donderdag 28 februari 2019

Joods-Israelische Apartheidswetgeving

E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 28 feb 2019
Beste vrienden,

Kolonisten die de plaats innemen van Palestijnse gezinnen, met hulp van het Israëlische leger en politie; de 'modus operandi' in de door Israël bezette gebieden.

Afgelopen 17 februari was het weer zo ver. Een Palestijns gezin van zeven werd door de Israëlische politie met geweld uit hun woning in Oost-Jeruzalem gezet. Met achterlating van meubels en andere bezittingen.
De vader en een zoon van het gezin werden gearresteerd wegens verzet tegen de uitzetting.

Een tiental Israëlische kolonisten vestigde zich direct in de woning en plantte een Israëlische vlag op het dak.

Apartheidswetgeving

Het incident tekent de rechtsongelijkheid tussen Israëli’s en Palestijnen.

De verdreven Palestijnse familie is oorspronkelijk afkomstig uit de wijk Baka in West-Jeruzalem. In 1948 werd zij daaruit tijdens de stichting van de staat Israël verdreven door Israëlische militairen.

In de jaren vijftig brachten de VN en de Jordaanse autoriteiten, die na 1948 Oost-Jeruzalem controleerden, de familie onder in de woning in de Oost-Jeruzalem. Deze en nog een aantal andere woningen waren bezit van joodse gezinnen die in 1948 op hun beurt door Jordaanse troepen waren verjaagd.
Palestijnen worden verdreven in 1948
In 1970 werd in Israël een wet van kracht die joden de mogelijkheid biedt verloren bezittingen in Oost-Jeruzalem op te eisen. Deze wet geldt niet voor Palestijnen. Zij kunnen hun verloren eigendommen in West-Jeruzalem of elders in Israël niet terug claimen, ondanks hun internationaal erkende recht van terugkeer. Sterker nog, een oudere wet (1950) maakt het Palestijnen onmogelijk hun eigendommen te claimen.

Extremistische kolonistenorganisaties proberen de joodse eigenaren van bezittingen in Oost-Jeruzalem op te sporen om die namens hen te claimen. Het zijn veelal organisaties van religieuze fanatici die uit zijn op de ‘judaïsering’ van Oost-Jeruzalem. Zij vormen een belangrijke motor achter de voortdurende uitbreiding van de illegale Israëlische ‘nederzettingen’ in het oostelijke stadsdeel. Inmiddels hebben zich circa 220 duizend Israëli’s in Oost-Jeruzalem gevestigd.

De EU heeft de huisuitzetting veroordeeld, zoals gebruikelijk.
Israël zal zich daar niets van aantrekken, zoals gebruikelijk.

Zolang de EU weigert maatregelen tegen Israël te treffen, laat zij de Palestijnen feitelijk in de steek.

30 maart - Henri Veldhuis Symposium

Vorig jaar overleed plotseling ons bestuurslid predikant Henri Veldhuis. Om zijn gedachtegoed te eren organiseren wij op 30 maart in Culemborg het Henri Veldhuis Symposium. Thema is 'De kerk, Israël/Palestina en het streven naar rechtvaardigheid'.

Jonathan Kuttab is de hoofdgast. Hij is een Palestijnse christen, mensenrechtenactivist en voorstander van geweldloos verzet. Tijdens het symposium zal niet alleen gediscussieerd worden maar er zullen ook columns worden uitgesproken en er zal poëzie en muziek klinken.

Meer informatie over het symposium >
Jonathan Kuttab

31 maart - Lezing Jonathan Kuttab

Behalve in Culemborg zal Jonathan Kuttab ook spreken op zondagmiddag 31 maart in het Humanity House in Den Haag. Hij zal o.a. ingaan op hoe de christelijke steun aan Israël ervaren wordt door Palestijnse christenen.

Meer informatie >

Geen opmerkingen:

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...