De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) zal het onderwerp naar voren brengen tijdens de vergadering van de ministers van Financiën van de EU in Brussel aanstaande vrijdag. De ministers van Financiën van de 28 EU-landen zullen onder andere het nieuwste plan van de EC bespreken hoe op te treden tegen de financiering van terrorisme. Uniforme bovengrenzen voor contante transacties zijn hierin nog niet opgenomen.
Het is een eerder toegepaste truc om het contante geld steeds meer terug te dringen en uiteindelijk te verbieden. Door de suggestie dat met cash geld terrorisme gefinancierd wordt. Enkele jaren geleden werden al maatregelen genomen om zogezegd de misdaad op deze manier te bestrijden.
Banken varen wel bij een verbod op contant geld. Het bestaan van een bank kan namelijk in gevaar gebracht worden door een bankrun. Dat betekent dat mensen massaal hun CASH tegoed bij hun bank opnemen. Als te veel mensen dit massaal tegelijkertijd doen is er niet genoeg contant geld om iedereen uit te kunnen betalen. Dit komt doordat 95% van al het geld dat in omloop is giraal geld is (dat op bankrekeningen staat) en slechts de overige 5% is aanwezig in de vorm van munten en bankbiljetten. Wanneer de banken hun klanten dus niet meer hun geld kunnen terug geven gaan ontstaat er paniek en kunnen zij failliet gaan.