woensdag 26 september 2012

Syrie 76

Nieuwe post op Willy Van Damme's Weblog


Kuifje in Syrië

by willyvandamme
In zijn oorlogsdagboek uit Syrië heeft Rudi Vranckx het ook nog eens over die dodelijke aanslag van 12 januari dit jaar in de stad Homs op een groep journalisten waarvan hij deel uitmaakte. Tot voor kort, zelfs nog in Villa Vanthilt, stelde hij dat de regering die aanslag had gepleegd.
En de Palestijnse kloosterzuster Agnes Mariam, die deze reis had mogelijk gemaakt, zat voor hem en collega Jens Franssens mee in dat complot. Medeplichtig aan moord met voorbedachten rade dus.
Twee rapporten van de Arabische Liga en een van het Franse gerecht wijzen echter allen die rebellen aan als de daders. Ze wilden namelijk een vooraf aangekondigde betoging met aanhangers van de regering treffen. Wat hij steeds verzweeg.
Ook nu nog weigert hij de daders aan te tonen. Nu echter, gezien de kritiek elders op zijn verhaal, blijft hij hierover opmerkelijk aan de oppervlakte. Zich verontschuldigen is er niet bij.
Verder schrijft hij: “Iemand vertrouwde me de voorbije dagen toe dat de CIA zit uit te vissen welke rebellengroepen betrouwbaar zijn om wapens aan te leveren”. Dit is een al maanden oud verhaal dat in alle grote Angelsaksische media heeft gestaan. Van een onthulling gesproken. Wikileaks maakt zelfs melding van Amerikaanse huurlingen van Academi, het vroegere Blackwater.
Verder heeft hij het in het eerste verhaal in Humo vorige week over ‘burgerjournalisten’ bij die rebellen. Mensen die voor groepen, legers, partijen of bedrijven met de buitenwereld communiceren zijn perswoordvoerders, geen journalisten. En zeker als ze optreden voor gewapende groepen geen burgers. Iets anders beweren is onzin verkopen.
Verder heeft hij tot voor kort ook de aanwezigheid in Syrië van Al Qaeda en aanverwanten afgedaan als propaganda van president Bashar al Assad. Hij geeft nu zelf toe wat al van in het prille begin bewezen was. Hij had het kunnen weten had hij zijn journalistiek huiswerk maar op professionele wijze gedaan.
Waar het om gaat is dat de VS/Israël en Saoedi-Arabië Al Qaeda & co hier zoals voorheen in Afghanistan gebruiken om een hen vijandig regime omver te werpen. Iets welke hier niet eens wordt aangeraakt. De rest is in wezen onbelangrijk en zelfs prietpraat.
Willy Van Damme
Lezersbrief aan Humo naar aanleiding van het ‘Oorlogsdagboek uit Syrië’ van Rudi Vranckx.
willyvandamme | 26 september 2012 op16:56 | Categorieën:Brieven van lezers,Buitenland - Midden-OostenMedia | URL: http://wp.me/pgSxv-1Hv
Reactie   Bekijk alle reacties

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...