donderdag 30 mei 2019

De Complotdenkers van De Groene Amsterdammer

In De Groene Amsterdammer van 29 mei 2019 beweren twee complotdenkers van het voormalige linkse weekblad, Robert van der Noordaa en Coen van de Ven, onder de kop: 'Het MH17-complot' dat:

In het MH17-debat een merkwaardige symbiose [is] ontstaan tussen Russische trollen, ideologisch gemotiveerde burgerjournalisten en uitgesproken complotdenkers, vaak uit Nederland. Zij versterken elkaars ideeën en houden alternatieve theorieën levend...

Al lijken de trollen aanvankelijk niet te weten wat ze moeten twitteren. De eerste tweets schrijven nog dat er een Oekraïens vliegtuig is neergehaald en beschuldigen zelfs de rebellen van het neerhalen daarvan. Eén account schrijft al snel: ‘Het neergeschoten vliegtuig op de Russisch-Oekraïense grens zal een nieuwe serie van sancties tegen Rusland teweegbrengen.’

Na die eerste tweets wordt de toon duidelijker anti-Oekraïens, de bal wordt nadrukkelijker neergelegd bij Kiev: ‘Porosjenko we willen antwoorden!’ Toch duurt het pas tot de volgende ochtend, 18 juli, voor er een eenduidige boodschap ontstaat die draait om het idee dat Oekraïne zelf de MH17 heeft neergeschoten als provocatie.


De twee complotdenkers suggereren hiermee dat alle informatie die niet strookt met de bewering dat 'de Russen het gedaan hebben,' of de 'rebellen,' Poetin propaganda is. Maar hetzelfde argument gaat op voor de Nederlandse propgangansiten als NRC-journalist Michel Krielaars, die al in 2014 beweerde dat de rebellen het vliegtuig hadden neergeschoten. Sterker nog, het duo van De Groene verzwijgt tevens dat mainstream-opiniemaker Bas Heijne beweerde  al op 21 juli 2014 in NRC Handelsblad, vijf dagen na het neerstorten van de MH17 op hoge toon Rusland de schuld gaf van ‘[d]e terreurdaad met het vliegtuig van Malaysia Airlines,' en dat daarom 'het moment' was aangebroken 'voor Nederland om eens te stoppen met zijn knuffelhouding tegenover Rusland,’ terwijl hij vier dagen na de tragedie, namelijk op de dag dat hij dit op zijn tekstverwerker tikte, over geen enkel bewijs beschikte wie de daders waren. 

Nederland is een klein land, dus de afschuwelijke dood van 193 landgenoten bij de aanslag op vlucht MH17 zal jarenlang zijn weerslag hebben in de Nederlandse samenleving, misschien wel heel veel jaren. Zo veel mensen staan in een directe relatie met de slachtoffers of hun familieleden; een aantal vrienden van mij hebben een goede vriend of kennis verloren. De afgelopen dagen vulden de sociale media zich met uitroepen van ongeloof, rauw verdriet en hartverscheurende getuigenissen van verlies, vriendschap en liefde. Dit is een nationale tragedie. 

Toch klonk de eerste reactie van de regering op deze terreurdaad erg voorzichtig of zelfs vreemd gedempt. De minister-president weigerde zich te laten verleiden tot speculaties over de daders en sprak slechts van een reusachtige ‘ramp.’ Eerst moesten alle feiten bekend zijn, sprak hij — in zijn geval een bekend refrein.

https://www.nrc.nl/nieuws/2014/07/22/tijd-dat-nederland-stopt-met-het-knuffelen-van-rus-1403399-a46987


Welnu, opnieuw zonder enig concreet bewijs stelt Heijne op 17 maart 2018 in NRC Handelsblad


