zondag 18 maart 2018

Willy van Damme

De Morgen en de Syrische nepfoto’s

Met verbazing – alhoewel – het verhaal ‘Syrische gruwelfoto’s deels in scène gezet’ (DM 17 maart 2018 aart 2018) gelezen. Het deed mij denken aan het verhaal van het Franse staatspersbureau AFP over een betoging begin 2011 in de stad Hama. Daarbij schreef dat persagentschap dat er in Hama 500.000 betogers waren die protesteerden tegen de Syrische regering. 
Een merkwaardig getal daar die stad niet eens zoveel inwoners had. Een vanaf een hoogte toen genomen foto toonde dat die betoging vermoedelijk maar enkele tienduizenden mensen had aangetrokken. Wat AFP ongetwijfeld wel wist. 
Het is een constante in deze oorlog waarbij westerse persagentschappen en de massamedia in het Westen op een nooit gezien schaal oorlogspropaganda verwarren met informatie. Er zijn over deze oorlog niet honderden, niet duizenden, niet tienduizenden maar honderdduizenden vervalste foto’s en videoreportages gepubliceerd. De ene al slechter gemaakt dan de andere. 
Mahmoud Raslan - fotograaf van kind Omran Danqish - met Nouredin al Zinki - Augustus 2016
Hier onderaan op deze fotocollage de fotograaf Mahmoed Raslan die fier was met die foto van de licht gewond geraakte Omran Daqneesh en die nadien met al Qaeda en zijn vrienden van Nour Din al Zinki poseerde. De foto midden rechts is die als ze dat 12-jarig Palestijns kind Abdoellah Issa onthoofden. Boven links is als hij zich klaar maakt om die foto van Omran te nemen. 
Ook die welke jullie tonen met kinderen als snoepjes, een soort babelutte, gewikkeld in een zak van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, is bij de slechte te rekenen. Zelfs een en blinde had gezien dat die nep was, een enscenering. Maar niet bij die zo zichzelf kwaliteitspers noemende dagbladen als de NRC of De Morgen. Met andere woorden: 
Jullie zijn bewust mede verantwoordelijk voor dit vervalsen want zonder moeite had men gezien hoe nep dit was. Dat jullie dit nu wel melden is natuurlijk dan ook pure hypocrisie die De Morgen ongetwijfeld zal gebruiken om te zeggen dat jullie wel aan degelijke berichtgeving doen en kritisch zijn. Onzin natuurlijk. 
Trouwens jullie vermelden ook de eveneens door deze krant gebruikte foto van Omran, dat kind uit Aleppo in die ambulancewagen. Als jullie maar simpel de moeite zouden doen om dit via Google op te zoeken dan had men het interview met die jongen en zijn vader kunnen lezen over hoe die door dat salafistisch uitschot misbruikt werden en dat het allemaal nep was. 
De bewuste fotograaf hiervan zette zich trouwens nadien fier op YouTube met een stel terreur zaaiende (sic) vrijheidsstrijders van Nour Din al Zinki, een bende gesteund door o.m. België en Nederland, die al feestend een uit een hospitaal ontvoerd 12-jarig jongetje het hoofd afhakten. 
Aleppo - Gewond jongetje van het Aleppo Media Center - 18 augustus 2016
De kleine Omran op een foto gemaakt door terrorist Mahmoed Raslan. De enige bedoeling van die foto was om zo in het Westen sympathie te kweken voor die terroristen die zogenaamd moedig deze kinderen beschermen tegen die moorddadige regering. De waarheid was echter juist het omgekeerde zoals de bovenstaande foto met de vrienden van Raslan bewees. 
Maar ja, hiervoor hebben jullie niet de minste interesse want deze krant is niet bezig met journalistiek maar met het verkopen van de platst en gruwelijkst mogelijke propaganda. De krant vullen met feministische scherpslijperij en gelijktijdig salafistische terreurzaaiers tegen vrouwen steunen, daarvoor moet je De Morgen zijn. 
Groeten, of wordt het Allahu akbar? 
Willy Van Damme 
Brief naar De Morgen naar aanleiding van hun verhaal over in scene gezette Syrische gruwelfoto’s. Het enige verbazende hiermee is dat men na zeven jaar oorlog voor het eerst ontdekt dat er rond Syrië vervalste foto’s circuleren. 
Een gelijkaardig en meer uitgewerkt verhaal verscheen ook in de NRC van donderdag 15 maart waarbij die krant en die persbureaus zich langs allerlei kanten toch pogen in te dekken. Het is in elke oorlog een zekerheid dat er op massale schaal nepverhalen gemaakt worden. Zo stelde de Duitse pers tijdens de eerste wereldoorlog eenstemmig dat Belgische vrouwen erg gevaarlijk waren want ze staken de ogen uit van Duitse soldaten. 
En nog niet zo lang geleden rolde men in Egypte zelfs een filmstudio op waar men films en foto’s maakte van met bloed besmeurde en ogenschijnlijk zwaar gewonde Syrische kinderen. Je kan over dat soort verhalen dan ook moeiteloos een gans dik boek vullen. 
Oost-Ghouta - Dode kinderen - Verpakt UNHCR - Maart 2018
De foto waarvan de massamedia zoals CNN, NRC en De Morgen nu toegeven dat deze in scène was gezet. Het Franse staatspersbureau AFP werkt in jihadistengebied met fotografen. In Oost-Ghouta blijkt dat een zekere Amer Almohibany te zijn, een volbloed salafist blijkbaar. Maar geen zorg voor AFP. De Franse regering steunt al Qaeda en Co en dus mag AFP met die lieden samenwerken voor het maken van foto’s. Kwaliteit verzekerd. 
Moesten de kranten zelfs maar een begin van kritische zin tonen dan werden die foto’s zelfs niet gemaakt want ze zouden toch niet in de kranten geraken. Men maakt ze echter omdat men perfect weet dat ze probleemloos en groots en niet zelden op de eerste pagina van de westerse massamedia zullen geraken. 
Het publiek moet nu eenmaal woest worden op die moordende Syrische regering om zo, zoals voorheen met Moeammar Kadhaffi, Saddam Hoessein en zoveel anderen, een oorlog mogelijk te maken. Strijd voor de mensenrechten heet dat. Het is dan ook oorlogsstokerij waar onze media met veel plezier en commercieel gewin aan meewerken. Oorlogsmisdadigers en profiteurs van andermans miserie. 
Willy Van Damme

Geen opmerkingen:

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...