dinsdag 30 november 2021

De Nederlandse Politie Terreur 4

In de NRC van zaterdag 27 november liet de Rotterdamse politie weten 'Je besluit: vanaf nu schiet ik gericht' op burgers die in de buurt van rellen aanwezig zijn, zoals te zien is aan filmbeelden waarbij van veraf de politie een jongeman neerschiet die niet zichtbaar meedoet aan de ordeverstoring van 19 november 2021. 

Een Rotterdamse wijkagent, die anoniem en onweersproken zijn verhaal doet in de NRC merkt ondermeer op: 'Het leek wel The Walking Dead: relschoppers bléven komen.' Hier worden burgers gepresenteerd, inclusief de jongeman die van veraf werd neergeschoten en dus geen levensbedreigend gevaar voor de politie opleverde, gecriminaliseerd als 'relschoppers' en 'zombies.' Dit is levensgevaarlijk, vooral omdat de Rotterdamse politie zelf het 'gericht schieten' met scherp ook op omstanders legitimeert, terwijl zowel de politiek als de pers geen kritiek hierop heeft. Het als 'the walking dead' opvoeren van 'relschoppers' is om voor de hand liggende redenen ronduit misdadig. 

Wij hebben hier te maken met gezagsdragers die verregaande bevoegdheden bezitten om de grondrechten van burgers in te perken. Daarvoor moeten zij verantwoording afleggen in een democratische rechtstaat, en het extremisme van het Rotterdamse politiekorps dient niet gerechtvaardigd te worden door politici en bestuurders, en al helemaal niet door journalisten die de macht dienen te controleren. Zeker niet in een tijd waarin de staat en zijn sterke arm allerlei grondrechten inperken. Tenzij de autoriteiten erop uit zijn de boel te laten escaleren. Maar in dat geval zijn zij de 'relschoppers,' en niet de jongeren die zich hebben misdragen. 



Alleen de hond wist zich hier in te houden. De hondenbegeleider moest naderhand de hond forceren het slachtoffer te bijten. 




Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...