vrijdag 4 februari 2022

Duitse Admiraal Gecensureerd

 

Duitse admiraal vliegt uit de bocht met Poetin-relaas en stapt op

BERLIJN - De Duitse marinebaas Kay-Achim Schönbach heeft zaterdagavond zijn ontslag ingediend nadat de regering afstand had genomen van zijn uitspraken over de Russische president Vladimir Poetin en het conflict rond Oekraïne. Hij had in een video gezegd dat Poetin respect verdient en Oekraïne het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim nooit zal terugkrijgen.

Volgens het ministerie van Defensie in Berlijn is het relaas van de admiraal niet in overeenstemming met het standpunt van de regering en kunnen ze westerse pogingen de situatie te de-escaleren verzwakken. Schönbach kreeg de kans zich te verdedigen tegenover de legerleiding, betuigde spijt over zijn „foute” uitlatingen en besloot vervolgens de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

„Wat hij echt wil is respect”, zei Schönbach over Poetin. „En mijn God, iemand respecteren is niet duur, zelfs kosteloos. Het is makkelijk hem het respect te geven dat hij wenst, en waarschijnlijk ook verdient.” De betreffende video verscheen op YouTube en haalde de Duitse pers.

Denktank

Schönbach verklaarde zijn persoonlijke mening te hebben gegeven bij een denktankdiscussie in India. Het Oekraïense buitenlandministerie ontbood daarop de Duitse ambassadeur in Kiev om er in Berlijn op aan te dringen de laakbare uitspraken te verwerpen.

Die kwamen op een gevoelig moment nu Rusland meer dan 100.000 militairen heeft samengetrokken bij de Oekraïense grens. Westerse landen vrezen een inval en hebben Poetin al vele malen gewaarschuwd voor zware repercussies als dat gebeurt. Het Kremlin ontkent aanvalsplannen, maar wil wel dat NAVO-troepen zich terugtrekken uit het oosten van Europa en de garantie dat Oekraïne nooit lid wordt van het bondgenootschap.

De nu teruggetreden marinechef erkende wel dat er iets moet worden gedaan tegen Ruslands acties, maar tekende aan dat de in 2014 geannexeerde Krim nooit meer zal worden teruggegeven. „Dat is een feit.” Het Westen eist dat de inlijving ongedaan wordt gemaakt.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/555766801/duitse-admiraal-vliegt-uit-de-bocht-met-poetin-relaas-en-stapt-op



Geen opmerkingen: