maandag 8 november 2021

Facebook 'Factcheckers' Zelf Fout

Naar aanleiding van het volgende bericht:


Directeur van AZ Turnhout wordt van het scherm gehaald

(update onderaan: momenteel 100% gevaccineerden op covidafdelingen van drie ziekenhuizen van GZA Antwerpen)

Dat krijg je dan met die regionale zenders, in dit geval het Kempense RTV. Vaak passeren daar jonge, beloftevolle nieuwsmakers, die nog écht op zoek gaan naar de waarheid, die hun journalistieke métier serieus nemen.

Zo gebeurde het, dat er op donderdag 4 november 2021 een korte reportage werd gemaakt over het stijgende aantal coronapatiënten in de Kempense grensregio. Hierbij kwam de directeur van het ziekenhuis AZ Turnhout aan het woord.

En die zei zomaar, op de lokale tv-zender, het volgende: "De patiënten die wij opnemen (met covid, red) zijn meer en meer gevaccineerde patiënten. Ik weet dat men soms andere geruchten hoort, maar de grote meerderheid van de patiënten die wij nu opnemen, zijn gevaccineerde mensen."  De opnameduur lijkt hem wel korter, en het herstel vlugger dan voorheen. Omwille van vaccinatie, van betere behandelingen of omwille van de deltavariant, of een combinatie ervan? Dat werd niet meteen uitgeklaard.

De reportage werd al na enkele uren offline gehaald door de eindredactie van RTV. Iedereen die de coronaverslaggeving van onze reguliere media iet of wat volgt, snapt uiteraard waarom deze getuigenis, van een ware expert ter zake, gecensureerd wordt. Het strookt niet met het huidige narratief, dat, tegen beter weten in, de indruk wil wekken dat we hier met een 'pandemie van ongevaccineerden' zitten,

kreeg ik van het commerciële bedrijf Facebook het volgende bericht:

Vandaag om 16:00

Er is een kennisgeving toegevoegd aan je bericht

Het bericht bevat informatie die volgens onafhankelijke feitencheckers gedeeltelijk onjuist is.

Gedeeltelijk onjuiste informatie in een bericht dat je hebt gedeeld

Content preview image

Je hebt informatie gedeeld.

6 nov. 2021

Onafhankelijke feitencheckers hebben de informatie beoordeeld en geven aan dat deze gedeeltelijk onjuist is.

8 nov. 2021

Facebook heeft een kennisgeving aan het bericht toegevoegd.

8 nov. 2021

De berichten van mensen die herhaaldelijk onjuiste informatie delen worden mogelijk lager in het nieuwsoverzicht weergegeven, zodat anderen deze minder waarschijnlijk te zien krijgen.

Van onafhankelijke feitencheckers

Factcheck: nee, regionale televisiezender RTV censureerde geen reportage over Turnhouts ziekenhuis

Knack

Feitencheck bekijken

Factcheck: nee, regionale televisiezender RTV censureerde geen reportage over Turnhouts ziekenhuis

Knack

Feitencheck bekijken

Knack is gecertificeerd door het International Fact-Checking Network. Meer informatie

https://www.facebook.com/watch/?v=757627125069441

Maar bij nadere beschouwing blijkt de stelligheid van de 'factcheckers' niet te kloppen, want ik lees bij de 'gecertificeerde' Knack, het volgende:

Werd de reportage 'grotendeels onzichtbaar' gemaakt? Werd deze getuigenis 'weggemoffeld', zoals de auteur van de blogpost zegt?

Nee, zo blijkt. Wanneer we naar de website van RTV surfen, vinden we de reportage makkelijk terug. Op de RTV-website vinden we ook een artikel van 7 november terug met als titel 'RTV censureert niet'. Daarin reageert de redactie van RTV op de berichten over censuur die op sociale media worden verspreid. De redactie benadrukt in het artikel dat het fragment nooit offline is gehaald en dat de reportage gewoon, net zoals alle andere reportages van RTV, volledig te bekijken is op de website.

Zoekterm

We nemen contact op met RTV-hoofdredacteur Jeroen Verlooy, en vragen hem of hij weet hoe de geruchten zijn ontstaan. 'We hebben een flauw vermoeden', vertelt hij aan de telefoon. 'De titel van de reportage is '50 covid-patiënten in Kempense ziekenhuizen'. Noch in de titel, noch in de begeleidende tekst bij de reportage staat iets over 'gevaccineerden' of 'niet- gevaccineerden', om de eenvoudige reden dat de reportage daar niet over ging. Ze ging over de stijging van het aantal coronapatiënten in de Kempense ziekenhuizen. De verhouding gevaccineerden/niet-gevaccineerden kwam enkel ter sprake omdat de ziekenhuisdirecteur daar spontaan over begon.'

'Mensen die in de zoekbalk van onze website "gevaccineerden" of "niet-gevaccineerden" intikten, hebben het filmpje niet onmiddellijk kunnen terugvinden, en hebben daarom wellicht ten onrechte de conclusie getrokken dat het verwijderd was', zegt Verlooy.

'Daarnaast deed zich een technisch probleem voor', gaat de hoofdredacteur verder. 'Heel af en toe gebeurt het dat filmpjes op onze site niet helemaal kunnen afgespeeld worden. Dat was even het geval bij deze reportage, maar dat hebben we onmiddellijk rechtgezet van zodra het probleem werd opgemerkt. Helaas hadden sommigen hierin al het bewijs van 'censuur' gezien.'

'Toen bovendien werd geïnsinueerd dat die zogenaamde censuur het gevolg zou zijn van druk door het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), hebben we beslist om een statement online te zetten', aldus nog Verlooy.

https://www.knack.be/nieuws/factcheck/factcheck-nee-regionale-televisiezender-rtv-censureerde-geen-reportage-over-turnhouts-ziekenhuis/article-longread-1798635.html?fbclid=IwAR2Xd6puCZTlltc1B9A8MZOsaLEF8T9vObCMS3a6EPyFDZ5BQo9Yx7qqIQI

Welnu beste 'factcheckers': RTV moest na eerst te hebben beweerd dat dat 'het fragment nooit offline is gehaald,' toch toegeven dat:

'Heel af en toe gebeurt het dat filmpjes op onze site niet helemaal kunnen afgespeeld worden. Dat was even het geval bij deze reportage...' Deze bron weerspreekt zichzelf en is dus niet betrouwbaar. Dat men vervolgens met een smoes komt, en onder druk het fragment weer op de site heeft gezet, is een plausibele mogelijkheid. Kortom: de stelligheid van de Facebook-Factcheckers is onjuist. Ik heb dit al een paar keer eerder geconstateerd. Als senior journalist die een halve eeuw lang de leugens en verdraaiingen van de corrupte mainstream-media van nabij te hebben gevolgd, adviseer ik de jeugdige zelfbenoemde 'factcheckers' wat kritischer te zijn tegenover de media. Veel succes jongelui.



Geen opmerkingen: