zonder dat hij hiertegen protesteerde, net zomin als hij zich uitlaat over het feit dat de zelfbenoemde ‘Joodse Staat’ Palestijns land bezet, en bijna dagelijks met name Palestijnse jongeren vermoord. Verwacht van hem en zijn aanhang niet dat zij zullen aandringen op de opschorting van het Associatieverdrag met Tel Aviv. Maar het feit dat het morele niveau van mainstream-opiniemakers weerzinwekkend is, valt in het kleine Nederland niet op. Dat de ‘oorlog in Oekraïne,’ zoals Von der Leyen stelt, ‘niet alleen een Europese Oorlog,’ is ‘maar een oorlog over de toekomst van de hele mensheid,’ en dat dus ‘de horizon van Europa alleen de gehele wereld [kan] omvatten,’ is iets waarmee de multimiljonair Mak akkoord kan gaan. Dat hier een schaakspel wordt gespeeld ten koste van het leven van miljarden mensen, beseft hij niet. Dat weet ik door decennialange persoonlijke ervaring met Geert M. Deze domineeszoon, die zichzelf ziet als een herboren christen realiseert zich niet dat het in de geschiedenis altijd en overal om grondstoffen en markten is gegaan en dat zijn EU van ‘Geen Jorwerd zonder Brussel,’ een bureaucratisch- en politiek neoliberaal bolwerk is, een instituut dat er diep van is doordrongen ‘dat wij energie nodig hebben, wij hebben duurzame energiebronnen nodig, wij hebben waterstof nodig,’ en dat bijvoorbeeld ‘Afrikaanse landen in overvloed alle grondstoffen die noodzakelijk zijn [bezitten],’ zoals de EU onlangs liet weten bij monde van ondermeer Ursula von der Leyden.   


De voorzitter van de Europese Commissie benadrukt dat de EU het Russisch-Chinese bondgenootschap als een wereldwijde bedreiging ziet dat — ik citeer — ‘wereldwijd moet worden bestreden.’ Zij verklaarde: ‘Neem bijvoorbeeld Lithium of zeldzame metalen; zij zijn van vitaal belang voor onze groene en digitale overgang. Geen enkele windturbine, geen enkel zonnepaneel is mogelijk zonder deze grondstoffen. De vraag ernaar zal exponentieel stijgen. Zoveel is zeker… Het niet zo goede nieuws is: één land beheerst de wereldwijde markt. Dat is China.’  Vandaar dat Von der Leyen en de NAVO-generaals zich nu richten op Centraal Azië.


De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde onlangs dat het risico van Armageddon nu net zo groot is als tijdens de Cubacrisis in 1962. Op dat moment scheerde de wereld rakelings langs een kernoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie...

https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/biden-kans-op-kernoorlog-in-60-jaar-niet-zo-groot-geweest 


* Roger Cohen, de Britse opiniemaker van The New York Times schreef  in zijn dagblad van 6 oktober 2022 onder andere het volgende:


ATHENS — Clear blue skies over the 10th Athens Democracy Forum could not dispel the unease. There was, for the first time, talk of possible nuclear war. Sabotaged Nord Stream gas pipelines spoke of a bitter winter to come. Inflation in Germany — a country that has never forgotten the horror that followed soaring prices in the 1920s — shot up to over 10 percent.


Cohen verwees naar de uitspraak van de Franse president Emmanuel Macron  dat in ‘demografisch opzicht’ de meerderheid van de wereldbevolking niet de kant van het Westen heeft gekozen. India en China zijn terughoudend partij te kiezen in de Oekraïense oorlog. Veel Afrikaanse landen, die nog steeds de gevolgen van het kolonialisme niet hebben verwerkt en wantrouwig staan tegenover westerse beloftes neigen ertoe Rusland te steunen, dat een aanzienlijke wapenleverancier van het continent is.  Cohen vermeldde tevens dat  één van de forumleden, de gerenommeerde Amerikaanse hoogleraar Jeffrey Sachs, ‘director the Center for Sustainable Development at Columbia University,’ de stelling poneerde dat de Verenigde Staten een ‘white-dominated racist society,’ is, ‘geen haar beter dan Rusland’ met zijn ‘culture of authority,’ of China, een opvatting die met groot applaus werd ontvangen. Volgens Sachs zouden de ‘grootmachten moeten praten, in plaats van trachten de superioriteit te bewijzen van  één model boven het andere.’ De oorlog in Oekraïne was, aldus Sachs ‘in belangrijke mate door de NAVO uitgelokt door haar expansie naar de Russische grenzen.’ Bovendien  suggereerde de hoogleraar dat ‘if the war went nuclear, Ukraine’s president, Volodymyr Zelensky, would be most to blame for shunning negotiation and pursuing a rash all-or-nothing course.’ Het Athens Democratie Forum, dat in samenwerking met The New York Times, deze bijeenkomst had georganiseerd toonde onbedoeld aan hoe beperkt de ‘corporate media’ het begrip ‘democratie’ interpreteren toen Sachs opmerkte dat ‘het meest gewelddadige land ter wereld sinds 1950 de Verenigde Staten is,’ waarop de gezaghebbende intellectueel onmiddellijk de mond werd gesnoerd door de moderator, de ‘Chief Diplomatic Correspondent for Europe’ van The New York Times, te weten de 70-jarige Steven Erlanger, wiens verslagen een mengeling zijn van neoconservatieve- en imperialistische opvattingen. Ook, of beter nog, juist in een zogeheten ‘neoliberale democratie,’ met zijn groeiende kloof tussen rijk en arm, heersen absolute taboes; openbare fundamentele kritiek op het totalitair functionerende kapitalistische systeem is daar één van, zoals Erlanger’s interventie demonstreerde. 


Van de overal opduikende propaganda-brigade heeft de Europese burger niets te verwachten. Die gooit alleen olie op het vuur. Zo beweerde Geert Mak in zijn boek In America. Travels with John Steinbeck (2014):


Russia is on the move again. After the collapse of the Soviet Empire it wants to start history once more, and how! Old myths about Russian greatness and the Russian soul are being dusted off. Borders are being redrawn, spheres of influence determined by force — it's as if we're back in the nineteenth century, complete with rigid and short-sighted tsarism. Russians have a sense that the Western world, including Western values and Western ways of thinking, are no longer paramount.


terwijl: 


over recent years America’s military capacity has been reduced to a historically low level,


zo fantaseerde mijn oude vriend, terwijl in werkelijkheid het Amerikaanse defensiebudget in 1962, toen de eerste Koude Oorlog in een kernoorlog dreigde te ontaarden, 54 miljard dollar bedroeg, en  in 2014 omhoog was geschoten tot 647 miljard dollar, en de NAVO-leden tezamen volgens de officiële cijfers vandaag de dag 17 keer meer spenderen aan het militair-industrieel complex dan Rusland, een verhoging van 320 miljard dollar in 2000 tot 782 miljard dollar in 2022. Ondanks de officiële cijfers loog de oud-PSP medewerker Mak in 2014 dat ‘in de  afgelopen  jaren Amerika’s militaire capaciteit is verminderd tot een historisch laag niveau,’ één van de beweringen waarvoor hij geprezen werd door een voormalige Commandant der Nederlandse Strijdkrachten, en een leugen die de oplage van zijn boeken ten goede komt. Het kan dan ook niemand verbazen dat onze Geert door de bourgeoisie letterlijk en figuurlijk wordt omarmd. Meer over de machtsgreep van de Europese Commissie de volgende keer.

 







1 opmerking:

Anoniem zei

De (ge)Makki(l)aanse mentaliteit beschrijft bij uitstek de "geestesgesteldheid" van de conformistische Nederlander.
Het verschil in de met elkaar botsende geo-politieke modellen is een verschil in welke mate de macht ligt bij de corporaties of bij de staat.
In het neo-liberalisme ligt de macht bij het groot-kapitaal en in het succesvolle China ligt de macht bij de overheid.
Maar misschien is dat te gemakkelijk gedacht, ik ben en blijf tenslotte een Nederlandse.