donderdag 30 mei 2019

BBC’s Fake News on Syria


BBC’s nep-video Saving the Children of Syria veroorzaakte deels de oorlog



Gerelateerde afbeelding
Wij, de mensen die in Syrië wonen, zijn  uitgeput en geïrriteerd door de wereldwijde verontwaardiging die haar algemene veroordelingen uitspreekt over de mensen die hun leven en hun land verdedigen. “Omdat de slachtoffers van deze bloedige oorlog nu in haar achtste jaar, niet alleen honderdduizenden onschuldige burgers heeft geraakt, maar ook de waarheid en informatie die in het westen wordt gebrach, als zijnde de waarheid, alleen voor de belangen van buitenlandse regeringen en machten. Foto:  http://freesuriyah.eu/?p=1593

Een voormalige verslaggever van een Engelse lokale krant, Robert Stuart, nam het op tegen de British Broadcasting Corporation (BBC). Stuart is en was van mening dat een sensationeel videoverslag over een vermeende gruweldaad in Syrië “grotendeels, zo niet volledig, geënsceneerd was.
Maar net als Robert Stuart zullen velen van ons het niet laten rusten, mensenlevens zijn verloren, vermoord, gemarteld en jonge mannen gedood voor de verdediging van Syrië. De BBC is vele malen benaderd met bewijzen van ons activisten over deze “nep” video, maar weigert elk commentaar, zoals vele media in het westen zo ook politici.
De nep video
De video genaamd “Saving Syria’s Children” rammelt aan alle kanten. Scènes uit de video werden voor het eerst uitgezonden als een BBC-nieuwsverslag op 29 augustus 2013 en opnieuw als een BBC Panorama-special in september 2013 ( in augustus was ook de “vermeende gifgasaanval en Obama stond op het punt Syrië aan te vallen). Saving Syria’s Children werd geproduceerd door BBC-verslaggever Ian Pannell met Darren Conway als cameraman en regisseur.

BBC’s tekst op Vimeo:  
644/5000
In een speciale editie reist Panorama met Britse artsen in Syrië om uitsluitend de verwoestende gevolgen van de oorlog voor kinderen uit het conflict te onthullen. De artsen zien de nasleep van het bombarderen van een school door een vermoedelijk op napalm lijkend brandgevaarlijke apparaat en medische voorzieningen die voortdurend worden aangevallen – beide oorlogsmisdaden onder internationaal recht. Gefilmd in het noorden van het land na de aanval met chemische wapens in Damascus, die de wereldopinie ontstookte en Amerika, Rusland en de VN naar de tafel bracht, laat de film zien hoe de conventionele oorlog zich intensiveert met kinderen die de dupe zijn van deze humanitaire catastrofe 

De beelden van het nieuwsverslag werden genomen in een stad ten noorden van de stad Aleppo in een regio die werd gecontroleerd door de zogenaamde gewapende oppositie. Het pretendeerde de nasleep te tonen van een Syrische luchtaanval met behulp van brandgevaarlijke wapens, misschien napalm, het doden en verbranden van tientallen kinderen. De video toont de kinderen die aankomen en worden behandeld in een nabijgelegen ziekenhuis waar het filmteam van de BBC toevallig twee Britse medische vrijwilligers van een Britse medische hulporganisatie filmde.
Saving Syria’s Children werd geproduceerd op een kritiek moment in het Syrische conflict. Slechts enkele dagen eerder, op 21 augustus 2013, was er een vermeende saringasaanval geweest tegen een oppositiepartij aan de rand van Damascus. Westerse media werden overspoeld met video’s van dode Syrische kinderen te midden van beschuldigingen dat de Syrische regering burgers had aangevallen en wel 1400 van hen had gedood. De Syrische regering werd verondersteld verantwoordelijk te zijn en de aanval, een duidelijke schending, was de zogenaamde rode lijn van president Obama tegen de chemische wapen industrie. 
Dit incident had als effect de toenemende druk voor westerse staten zoals de NAVO om Syrië aan te vallen. Het zou om humanitaire redenen zijn, gerationaliseerd door de “verantwoordelijkheid om te beschermen”.
Waarom de controversiële video verdacht is

BBC fake
Foto: BBC een in scéne gezette oefening voor wat te doen bij een chemische aanval.

