woensdag 10 november 2021

De NOS is Witter dan Wit

Even ter zake: De NOS stelt:

Onze mensen

De NOS is één van de grootste nieuwsorganisaties van Nederland en staat voor veel mensen symbool voor betrouwbaarheid. Dit vertrouwen willen we elke dag weer waarmaken en daar werken ruim 600 mensen keihard aan. Een flink aantal van hen kent u van gezicht of alleen van stem. Nieuwsgierig naar de persoon achter dat gezicht of die stem? Hier stellen zij zich aan u voor.

https://over.nos.nl/onze-mensen/

Als ik goed heb geteld dan is er slechts één man die niet kaaskoppen-wit is onder de in totaal 20 commentatoren van de NOS, en van de 29 correspondenten hebben slechts twee een donkerdere huidskleur, de rest is witter dan wit, terwijl van de 41 verslaggevers er slechts twee zogeheten allochtonen zijn. Van de 36 presentatoren is er één van allochtoonse afkomst en heeft slechts één van 'onze mensen' een donkere huidskleur. Met andere woorden: in het 'multiculturele' Nederland is kaaskoppen-wit op de televisie ruimschoots vertegenwoordigd bij de staatsomroep de NOS. Hoe is dit te verklaren? Immers, 14,3 procent bezit een niet-westerse migratieachtergrond, ongeveer 7 procent van de Nederlandse bevolking, dat zou betekenen dat de NOS meer medewerkers met een donkere huid op de televisie moeten toelaten, vooral ook omdat televisie allereerst en vooral een beeldmedium is.





Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...