maandag 17 maart 2008

Irak 241

Iraakse vrouwen halen water uit een kanaal in Najaf, Irak. Ondanks dat Irak twee rivieren heeft, kampt het land met ernstige watertekorten. (Foto AP)

De feiten spreken voor zich. Nu de vraag: Nederland is mede verantwoordelijk voor het scheppen van een 'humanitair drama' in Irak, die hier beschreven wordt. Zou er bij mijn collega's iemand zijn die een Nederlandse politicus hiervoor ter verantwoording roept, of is de democratie helemaal een wassen neus geworden? Afghanistan blijft ook een humanitair drama, ondanks of misshien beter: mede dankzij de Nederlandse aanwezigheid. Zouden de politici nu ter verantwoording worden geroepen door de waakhonden van de vrijheid? Zouden ze uberhaupt op de gedachte komen?

Afwachten maar.

De NRC bericht:
Internationale Rode Kruis: Irak humanitair drama
Gepubliceerd: 17 maart 2008 13:51 Gewijzigd: 17 maart 2008 13:52
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 17 maart. Vijf jaar na de Amerikaans-Britse invasie van Irak is de humanitaire situatie in het land slechter dan in de meeste plaatsen elders in de wereld
Volgens een vandaag gepubliceerd rapport van het Internationale Rode Kruis (ICRC) hebben miljoenen Irakezen onvoldoende toegang tot schoon water en „de meest basale” gezondheidszorg. Daarbij werken ook de gevolgen van eerdere oorlogen en 13 jaar economische sancties door.
Wegens de slechte veiligheidstoestand in een groot deel van het land hebben volgens het ICRC zieken en gewonden vaak geen of nauwelijks toegang tot medische zorg. Dat is onder andere het gevolg van talloze controles op de wegen en uitgaansverboden. Maar daarnaast zijn er onvoldoende eerstehulpposten en ziekenhuizen en artsen in het algemeen.
Volgens het ICRC zijn er op dit moment 72 publieke ziekenhuizen met 30.000 bedden en 65 particuliere ziekenhuizen, die echter buiten het financiële bereik van het grootste deel van de bevolking liggen. Het ICRC schat dat er minimaal 80.000 bedden nodig zijn. De meeste ziekenhuizen zijn meer dan 30 jaar geleden gebouwd en zijn beneden de maat.
Het gebrek aan gekwalificeerd en ervaren medisch personeel, met name in het zuiden en westen van het land, heeft volgens het ICRC directe consequenties voor het niveau van beschikbare zorg. Dit tekort is een direct gevolg van de onveiligheid in Irak na de Amerikaans-Britse invasie. Volgens officiële Iraakse bronnen zijn sinds 2003 meer dan 2.200 artsen en verplegend personeel gedood en ruim 250 ontvoerd. Van de 34.000 artsen die in 1990 stonden geregistreerd zijn zeker 20.000 uit het land gevlucht.'


Internationale_Rode_Kruis_Irak_humanitair_drama

5 opmerkingen:

Thesingh zei

Irak? Neeeeee, Chinaaaaaaaaaa, Tibeeeet dat is pas erg. Moeten we wel of niet de Spelen boycotten. Je snapet er echt weer helemaal niks van Stan.

Anoniem zei

Ter aanvulling:

"“Als een burger een zak of een schop droeg, mochten we hem neerschieten. Tegen onze derde diensttijd hadden we schoppen mee in onze Hummer, die we bij gedode burgers konden achterlaten. Dan leek het alsof ze een bom aan het ingraven waren.” Irakveteranen in de VS getuigen over het gemak waarmee Amerikaanse soldaten in Irak op burgers schieten."

"De berichtgeving in de traditionele media is volgens Turner niet erg realistisch. “Telkens we het gezelschap kregen van een ‘embedded reporter’, veranderden we helemaal van aanpak”, zegt Turner. “We deden alles volgens het boekje en hielden ons erg rustig.”"

http://ipsnews.be/index.php?id=35&no_cache=0&tx_uwnews_pi4[art_id]=20642

Anoniem zei

De Nederlandse media blijken een probleem te hebben met dit rapport, en daar waar het een nieuwsbericht waard is geweest, wordt het woord "crisis" angstvallig vermeden.

Slechts 6 Nederlandse nieuwsbronnen berichten over het rapport.

Maar een krant/persbureau durft het woord te gebruiken: de PZC (ANP) meldt in de kop "Humanitaire omstandigheden Irak verslechteren", en noemt als enige nieuwsbron in Nederland het woord "crisis" wel: "Om een ergere crisis te voorkomen moet er meer aandacht komen voor de basisbehoeften van de Irakezen, aldus het Rode Kruis." Het kan dus nog erger...

Trouw (Novum/AP) maakt er in de kop "problemen" van, en in de tekst: "De humanitaire situatie is kritiek, zegt het Rode Kruis." Maar dat zegt het Rode Kruis helemaal niet, want in het rapport staat: "the humanitarian situation in most of the country remains among the most critical in the world." In het bericht wordt het woord "crisis" wordt nergens genoemd.

RTL Nieuws meldt: "De humanitaire situatie in Irak is na de Amerikaanse inval verslechterd, zegt het Rode Kruis." en noemt het woord "crisis" niet.

DAG meldt in zijn kop "grote problemen" en in de tekst: "De humanitaire situatie is kritiek" en "zeer slecht", maar gebruikt het woord "crisis" niet.

Het NRC vervangt "humanitarian crisis" in zijn kop met "humanitair drama". Ook hier wordt in het bericht het woord "crisis" angstvallig vermeden.

Het Algemeen Dagblad maakt er een feest van: "Meer dan de helft van de Irakezen is tevreden met het leven", en bericht over, naast het rapport in de laatste alinea, een enquete gedaan door "Westerse media" onder 2000 Irakezen. Ook hier wordt het woord "crisis" niet genoemd.

In het Parool niets over het rapport. In de Volkskrant ook niet. Niets bij de NOS en de Wereldomroep, in de Stentor, Elsevier, Telegraaf, BN/DeStem, de Gelderlander, Reformatorisch Dagblad, Brabants Dagblad, Planet, DePers en Nu.nl, voor zover ik het kan overzien. Toch staat het op de nieuwsticker van elk internationaal persbureau, waar de Nederlandse persbureau's en media gebruik van maken.

Ook bij de internationale commerciële massamedia wordt het woord "crisis" spaarzaam gebruikt. De grote persbureaus die het woord vermijden zijn Associated Press en Reuters. Andere nieuwsbronnen spreken in meerderheid over een "health crisis" in plaats van "humanitarian crisis" dat in grote letters bovenaan het rapport van het Rode Kruis staat.

Anoniem zei

Humanitair drama?
Dit noemen we "buitenlandbeleid".
En vergeet niet nu is Irak bevrijdt!

http://nl.youtube.com/watch?v=g2wf7nt3xlU

Anoniem zei

De krant DAG heeft op de voorkant, 18 maart, een grote foto van een baby met de daarop en onder de tekst: 30.000 Baby's blij met Irak invasie.

Belachelijke propaganda.

De kop op pagina 4: "Nu kun je weer zeggen wat je wil".

Wow!

De foto komt van stockburo Dreamstime. Op internet zijn de foto en bijschrift niet te zien.

jeffrey sachs: STOP THE JEWISH STATE!

https://x.com/Kahlissee/status/1870874667713528001 Khalissee @Kahlissee "The US is in the hands of a powerful lobby which has supported...