maandag 5 maart 2018

Willy van Damme

New post on Willy Van Damme's Weblog

Onzin en propaganda bij De Standaard

by Willy Van Damme
Dat jullie over Syrië niet veel anders dan leugens en onzin vertellen is een feit. Ook nu weer met het door Wouter Woussen geschreven verhaal van Mohammed Abdullah, een zogenaamde oorlogsfotograaf die zich aansloot bij die salafistische terreurgroepen. 
Daarin stelt men: “Toen de wijk Duma (Douma) in augustus 2013 door regeringstroepen met chemische wapens werd gebombardeerd, was Abdullah enkele uren later met zijn camera ter plaatse. Daarbij raakte hij zelf door het gas bevangen.” 
Douma is vooreerst geen wijk maar een stad met in normale omstandigheden meer dan 750.000 inwoners en zowat de niet-officiële hoofdplaats van de regio Oost-Ghouta, iets zoals Kempenland en Turnhout bij ons. 
Deze aanvallen vonden echter niet plaats in Douma maar in de stadjes Ain Terma en Zamalka, meer dan tien kilometer daar vandaan. Zijn beweringen doen mij dan ook sterk twijfelen aan gans zijn verhaal. Als vermeend inwoner van Oost-Ghouta zou hij zeker weten wat Douma is en waar die aanvallen plaats hadden. 
Oost-Ghouta - Militaire situatie - 21 - 3 maart - 2018
De militaire toestand op 3 maart. Volgens recente berichten zou men nu zelfs de stad Mesraba, gelegen in het midden van de kaart, bereikt hebben en dus de regio in twee kunnen splitsen. Westelijk zitten al Qaeda, het Al Rahman Korps en Ahrar al Sham die steun krijgen van Qatar. In het oosten met Douma zit het Leger van Islam en dus Saoedi-Arabië. Voorlopig laten beide kampen elkaar met rust maar samenwerken zit er voorlopig niet meer in. 
Bovendien is zijn bewering dat het leger daar chemische wapens zou gebruikt hebben bijna zeker een leugen. Zowel volgens Amerikaanse specialisten van het MIT betreffende rakettechnologie als volgens Ake Sellström, hoofd van de VN-missie die de zaak onderzocht, kon die ene getraceerde raket hoogstens 2 km ver vliegen. Waarbij de regeringstroepen een stuk verder zaten dan 2 km. Bovendien was ze van een type normaal gebruikt door die salafistische terreurgroepen. 
Verder is er ook nog de recente verklaring van James Mathis, Amerikaanse minister van Defensie, die aan journalisten stelde dat er geen enkel bewijs is dat de Syrische regering ooit al sarin heeft gebruikt. Een verklaring die ik niet in De Standaard kon lezen. Geen verbazing natuurlijk. 
Het sarin kwam dan ook vermoedelijk van de basis van regiment 111 vlakbij de stad Aleppo die in december 2012 door die jihadisten was veroverd en waar o.m. sarin lag opgeslagen. En dat iemand die voor de mensenrechten wil strijden de kant kiest van al Qaeda en company wekt minstens grote verbazing en achterdocht. Uiteraard niet bij De Standaard. 
Willy Van Damme 
Lezersbrief naar De Standaard betreffende een gesprek met Mohammed Abdullah ‘oorlog is angst, honger en je grootmoeder niet zien’ in De Standaard van 3 maart 2018. Blijkbaar was de man, een volgens dat verhaal in Hoevenen verblijvende Syrische vluchteling, recent in Brussel voor de Russische missie bij de EU gaan betogen tegen de bombardementen in Oost-Ghouta. En dus voor de krant een interessant onderwerp. 
Oost-Ghouta gevechten - Maart 2018 - 3
Zoals kon verwacht worden verlopen de gevechten in Oost-Ghouta in het voordeel van het leger en raken die salafistische terreurgroepen stilaan maar zeker in de knel. Het probleem hier is dat terwijl Ahrar al Sham, al Qaeda en het al Rahman Korps wel kunnen verhuizen naar de provincie Idlib, dat voor het Leger van de Islam moeilijker ligt. Idlib is in handen van groepen die steun krijgen van de Moslimbroeders of verbonden zijn met al Qaeda en dus Qatar. Het Leger van Islam is Saoedisch en er deels lokaal gegroeid rond de familie van de in Saoedi- Arabië verblijvende predikant Abdoellah Alloesh. Die familie komt uit Douma. En in Idlib zijn die vermoedelijk gezien de oorlog tussen Qatar en Saoedi-Arabië daarom niet welkom. Daar in Idlib is er trouwens op dit ogenblik een op leven en dood gevoerde strijd gaande tussen Ahrar al Sham & Co, nu verenigd in het Bevrijdingsleger van Syrië, en Al Qaeda. Hierover echter in onze kranten niets. Hier geen dode kinderen dus. 
