Yoram Stein: “Kijk, een definitie die ik van verslaving gebruik in het boek is er een van: als je van jezelf zegt dat je verslaafd bent, dan betekent dat, dat je nooit meer kunt gebruiken. En dat weet je gewoon doordat je herhaaldelijk…”
Tijs van den Brink: “Dat je nooit meer kunt gebruiken?”
Tijs van den Brink: “Dat je nooit meer kunt gebruiken?”
Yoram Stein: “Nooit meer kunt gebruiken. En dat weet je omdat je zeg maar tienduizend keer hebt geprobeerd om te stoppen en het lukte niet. En dat je dus in een spiraal terecht gekomen bent van willen stoppen, niet lukken, steeds meer zelfhaat ontwikkelen. En dan weet je dus dat je verslaafd bent..."
Aldus verklaarde de volgens eigen zeggen voormalige wietverslaafde en leraar filosofie aan het Montessori Lyceum Amsterdam. De pro-Israel lobbyist Yoram Stein is evenwel in de strikte zin van het woord dus niet echt een verslaafde geweest en wel omdat hij geen lichamelijke gevolgen ondervond van het stoppen met het roken van marihuana. Deze leraar voelde zich alleen geestelijk verslaafd aan een bewust veranderend middel. De vraag is nu waarom Stein 'verslaafd' raakte aan marihuana. Vanwaar zijn obsessieve drang om permanent zijn bewustzijn te veranderen? Waarom wilde hij stoned voor de klas staan? En dat terwijl hij is een 'spiraal' van 'zelfhaat' gevangen zat. Zo erg zelfs dat hij de mensheid nu wil waarschuwen voor de in zijn ogen ernstige gevaren van marihuanagebruik. Maar als leraar filosofie aan het Montessori Lyceum Amsterdam vertelt hij ons niet hoe het kwam dat hij 'verslaafd' raakte, wat toch de centrale vraag is. Ik ken talloze mensen die jarenlang 'wiet' hebben gerookt die geen enkele last kregen van 'steeds meer zelfhaat.' Integendeel zelfs, die raakten juist door marihuanagebruik steeds opener en soepeler in de omgang. En die vertonen ook niet de geweldige manifestatiedrang die Yoram Stein kenmerkt. Ik stel voor dat zijn leerlingen hem enkele vragen stellen over zijn voormalige 'verslaving.' Misschien kunnen ze hem ook en passant vragen waaraan hij nu 'verslaafd' is geraakt. Want een 'verslaafde' blijft men altijd, dat is immers een geestesgesteldheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten