woensdag 29 oktober 2014

MH 17 MYSTERY 18

Kabinet terughoudend ivm onafhankelijkheid onderzoek

Redactie − 28/10/14, 15:15
© anp. 
De bewijzen dat vlucht MH17 met een raket is neergehaald lijken zich op te stapelen, schrijven de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie), Koenders (Buitenlandse Zaken) en Hennis-Plasschaert (Defensie) vandaag in een brief naar de Tweede Kamer, maar voor echte conclusies moeten we de 'definitieve rapporten afwachten'.
Kamerleden ergeren zich aan de gebrekkige informatie die het kabinet aan hen voorschotelt. "Het is wel heel opmerkelijk dat Duitse parlementariërs worden geïnformeerd over satellietbeelden die zouden bewijzen dat het om een raket ging en wij niet", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Pijnlijk" noemt hij het voor de nabestaanden, dat premier Rutte daags na de aanslag over een raket sprak, daarna dat woord niet meer wilde gebruiken en het vandaag weer in de brief op duikt.

Er lopen op dit moment twee internationale onafhankelijke onderzoeken naar van de ramp die beiden worden geleid door Nederland.  De Onderzoeksraad voorde Veiligheid (OVV) onderzoekt de toedracht van de ramp, het Openbaar Ministerie (OM) leidt het strafrechtelijk onderzoek. "Het is verleidelijk te speculeren over de toedracht van de ramp, maar juist de Nederlandse regering kan dat niet doen. We kunnen geen conclusies trekken zonder de onafhankelijkheid van de officiële onderzoeken aan te tasten", aldus de ministers.

In totaal worden vier scenario's onderzocht waardoor het vliegtuig naar beneden kan zijn gekomen. "Nu een ongeluk en een terroristische aanslag vanuit het vliegtuig onwaarschijnlijk worden geacht, blijven er twee mogelijke oorzaken over: een aanslag vanaf de grond dan wel een aanslag vanuit de lucht", schrijven de ministers. Het onderzoek naar de toedracht is nu 'primair gericht' op die scenario's. 

Dat bewijst volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dat de onderzoeksraad nog altijd geen radargegevens heeft gekregen van de Amerikanen, of dat ze de gegevens niet vertrouwt. Immers, als ze die wel hebben, hoeven ze niet meer te twijfelen over de vraag of er een vliegtuig in de buurt vloog. Dat roept bij hem de vraag op onder welke voorwaarden het onderzoek naar Nederland is gehaald. De onderzoeksraad en het Openbaar Ministerie mogen de onderzoeken uitvoeren, maar of er veto's op bepaalde uitkomsten en beperkingen aan het verkrijgen van informatie onder liggen, sluit Omtzigt niet uit.

Geen opmerkingen: