zondag 16 maart 2008

De Volkskrant 63



Afgelopen vrijdag opende de Volkskrant met de kop:

'Moeders werken al veel meer. Ook zonder kabinetsbeleid zijn vrouwen met kinderen meer gaan werken.'

Achter deze kop gaat een heel mens- en wereldbeeld schuil. Het woord 'al' is het kantelpunt van de zin. 'Moeders werken al veel meer,' het staat precies in het midden. De kop straalt ook tevredenheid uit, een zekere blijheid zelfs, voldoening. Ze werken al. God zij geprezen.

Wat deden vrouwen vroeger, toen ze nog niet werkten? Toen lagen ze klaar om het zaad van de werkende vader te ontvangen en om vervolgens te baren. God zij geprezen.

Waarom moesten moeders ineens gaan werken? Of wilden alle moeders ineens spontaan in dezelfde fabrieken en kantoren aan de slag waar de vaders zo snel mogelijk weg wilden? Immers, de vaders voerden een lange en harde strijd om een zo kort mogelijke werkdag te verkrijgen, en natuurlijk pensioen. Baren de moeders niet meer nu ze moeten werken? Geen sprake van, ze baren en werken, werken en baren. Ze doen nu twee dingen, terwijl de vaders juist minder zijn gaan werken. Zijn de moeders gelukkiger dan vroeger, nu ze moeten werken? Dat weet niemand. Ze hebben het wel zwaarder, ze baren, werken, liggen klaar om het zaad van de vaders te ontvangen en moeten aantrekkelijk blijven voor hun man zodat die haar niet op een bepaald moment inwisselt voor een jonger exemplaar.

Waarom werken moeders eigenlijk? Omdat de moderne kapitalistische samenleving alleen maar functioneert zodra iedereen gemobiliseerd is. Het is een totalitair systeem, waaraan niemand mag ontsnappen. Vandaar dat de arbeid als bevrijding wordt gepropageerd, door zowel links als rechts. Dat is het hele wereldbeeld wat achter de kop in de Volkskrant schuilgaat. Veel arbeid blijft natuurlijk stom vervelend, onder het regime van meestal vaders die zodra het lucratiever wordt de moeders en trouwens ook de vaders meteen op straat zetten. Dan worden ze gestraft met werkeloosheid. Welnu, moeders werken omdat de vaders en de moeders niet kunnen meedoen aan het systeem van produceren en consumeren. En als men daaraan niet meedoet, dan is men net zo geisoleerd en veracht als een heiden in de Middeleeuwen. Vandaar dat iedereen permanent via scholing en reclame en politieke propaganda gemobiliseerd wordt om te produceren en te consumeren. Daarom presenteren de opiniemakers het ook als vrijheid dat 'moeders al veel meer werken, ook zonder kabinetsbeleid.' Lees de Volkskrant maar.

En de moeders zelf? Alle moeders moeten werken, behalve dan de rijke moeders, waarvan de echtgenoot over het lot van alle andere moeders en vaders beslist. Want zo heeft de Allerhoogste beschikt en de politiek en het lot. God zij geprezen.

Overigens is het bijzonder attent van de Volkskrant om zijn lezers meteen in de kop een verduidelijking te geven van het begrip 'moeders'. Moeders zijn volgens de krant 'vrouwen met kinderen.' Zo, dat weten we dan ook weer. God zij geprezen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Datzelfde "heilige" economische doel lees je ook in de "emancipatienota" van Plasterk.

Vrouwen (maar ook mannen natuurlijk zover ze dat niet doen) moeten slaafs meer en meer consumeren, consumeren, consumeren. Groeien moet de economie.

http://www.storyofstuff.com/

Hoogste tijd ook voor mannen lijkt me om zich te emanciperen en om niet langer onbevredigbaar en slaafs een onzinnig kapitalistisch economisch systeem te blijven dienen.

Alleen "leven met aandacht" immers kan een mens bevrediging geven.

Anoniem zei

Het is allemaal zo waar wat je schrijft Stan.

Toevallig ben ik ook een werkende moeder, alleen heb ik er wel voor gezorgd dat ik 1. eigen baas ben, en 2. het zo veel mogelijk naar mijn zin heb. Ik zou het niet anders willen. Voorwaarde om het op deze manier te doen is wel dat je geen waarde hecht aan geld & spullen ('stuff').

En al zou ik het moeten, zoals laatst, dan vind ik nergens een baan, want ik ben te oud (48). Dat is de realiteit. Een "dynamisch" bedrijf zoekt nu eenmaal jonge dociele en dus verse slaven, een "topper" met een "hands-on mentaliteit" en vooral "stress-bestendig" maar "zonder 9-5 mentaliteit". "Dan is dit misschien wel de baan voor jou!"

Ook ben ik moeder, en ik kan inderdaad bevestigen dat een kind grootbrengen & werken slópend is. Ja leuk, kinder'opvang', maar wat doe je je kind aan. In zo'n part-time weeshuis met overspannen personeel. Ik heb dat nooit natuurlijk gevonden. Ik eet liever een boterham minder. Nee, ik doe er niet aan mee, en behoor dus tot de outcasts van de maatschappij. Gelukkig maar.

Krijg ik gisteren een email van iemand (die ik niet eens wíl kennen): kom eens kijken op mijn Hyves pagina. Daar kun je dan onder andere in je profiel je "favoriete merken" invullen. De optie is al erg, maar verontrustender is het aantal mensen (waaronder bijna alle jongeren) die dat nog invullen ook: Gucci, Davidoff, Lamborghini en dat soort 'stuff'.

Thesingh zei

Tsja, dit hangt ook samen met de druk, druk, druk mentaliteit. Stel je eens voor dat je inderdaad "met aandacht leeft" en af en toe eens stil staat. Waarom doe ik dit eigenlijk? Waarom is het allemaal zo belangrijk? Maar ja, dat is gevaarlijk, want inderdaad de god van de machtige aap komt daarmee misschien in gevaar.

Sonja zei

Vandaag de NRC met de follow up:

Drie weken luieren maakt al ongezond

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 20 maart. Gezonde twintigers die drie weken minder gaan bewegen, hebben daarna veranderde bloedwaarden die al duidelijk wijzen op een hoger risico op ouderdomsdiabetes, chronische ziekten en vroege sterfte.

Het lichaamsgewicht daalde een paar ons, maar de hoeveelheid buikvet nam toe, met gemiddeld 50 milliliter, ongeveer een borrelglaasje vet. De onderzoekers concluderen dat er sneller spierweefsel verloren ging dan er vet bij kwam. Uit de andere tests rolde een veranderd stofwisselingspatroon dat ‘past bij de progressie van chronische ziekten en voortijdige sterfte’, besluiten de onderzoekers hun korte artikel in het gisteren verschenen Journal of the American Medical Association.

Sonja zei

O ja, en Explosieve stijging kosten kinderopvang (113%)

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...