En hier zullen wel veel foto’s van de betogers gemaakt zijn, vermoedelijk meer dan er manifestanten waren. Dat de Standaard er met de gebruikelijk klak naar gooit wekt zeker geen verbazing. Het is er de standaard. Bij de VRT radio kon men zo de voorbije week horen praten over de ‘stad Ghouta’. Zolang men maar met modder naar de regering gooit is in onze media alles toegelaten. Liefst de grootste onzin eerst.   
Ondertussen is al ongeveer een kwart van deze regio bevrijd en staat het leger op het punt om dit gebied in twee te splitsen en die stad Douma te isoleren. Waarna deze richting Aleppo zal gaan. Ook is het overduidelijk dat die terreurgroepen zoals elders in Rakka en Aleppo de burgers als menselijk schild gebruiken. 
Mohammed Alloesh, topman van het Leger van Islam die Douma bezet houden, stelde al dat het laten evacueren van burgers neerkomt op hun deporatie en dus onaanvaardbaar is. De door Syrië en Rusland gecreëerde vluchtcorridor bij de stad Douma kent dan ook amper succes. 
Enkele dagen geleden waren er volgens de Syrische media twee kinderen doorgeraakt maar hun ouders overleefden het niet. De corridor in Wafideen bij Douma wordt dan ook regelmatig door het Leger van de Islam onder vuur genomen. Mohammed Alloesh is een van de hoofdonderhandelaars in Genève rond Syrië en is de vertrouweling van Saoed-Arabië. 
Mohamad Alloush - Leger van Islam Syrië
Mohammad Alloesh, hoofd van het Leger van de Islam, opvolger en neef van de bij een bombardement omgekomen Zahran Alloesh, draagt in Genève bij de onderhandelingen naast een netjes getrimde baard, ook een mooi pak en een nette das. Zo hoort het voor een terrorist te zijn natuurlijk. Maar mensen uit die hel laten vluchten mag van hem niet. Geen krant die het hem kwalijk neemt. Integendeel. 
Ondertussen is er ook het op het internet verschenen verhaal over een geheime bijeenkomst op 18 januari in Washington waar enkele Amerikaanse, Britse en Franse topspecialisten bij elkaar zaten met de bedoeling het tij in Syrië toch nog te doen keren. 
Volgens dat erg gedetailleerd verhaal – zelfs de namen van de aanwezigen werden gegeven – zou het de bedoeling zijn om een nieuwe aanval met chemische wapens te ensceneren om dan het land frontaal aan te vallen. 
Vraag is natuurlijk of het verhaal klopt en als het klopt wie het lekte en waarom. Het verhaal zoals gepubliceerd heeft wel duidelijk de bedoeling de zaak te saboteren. Is dat de reden waarom mensen in de Amerikaanse regering elkaar over die chemische wapens tegenwoordig in het publiek tegenspreken? Opnieuw de CIA versus het Pentagon?   
Maar de slogan voor sommigen is duidelijk: Lukt het niet met al Qaeda dan zijn er nog de legers van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook aanwezig op die vergadering waren vertegenwoordigers van Jordanië en uiteraard Saoedi-Arabië. Volgens die berichten in de internetmedia was Israël afwezig. Maar die hoeven er niet bij te zijn om de zaak toch in de hun gewenste richting te sturen. 
Willy Van Damme
Comment   See all comments   Like
Unsubscribe to no longer receive posts from Willy Van Damme's Weblog.
Change your email settings at Manage Subscriptions.
Trouble clicking? Copy and paste this URL into your browser:
https://willyvandamme.wordpress.com/2018/03/04/onzin-en-propaganda-bij-de-standaard/

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...