Trol


  • Bas Heijne 
  •  
17 maart 2018







"We maken het ze natuurlijk ook wel een beetje gemakkelijk.” Wat? Wie? De Russen, natuurlijk. Volgens de directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD Onno Eichelsheim spelen wij Poetin zelf in de kaart: „We zijn natuurlijk in Europa op dit moment populistisch.”
De MIVD-man zegt het in de documentaire Schimmenspel, maandag op NPO2. Wat ons verscheurt, de tegenstellingen die breuklijnen door de samenleving trekken, wordt door Rusland, wereldkampioen valsspelen, aangewakkerd. Zoals daar zijn: moslims, asielzoekers, de kloof tussen elite en volk, de weerzin tegen Brussel.
Eichelsheim: „Als je daar scheuring en reuring in kan krijgen, heb je in ieder geval bewerkstelligd dat je de stabiliteit van delen van Europa of instituties kunt ondermijnen. Ik denk dat er op die manier naar gekeken wordt vanuit de Russische Federatie: de kans pakken en die gebruiken.”
Geen bijval voor Eichelsheim vanuit de politiek. SP-Kamerlid Sadet Karabulut: „Er worden steeds meer berichten verspreid dat de Russen eraan komen, maar we willen een concrete onderbouwing van de regering.” GroenLinkser Liesbeth van Tongeren vroeg zich af of het om een campagne gaat om het budget van de MIVD uit te breiden.
Russofobie! Een betere illustratie van zijn woorden kan de MIVD-directeur zich niet wensen. Er is een berg aan bewijs van Russische pogingen tot inmenging en provocatie in westerse democratieën – sorry, Sadet Karabulut, concreter dan een dubbele moordaanslag met gifgas op Brits grondgebied wordt het niet. Maar meteen richt men zich op de dubieuze motieven van Eichelsheim.
Russofobie-roepers houden niet op te onderstrepen dat de inmenging van Rusland overschat wordt, dat werkelijk alles in de schoenen van Poetin wordt geschoven. De effecten van Russisch gestook worden zwaar overdreven, joh, zoveel invloed hebben die Kremlintrollen niet. Vervolgens is de omkering al snel gemaakt: Poetin wordt door onze perfide machthebbers ten onrechte afgeschilderd als een boeman! Zijzelf en de slinkse media zijn de ware hetzers.
Dat past perfect in een scenario waarbij zowel een bepaald soort oud-links als nieuw-rechts zich thuis voelt. Voor de eerste groep is het Westen altijd de grootste boeman en dus kan Poetin niet anders dan een slachtoffer van huichelachtig westers imperialisme zijn. Het is allemaal zelfverdediging. Voor de tweede groep is het Westen zwak, feminien, en hopeloos homeopathisch verdund – en smacht men naar een sterke, masculiene leider. Dat is niet Alexander Pechtold. 
Afkeer van onze eigen zwakke politieke elite leidt dan tot een perverse vergoelijking van het Russische gestook. Halbe Zijlstra liegt toch ook? Precies zoals Poetin het wil.
De waarheid is dat steeds meer mensen gewoon Poetin willen. In de Verenigde Staten gaat de hele dag over collusion tussen Trump en de Russen voor de verkiezingen. Belangrijker is dat Poetin en Trump gewoon eenzelfde blik op de wereld hebben. De Amerikaanse regering kondigde na de aanslag in Salisbury maatregelen af tegen Rusland. Van Trump zelf geen woord. Zijn electoraat bewondert Poetin, of haat Hillary – dat is inmiddels hetzelfde. 
In Engeland is er rumoer over de halfhartige reactie van Labour-leider Jeremy Corbyn op de hondsbrutale Russische aanslag in Salisbury. Corbyn waarschuwt voor „McCarthy-achtige” toestanden. Er zou geen ruimte meer zijn voor mensen die er anders over denken. Ook waarschuwde hij voor een nieuwe Koude Oorlog. Maar er is allang een oorlog aan de gang. Een psychologische oorlog.
Het kan best dat de directeur van de MIVD meer budget wil hebben. Doet er niet toe. Hij zegt namelijk niet dat Rusland onze stevige democratie ondermijnt, hij zegt dat wij onze democratie zelf laten ondermijnen. Wilders als nuttige idioot in de Doema, de talloze samenzweringstheorietjes tegen het officiële onderzoek van de aanslag op de MH17, het zijn allemaal symptomen. Deze week werd de zoveelste charlatan ontmaskerd die een valse getuigenis had afgelegd over het neerhalen van de MH17. Hij was daarvoor vanzelfsprekend innig omarmd door Russia Today en al die Nederlandse types die zo’n hekel aan Rutte hebben, dat ze snikkend Poetins voeten willen kussen. 
Dat heet patriottisme, tegenwoordig. 
Poetins trollen doen hun best de verdeeldheid aan te jagen, daar is geen twijfel over, maar de verdeeldheid, het gebrek aan standvastigheid is er al. Het is ons probleem. 
Zelf ben ik ook voor behoedzaamheid, maar ook voor vasthoudendheid. Onderzoek laat steeds opnieuw zien dat in westerse landen steeds minder mensen bereid zijn te strijden voor het behoud van democratie, voor de waarden en principes waarop onze samenleving rust. Onze zwakte is Poetins kracht.


Meer over Heijne als NAVO-Trol: https://stanvanhoucke.blogspot.nl/search?q=bas+heijne&updated-max=2016-12-02T16:50:00%2B01:00&max-results=20&start=1&by-date=false

Kortom, het tweetal van De Groene Amsterdammer verwijt anderen datgene dat zijzelf ook doet. Interessant zijn ook de belangen van Robert van der Noordaa.


Robert van der Noordaa 

Business development manager at Royal HaskoningDHV


Expertise: 20 years experience working for engineering firms. From 2004 mainly worked abroad,experience in roughly 40 countries. Lived and worked in both Ukraine and Russia for several years.

https://www.linkedin.com/in/robertvandernoordaa/?locale=nl_NL



Coen van de Ven

Niet alleen met gelijkgestemde journalisten, ook met De Groene Amsterdammer heeft Coen inmiddels een nauwe band. Sterker nog: hij is op het moment van schrijven voor vier maanden in dienst. ‘Het is een soort draaideur. Ik had een idee voor een groot project. Toen werd gevraagd of ik de subsidieaanvragen in loondienst wilde schrijven. Daarnaast maak ik kortere verhalen voor het blad en volg ik Frans Timmermans nu al een tijdje voor een groot portret.’
https://www.villamedia.nl/over/Coen+van+de+Ven



Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...