vrijdag 4 februari 2022

The Rights Forum

The Rights Forum
4 februari 2022

Beste lezer,

Het op 5 januari bekendgemaakte kabinetsbesluit om de Nederlandse subsidie van de Palestijnse landbouworganisatie UAWC stop te zetten stuit op grote verontwaardiging. Naar schatting duizend tot tweeduizend burgers, een groot aantal organisaties en VN-experts op het gebied van mensenrechten schreven het ministerie van Buitenlandse Zaken om opheldering te vragen over de schimmige gang van zaken, vergezeld van de oproep om de subsidie van UAWC onverwijld te herstellen.

Reactie van ministerie is ontwijkend, kwetsend en cynisch
Het is bemoedigend om te zien dat zoveel burgers kritiek uitten op het kabinetsbesluit en UAWC te hulp schoten. Des te pijnlijker is het echter dat het ministerie de bezorgde burgers en organisaties antwoordde met een standaardbrief, die wij op onze website publiceerden

Het ontwijkende en soms kwetsende antwoord doet geen recht aan de geuite zorgen en gestelde vragen over het vergezochte, onredelijke en extreem problematische kabinetsbesluit. Het feit dat daarmee mensenlevens op het spel worden gezet en groter onheil wordt aangejaagd, wordt überhaupt niet geadresseerd. Veel schrijvers hebben het ministerie daarom direct teruggeschreven met de oproep met een serieuzer antwoord te komen.

Uitblijven steun aan Palestijnse ngo’s
Het antwoord van het ministerie biedt ook geen verklaring voor het maandenlang uitblijven van een Nederlands standpunt over het op de nationale terrorismelijst plaatsen van zes prominente Palestijnse ngo’s door Israël. In plaats van de ngo’s in bescherming te nemen schrijft het ministerie dat het drieënhalve maand na het Israëlische besluit nog bezig is de ‘Israëlische onderbouwing’ van die maatregel te bestuderen.

Lees hier het antwoord van het ministerie op de talloze berichten die het ontving over het kabinetsbesluit met betrekking tot UAWC, en onze analyse van de brief. 

Amnesty International: Israël maakt zich schuldig aan apartheid

Afgelopen dinsdag berichtten wij over het nieuwe rapport van Amnesty International, waarin de vooraanstaande mensenrechtenorganisatie concludeert dat Israël zich ten aanzien van de Palestijnen schuldig maakt aan een systematische en geïnstitutionaliseerde onderdrukking die neerkomt op apartheid. In onze analyse, die hier in zijn geheel te lezen is, gaan wij onder andere in op de manier waarop Amnesty zijn onderzoek heeft uitgevoerd, de belangrijkste conclusies en de aanbevelingen die de mensenrechtenorganisatie doet. 

Video Amnesty
Gelijktijdig met het rapport publiceerde Amnesty een video waarin op heldere wijze wordt uitgelegd waarom de mensenrechtenorganisatie tot de conclusie is gekomen dat Israël schuldig is aan de misdaad van apartheid. 

Israëlische laster
Al voor de publicatie van het Amnesty-rapport ging de Israëlische regering, gesteund door bondgenoten en Israël-lobbyorganisaties wereldwijd, op een inmiddels welbekende manier in de aanval: Amnesty, één van de meest gerespecteerde mensenrechtenorganisaties ter wereld, zou gedreven worden door antisemitisme. Bovendien zou er onvoldoende bewijs zijn voor de conclusies, en zou het rapport getuigen van een 'oneerlijke fixatie' op Israël.

Veertien vooraanstaande Israëlische ngo's hebben inmiddels in een gezamenlijke verklaring gereageerd op Israëls lastercampagne tegen Amnesty, en hun steun uitgesproken voor het rapport. Daarin schrijven zij onder andere: 'Israel is not being held to a different standard – but the Israeli government apparently wants to be held to no standard at all.' 

Ook Mehdi Hassan, een Britse journalist en televisiepresentator, reageerde op de Israëlische beschuldigingen van antisemitisme. In een vlijmscherp betoog stelde hij dat, of je het nu eens bent met het rapport van Amnesty of niet, je daar niet simpelweg op kunt reageren door anderen van antisemitisme te beschuldigen. Je moet ingaan op de argumenten en het bewijs, zoals die zijn gepresenteerd door meerdere mensenrechtenorganisaties, waaronder Israëlische. 
Uiteraard zullen wij u de komende tijd via onze website en nieuwsbrieven op de hoogte houden over de nieuwste ontwikkelingen, waaronder de Nederlandse en Europese reacties op het Amnesty-rapport. U kunt ons daarnaast op Twitter volgen, waar wij regelmatig updates, artikelen en video's delen die betrekking hebben op de kwestie.  

Online lezing 'Explaining home demolitions'

Defense for Children International - Palestine (DCIP), één van de zes organisaties die door Israël als 'terroristisch' is bestempeld, en het American Friends Service Committee organiseren op 8 februari een online lezing in het kader van hun #nowaytotreatachild-campagne. Het onderwerp van de lezing is het Israëlische planningsbeleid in de bezette Palestijnse gebieden. In het bijzonder wordt gekeken naar de impact van de sloop van huizen en scholen op Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem en de Jordaanvallei.

De lezing begint om 18.00 uur Nederlandse tijd. Via deze link kunt u zich aanmelden. 

Online cursus 'Gaza 101: A Mini-Course in Four Parts'

'Discussies over Palestina/Israël in het Westen gaan maar al te vaak voorbij aan Palestijnse stemmen, vooral die uit Gaza. Het gevolg is dat Gaza vaak op onnauwkeurige wijze wordt besproken en afgebeeld,' zo schrijft het Arab American Institute (AAI). Om dat recht te zetten organiseert het AAI in samenwerking met Churches for Middle East Peace en American Friends of Combatants for Peace een korte online cursus over Gaza. Tijdens vier bijeenkomsten worden de cultuur, geschiedenis, politiek en economie van Gaza besproken. 

De eerste editie vindt plaats op 10 februari. Bezoek de websitevan het AAI voor meer informatie over de cursus, de sprekers en het programma, en om u aan te melden. 
The Rights Forum zet zich in voor de bescherming van de Palestijnse samenleving tegen de Israëlische onderdrukking. Met een financiële bijdrage kunt u ons daarbij ondersteunen.


Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...