dinsdag 3 juni 2008

De Israelische Terreur 381

Elke dag loop ik langs dit monument dat vlak bij mijn huis in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt staat. Het is een monument dat de dichter Jacob Israel de Haan herdenkt, zoals uit de tekst blijkt. Jacob Israel de Haan was een joodse Nederlander die door zionisten in opdracht van de latere Israelische president Yitzhak Ben-Zvi werd vermoord, omdat hij te kritisch was over de zionistische politiek. Het Joods Historisch Museum in Amsterdam schrijft op zijn site het volgende: "vlak voor zijn geplande terugkeer naar Nederland werd de Haan, inmiddels activist voor de ultra-orthodoxie, vermoedelijk vermoord door zionistische joden. De moord op Jacob Israël de Haan was de eerste politieke moord in Palestina." Waarom staat hier "vermoedelijk"? Het is namelijk een bewezen feit.

Wikipedia schrijft dit erover: " “Op maandag 30 juni 1924 werd De Haan met drie pistoolschoten om het leven gebracht op de trappen van het Sja'arei Tsedek ziekenhuis in de Jaffastraat in Jeruzalem, toen hij terugkwam van het avondgebed in de synagoge… Een van de seculiere zionistische organisaties, de Hagana, besloot hem te vermoorden. Een aantal Hagana-activisten, met medewerking van een politieman, bracht hem midden op straat om het leven, met medeweten van Yitzhak Ben-Zvi, die later de tweede president van Israël zou worden (1952-1963). Dat evenwel ook in De Haans eigen tijd aan deze mogelijkheid gedacht werd, blijkt uit een krantenbericht over zijn begrafenis, die door een menigte van zo'n 5000 mensen werd bijgewoond, 'vrijwel de geheele Joodsche orthodoxie van Jeruzalem'. 'Tijdens de begrafenis kwam het tot een groote protestbetooging tegen de Zionisten’… De politieke moord op De Haan is zorgvuldig onderzocht en beschreven in het boek De Haan: De eerste politieke moord in Palestina, door Shlomo Nakdimon en Shaul Mayzlish.[4] Nakdimon en Mayzlish verrichtten een diepgaand onderzoek naar de moord, en zij wisten de moordenaar te vinden, Avraham Tehomi, die destijds als zakenman in Hong Kong woonde… Tehomi (1903-1990) heeft nooit spijt van de moord gehad, zoals bleek uit een interview voor de Israëlische televisie met Nakdimon: "Ik heb gedaan wat de Hagana besloten had. En er werd niets gedaan zonder bevel van Yitzhak Ben-Zvi. (...) Ik heb geen spijt, want hij wilde ons hele zionistische idee verwoesten." Tehomi werd kort voor zijn dood ook geïnterviewd door Emile Fallaux voor een omvangrijke documentaire over De Haan voor de Nederlandse VPRO-televisie, Het eind dat niemand keren kan, waarin hij dit nog eens bevestigde… De Hagana is bekend als het fundament van het hedendaagse Israëlische defensieleger, het leger van Israël.”

Avraham Tehomi was de oprichter van de joodse terroristische organisatie Irgoen, die aanslagen pleegden op Britse militairen en Palestijnse burgers.

Ik heb het Joods Historisch Museum gevraagd waarom er "vermoedelijk" staat. De geschiedenis verzwijgen of verdraaien is iets dat men niet van een historisch museum verwacht. Zodra ik antwoord krijg laat ik het u weten.