Na het zien van sceptische opmerkingen over ‘Saving Syria’s Children’ op een online discussiebord, bekeek de lokale Engelse journalist Robert Stuart de video. Net als wij en anderen vond hij de ziekenhuis opnames er kunstmatig uitzien, bijna als scènes uit een slecht geacteerde horrorfilm.
Maar in tegenstelling tot anderen besloot hij achter de waarheid te komen. Zo begon zijn zoektocht om de waarheid te achterhalen. Was de video echt of was hij in scène gezet? Was het een authentieke of gekunstelde propaganda?
Gedurende bijna zes jaar heeft zijn onderzoek veel elementen over de video onthuld, waaronder:


  • Jeugd/kinderen in de video van het ziekenhuis lijkt geënsceneerd te zijn.
  • Er is een verschil van zes uur in rapporten over wanneer het incident plaatsvond.
  • Eén van de vermeende slachtoffers, die kronkelend van pijn op een brancard wordt getoond, wordt eerder gezien zonder hulp, hij liep de ambulance in.
  • Het incident gebeurde in een gebied dat werd gecontroleerd door een terreurgroep die was geassocieerd met ISIS.
  • Een van de Britse medici was een voormalige Britse soldaat die betrokken is bij gesimuleerde blessuretraining.
  • De andere Britse hospik was een dochter van een prominent figuur in de Syrische oppositie.
  • In 2016 getuigde een lokale rebellencommandant dat de vermeende aanval nooit heeft plaatsgevonden.
Waarom het belangrijk is?
De BBC heeft een reputatie van objectiviteit. Net als alle andere westerse kranten, media bedijven Als het BBC-management, samen met het publiek, door de video werd misleid, zouden ze er sterk belang bij moeten hebben dit te onthullen en te corrigeren. Als er een fout was, zouden ze willen verduidelijken, corrigeren en ervoor zorgen dat het niet wordt herhaald.
De BBC zou een lange weg kunnen gaan naar het oplossen van dit probleem door onbewerkte beelden van de scènes in ‘Saving Syria’s Children’ vrij te geven. Waarom hebben ze dit geweigerd? Daarnaast hebben ze actief youtube-kopieën van ‘Saving Syria’s Children’ verwijderd. Als ze trots zijn op die productie, waarom verwijderen ze dan openbare kopieën ervan?
Heeft de BBC gefabriceerde of valse videoreportages geproduceerd en uitgezonden ter ondersteuning van het buitenlandse beleid van de Britse regering met betrekking tot agressie tegen Syrië ? Ook andere westerse landen/media zijn dan indirect schuldig aan propaganda en verdraaiing van de feiten. Het is belangrijk dat deze vraag wordt beantwoord om het vertrouwen van het publiek te herstellen (als de video’s authentiek zijn) of om wandaden bloot te leggen en te corrigeren (als de video’s grotendeels of volledig in scene werden gezet).
De kwestie waar het om gaat is dat niet alleen de BBC; manipulatie van media gebruikte en nog steeds gebruikt om het publiek te misleiden tot het steunen van de door elite gedreven buitenlands beleid en oorlogen . ‘Saving Syria’s Children’ is een goed voorbeeld van manipulatie, leugens en propaganda!
Bron: BBC, Youtube, Eurasia, Robert Stuart, Vimeo
http://freesuriyah.eu/?p=3294&fbclid=IwAR2PG3eY9Qz7_ZZWjzlHbtZ3cv_YMEe2NQZCfI5pMW3P1IVK_Jcv8TEfqCI

About

ezgif.com-optimizeSyria crisis: Incendiary bomb victims ‘like the walking dead’ – Ten O’Clock News, BBC One, 29 August 2013 (03:02 – 03:19). Alleged casualties appear to begin writhing and moaning on cue of central figure. See Tableau of male alleged casualties
Ahmed_Darwish
Alleged victim Ahmed Darwish appears to nod in response to instruction before turning to address the camera. 
RM4bwl Medic featured in BBC’s reports appears to demonstrate amusement in interview filmed the next day – see Laughing medic and The Napalm d’Or?.
giphy (11)Alleged eye witness Abu Youssef, interviewed in a video uploaded to You Tube less than a week after the alleged attack. Youssef’s words at this point have been translated as “The first bomb hit a residential area, the second one a student centre”. (See also Conflicting accounts of time of “napalm bomb” and The Napalm d’Or?).
Alleged_napalm_thermite_victim_Atareb_Hospital_Aleppo_26_August_2013_http_bit_ly_16GapbZAlleged napalm victim appears entirely unscathed – see Woman in black dress (end of article).
giphy (16)Alleged napalm victim (white t-shirt) appears to sway and lurch in bizarre manner in ‘Saving Syria’s Children’ – see Alleged teacher and The Napalm d’Or?.
pointy1Unidentified male appears to be alerting BBC cameraman Darren Conway to an emotive scene – see Saving Syria’s Children: The Director’s Cut?.  
Presentation: Media on Trial, 19 October 2017, Bloomsbury Central Baptist Church, London. Please note that this video has been age restricted by YouTube on the grounds that “it may not be appropriate for a general audience” – an alternate copy can be viewed hereAn updated version of this presentation expanding on the links between the BBC Panorama team, ISIS and the White Helmets can be viewed here (also age restricted).  

Insight: Saving Syria’s Children – The Worst Case Of Fake News?, 15 February 2017
Picture3Presentation for Frome Stop War, 1 March 2016.

Listed below are the original BBC reports referenced in this blog, including an HQ copy of Saving Syria’s Children(relevant section commences 30:38), plus independent reports and commentary.




Geen opmerkingen: