Von der Leyen blijft vaccins kopen, Pfizer-topman tart Europees Parlement
DE AANBESTEDINGSREGELS ZIJN GROF GESCHONDEN DOOR DE COMMISSIE
DE AANBESTEDINGSREGELS ZIJN GROF GESCHONDEN DOOR DE COMMISSIE
Datum: 17 oktober 2022
Geo-politiek
Van onze redacteur
Geo-politiek
Van onze redacteur
Terwijl steeds meer landen de coronavaccinaties afbouwen en er steeds meer twijfels zijn over de effectiviteit van de boosters, blijft de Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen gestaag doorgaan met het aankopen van vaccins. Dit gebeurt op schimmige wijze. Het levert de farmaceutische concerns niet eerder vertoonde winsten op.
De Europese Commissie heeft inmiddels volgens haar eigen website 4,2 miljard coronavaccins aangeschaft, acht per hoofd van de bevolking. “Onderhandelingen worden gevoerd over additionele vaccins”, stelt de Commissie. Daar blijft het niet bij: “De Commissie werkt ook samen met de industrie om de productiecapaciteit van vaccins te vergroten. Tegelijkertijd zijn we gestart met het aanpakken van nieuwe varianten (van het coronavirus), waarbij we hopen snel en op grote schaal effectieve vaccins te kunnen ontwikkelen en produceren. De European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) zal helpen om met deze dreiging om te gaan.”
De EU heeft zich er daarnaast toe verplicht ervoor te zorgen “dat veilige vaccins alle hoeken van de wereld gaan bereiken. De Commissie en EU-landen hebben meer dan 5 miljard euro toegezegd aan Covax, het wereldwijde initiatief gericht op eerlijke toegang tot Covid-19 vaccins.”
De manier waarop met name Von der Leyen de vaccins aanschaft, kan intussen op toenemende kritiek rekenen. In april 2021 bestelde de president van de Europese Commissie 1,8 miljard doses Covid-injecties – 900 miljoen doses ineens en een optie op nog 900 miljoen later. Hoewel aanbestedingen van boven de 5,4 miljoen volgens EU-regels openbaar moeten worden aanbesteed, regelde Von der Leyen de aanschaf rechtstreeks met de CEO van Pfizer, Albert Bourla. De Europese Rekenkamer concludeerde dan ook dat de aanbestedingsregels door de Commissie grof zijn geschonden. Volgens de website Politico “was dit een afwijking van het onderhandelingsproces dat voor andere contracten werd gebruikt, waarbij een gezamenlijk onderhandelingsteam van ambtenaren van de Commissie en de lidstaten verkennende gesprekken voerde”. De onderhandelingen vonden deels plaats via sms-berichten tussen Von der Leyen en Bourla. Von der Leyen heeft tot dusver geweigerd de sms-berichten openbaar te maken.
Interne inspecteurs binnen de EU zijn verbijsterd over de gang van zaken. Ze zagen dan ook uit naar de hoorzittingen van 10 oktober in het Europese Parlement, waarvoor Bourla was uitgenodigd. De Pfizer-topman zegde echter af, vlak voor de hoorzitting, zonder opgaaf van reden. Hij stuurde zijn collega Janine Small, die niets kon zeggen over de smsjes van Bourla. Wel baarde ze opzien met het antwoord op de vraag van Europarlementariër Rob Roos of de Pfizer vaccins voor marktintroductie waren getest op transmissie van het virus. Dit was niet het geval, zei Small. Haar bekentenis was wereldnieuws.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten