maandag 4 april 2016

Geen Jorwert zonder Belastingontduiking



22-03-2016
Bedrijven hoeven van de Europese Commissie geen openheid te geven over hun activiteiten buiten de Europese Unie. Dit blijkt uit een conceptvoorstel van de Europese Commissie voor country-by-country reporting, dat gisteren is uitgelekt. Daarmee is dit voorstel dat belastingontwijking tegen zou moeten gaan, niet meer dan een lege huls. Tax Justice Nederland is geschokt door dit voorstel omdat belastingontwijking via belastingparadijzen en ontwikkelingslanden hierdoor buiten beschouwing blijft.
Country-by-country reporting betekent dat bedrijven verplicht worden een aantal gegevens per land te rapporteren. Het gaat daarbij om publieke rapportage van onder andere de omzet, aantal werknemers, brutowinst en de belastingverplichtingen in elk land waar het bedrijf activiteiten heeft. Deze publieke rapportage is belangrijk, omdat het burgers, journalisten, maatschappelijke organisaties en anderen inzicht geeft in de belastingpraktijken van bedrijven. Op die manier kunnen bedrijven en overheden ter verantwoording worden geroepen wanneer blijkt dat bedrijven hun winsten naar belastingparadijzen verschuiven. Dat is in het bijzonder van belang voor mensen in ontwikkelingslanden waar honderden miljarden aan belastinginkomsten verloren gaan door grootschalige ‘belastingvlucht’. Ook in Europa gaan cbcrenorme bedragen verloren aan belastingontwijking en -ontduiking door multinationals.
Het conceptvoorstel van de Europese Commissie beperkt de publieke rapportage voor bedrijven tot hun activiteiten binnen de Europese Unie. Dat betekent dat een groot deel van de activiteiten van bedrijven uit het zicht van het publiek blijft. De winsten die eindigen op de Kaaimaneilanden, de belasting die wordt betaald in Malawi, of het aantal werknemers op Bermuda: dit alles blijft geheim. Terwijl juist deze gegevens noodzakelijk zijn om belastingontwijking te identificeren en op te komen voor mensen in de armste landen ter wereld.
“Het is schandalig dat de Europese Commissie, na jaren van onderhandeling en discussie, met dit zwakke voorstel komt. Dit is geen country-by-country reporting,” aldus Maaike van Diepen, coördinator van Tax Justice Nederland.
Mogelijk verandert het draft voorstel nog, maar andere aanwijzingen en de korte termijn tot de officiële lancering (12 april) van het voorstel doen vermoeden van niet. De Europese Commiss
ie gaat prat op haar aanpak van belastingontwijking en -ontduiking door multinationals. Toch lijkt het erop dat de Commissie zwicht onder de druk van het bedrijfsleven en spelers buiten de Europese Unie, en op die manier geheimhouding in stand houdt. Dat gebeurt ten koste van burgers binnen en buiten de EU.
“De Europese Commissie zegt belastingontwijking door multinationals te willen aanpakken. Maar door ontwikkelingslanden en belastingparadijzen buiten de EU buiten beschouwing te laten in dit voorstel, laat ze een enorme kans voor échte transparantie liggen,” zo meent Indra Römgens, onderzoeker bij Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).
“Ontwikkelingslanden zijn extra kwetsbaar voor belastingontwijking. Hun belangen worden echter volledig genegeerd in dit draft voorstel. Daar moet de Europese Commissie zich voor schamen,” aldus Francis Weyzig, belastingdeskundige bij Oxfam Novib.
Tax Justice Nederland blijft échte, volledige country-by-country reporting eisen van de Nederlandse overheid en de Europese Commissie. Dat is waar zowel het Nederlandse als Europees Parlement om gevraagd hebben. Alleen door volledige openheid te eisen van bedrijven kan belastingontwijking en financiële geheimhouding effectief worden bestreden.

Geen opmerkingen:

Natascha van Weezel en de Palestijnse Genocide

Met betrekking tot het genocidale Israel stelde Parool -columniste  Natascha van Weezel op 23 december 2024.  ‘Toch dwing ik mezelf om de si...