donderdag 6 november 2008

Obama 31


Voor de overgrote meerderheid van mijn Nederlandse collega's is de mythe weer hersteld: van krantejongen tot miljonair, van zwarte gettobewoner tot president. De Volkskrant beweert juichend: 'Met Obama het cynisme voorbij.' De Telegraaf opent met 'VS in Roes.'
Het beeld, niet de werkelijkheid, maar het beeld dat je in de VS zonder allereerst de belangen van de elite te dienen vanuit de obscuriteit ineens president kan worden, is een beeld dat door de Nederlandse commerciele massamedia zorgvuldig wordt gekoesterd. De werkelijkheid is natuurlijk veel gecompliceerder dan dit sprookjesbeeeld. Maar de commerciele massamedia kunnen dit nooit vooraf melden, dat vertellen ze collectief pas achteraf, als het te laat is, zoals het Bush-regime pas nu wordt afgerekend op zijn daden. Dit autisme is ook begrijpelijk. Op de voorpagina van de Telegraaf staat een lief lachende zwarte jonge meid met opgeheven rechtervuist. Ze is dolgelukkig dat Obama is gekozen. '"Ik ben de hele macht opgebleven om het nieuws te volgen,' zegt de (Amsterdamse svh) Gladys Starke. 'Ik hoop maar dat Obama de problemen in de wereld oplost met praten en de wapens eens laat liggen,' zegt ze." En wees eerlijk, welke burger verlangt niet naar vrede en geluk voor anderen. Maar iets anders is dat de massamedia een beeld oproepen dat Obama ook daadwerkelijk alleen de belangen van Gladys en al die andere fatsoenlijke burgers zal behartigen, en niet allereerst de belangen van de machtige financiele groepen, die de VS al sinds de Onafhankelijkheids Verklaring besturen. Het is de Amerikaanse elite, die Obama naar voren heeft geschoven om hun geopolitieke belangen veilig te stellen. Het probleem is dat de desillussie straks onvoorstelbaar groot zal zijn, zodra duidelijk wordt welke belangen Obama in werkelijkheid behartigt. Hoop is voor idealisten, de werkelijkheid is voor realisten. En nu kijken hoe lang de journalistiek de mythe kan hooghouden.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Obama wint: regering draait 180 graden!

CDA: positieve rol islam in Midden-Oosten

DEN HAAG - De islam kan een positieve bron zijn voor democratische ontwikkeling in het Midden-Oosten. Ook de sharia bevat niet enkel verwerpelijke ideeën. "Het is op zichzelf goed dat een godsdienst zich met recht bezighoudt."

Dat zei voormalig Europarlementariër Arie Oostlander woensdag bij de presentatie van een CDA-studie naar democratische ontwikkeling in het Midden-Oosten, welke onder zijn leiding is geschreven. Oostlander verzet zich sterk tegen de zogeheten seculariseringsthese, die meent dat democratische ontwikkeling gebaat is bij minder religieuze betrokkenheid. "Ik neem krachtig stelling tegen de gedachte dat islam onverenigbaar zou zijn met democratie. Met die gedachte spelen we juist extremistische groeperingen in de kaart. De islam kan een bron zijn voor de bevordering van de democratische rechtstaat."


Nederland is voor de VS trouwens geen 'klein landje'. Laat je door de politiek niet wijsmaken dat ons land voor de VS onbelangrijk zou zijn (als dat hen uitkomt). Wij zijn namelijk de vierde grootste investeerder in de VS!

The Netherlands is the eighth-largest destination for U.S. exports, as well as the fourth-largest direct investor in the United States. Dutch accumulated direct investment in the United States in 2006 was $189 billion. The United States is the third-largest investor in the Netherlands with direct investment of $216 billion as of 2006. There are more than 1,600 U.S. companies with subsidiaries or offices in the Netherlands. The Dutch are strong proponents of free trade and staunch allies of the U.S. in international fora such as the World Trade Organization (WTO) and the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD). (US Department of State)

Vandaar onze hypocriete volgzaamheid...

Anoniem zei

Michael Albert heeft een aardig fictief interview met Obama vanuit het jaar 2010 (2 jaar in functie). Het is geschreven vanuit de aanname dat de hoop van Obama's volgelingen op progressieve verandering gerealiseerd wordt. Alberts stuk is verhelderend in de schets die het geeft van wat werkelijke verandering zou betekenen. Meer nog is het verhelderend mbt hoe groot de de werkelijke afstand is tussen Obama en zelfs een begin van dergelijke verandering. De benoeming van Clinton-man Rahm Emmanuel is al een eerste koude douche...

Link naar Alberts interview:
http://www.zcommunications.org/znet/viewArticle/19345