vrijdag 24 april 2009

De Commerciele Massamedia 210

In zijn voorwoord bij Animal Farm besteedde George Orwell aandacht aan samenlevingen die relatief vrij zijn van staatscontrole. Zo schreef hij over het land waar hij woonde (maar het gaat ook op voor Nederland): 'The sinister fact about literary censorship in England is that it is largely voluntary. Unpopular ideas can be silenced, and inconvenient facts kept dark, without any need for any official ban.' Zelfcensuur uit weloverwogen eigenbelang, want 'anyone who challenges the prevailing orthodoxy finds himself silenced with surprising effectiveness.'  Een perfecte illustratie daarvan was het feit dat dit voorwoord 30 jaar lang niet gepubliceerd werd. Ik moet hier altijd weer aan denken wanneer een van mijn collega's het heeft over 'de politiek literaire elite', die noodzakelijk zou zijn voor de instandhouding van 'de democratie'. Belangrijk is te weten dat 'de politiek literaire elite'  zich dient te houden aan de wat Orwell noemt 'general tacit agreement', met ander woorden: de officieel goedgekeurde versie van de werkelijkheid en dat de elite er diep van doordrongen moet zijn dat 'it wouldn't do to mention... inconvenient facts', zoals bijvoorbeeld het feit dat de commerciele massamedia in handen zijn van 'wealthy men who have every motive to be dishonest on certain important topics,' aldus de Britse auteur. Deze kritische beschouwingen zult u nagenoeg nooit via de commerciele massamedia vernemen. Dat spreekt voor zich. De mensen die hier aandacht aan besteden worden ogenblikkelijk gemarginaliseerd, en hun kritiek verzwegen zodra het nadelig is voor de eigen club, net als in het geval van Orwell.

4 opmerkingen:

Sonja zei

De Slijpsteen ontwikkelt:

Haar schrijven komt op een moment dat in de VS het politieke debat over de CIA-verhoren is opgelaaid. Er wordt ook volop gediscussieerd over de effectiviteit van de ‘martelingen’.
Martelingen tussen aanhalingstekens. Toch weer een stapje vooruit!

Anoniem zei

Over de effectiviteit of over de martelingen?

anzi

Sonja zei

Wie had ooit gedacht dat SP'ers humor hebben!
"De Haagse politiek is meer dan ooit óók het podium van gewone mensen geworden."
Krista van Velzen op sp.nl 19 april 2009

Anoniem zei

Ik vond het wel humoristisch wat ze schreef over de Vries. Een grote doos met een hoop flauwekul.Voor humor moet men bij de christelijke partijen wezen. Dat zijn de echte feestbeesten!

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...