woensdag 8 november 2023

Willy van Damme: Volodymyr Zelensky Ausgespielt

 

Volodymyr Zelensky in de VS onder de bus?

Wie het verhaal van Oekraïne de voorbije 30 jaar volgde zal niet verbaasd zijn van de recentste evolutie rond dat land. Het invloedrijke Amerikaanse weekblad Time brengt deze week een verhaal over de toestand in het land die voor wie tot heden onze media wat volgde als schokkend moet overkomen. 

Sommige lezers van deze blog verweten mij propaganda te verspreiden. Er zijn in dat land geen fascisten, de Oekraïners staan als een man achter de regering en Rusland en zeker Vladimir Poetin is de schuld van alles en de man een regelrechte oorlogsmisdadiger. 

Hier krijgen de lezers een verhaal gebaseerd op wat Time, The Economist, NBC and The Hill, een blad dat zich concentreert op wat er in de Amerikaanse politiek in Washington DC afspeelt. Geen verhalen dus gebaseerd op wat Seymour Hersh, Douglas MacGregor, Alastair Crook of de websites Grayzone en Moon of Alabama vertellen. 

Hier komen de Oekraïners Zelensky, legerbaas Zaluzhnyi en hun medewerkers het zeggen. En zij en de bladen die hen hier aan het woord laten kunnen moeilijk als fans van Poetin worden gezien. 

Eenzaam

Zij brengen een gans anders en tegenovergestelde verhaal van wat we voorheen daar te lezen kregen. Vergeet de glorierijke overwinning van de Oekraïense ultranationalisten en de vernederende nederlaag van Poetin zoals we allemaal in de westerse media tot heden konden lezen. 

Nog dit weekend in De Morgen met de Britse historicus Lord Andrew Roberts, lid van het Hogerhuis en de Conservatieve Partij, die stelt: “Uiteindelijk zal Poetin wel gaan inzien dat de oorlog niet vol te houden is.” 

Noem het een vlaag van realisme, het besef van de eigen zwakte en, vooral, ook dat van het Westen. Het besef ook dat Rusland geen zwakke tegenstrever is met een stervende president Poetin en een armtierig en met een lage moraal kampend leger. Het blijkt eerder het omgekeerde.

Voor sommigen doet het denken aan de film Der Untergang uit 2004, een film van Oliver Hirschbiegel over de laatste weken van het Duitsland van Hitler. Met een Hitler, gespeeld door een meesterlijke Bruno Ganz, die als enige bleef geloven in de overwinning maar met achter hem een instortende maatschappij.

Time magazine - 1 november 2023De toon van de westerse media over de oorlog in Oekraïne is sinds de NAVO top van juli 2023 in Vilnius sterk veranderd. Typerend is Time van deze week. De zoveelste nederlaag voor de VS en de NAVO lonkt amper twee jaar na de ramp in Afghanistan. 

“Niemand gelooft zo in onze overwinning als ik. Niemand”, waren deze week de woorden van Volodymyr Zelensky op de voorpagina van Time, het toch invloedrijke Amerikaanse weekblad. Een goed jaar voordien was hij op die zelfde voorpagina de grote held. Nu is hij als het ware de eenzame figuur wie niemand serieus neemt. Zelfs zijn legertop niet. 

De tijd dat Zelensky alle parlementen van de NAVO-landen kon toespreken en er als het ware aanbeden werd is voorbij. Tijdens zijn recent bezoek aan de VS kreeg hij alleen een babbel achter de schermen, niet meer. Senator Ted Cruz, een superhavik uit de Republikeinse partij, kwam zelfs 20 minuten te laat. En als zijn medewerkers een interview met Fox News en Oprah Winfrey wilden regelen vangen zij bot. (1)

Stemming draait om

Typerend is dat de regering van Joe Biden een verse schijf van 61 miljard $ voor Kiev wil regelen maar ermee niet voorbij het parlement geraakt. Ook de stemming in de VS onder het publiek gaat neerwaarts voor Zelensky. Was in juni – toen de propaganda het had over het nieuwe wapentuig en de spoedige overwinning – nog 35% tegen wapenleveranties aan Kiev. Nu in oktober is dat 59%. Een aardsverschuiving. 

De stemming over Oekraïne in de VS wordt dan ook steeds negatiever. In Time klinkt het zo: “Nu komt hij (Zelensky, WVD) binnen, krijgt de updates, geeft bevelen en trapt het af…. hij voelt zich verraden door zijn westerse bondgenoten …. zijn geloof in de ultieme overwinning werd harder in die mate dat zijn adviseurs zich zorgen maken. Hij zit geblokkeerd en klinkt bijna messiaans. Hij maakt zich illusies.”

“Op zeker ogenblik gaf hij het bevel om Horlivka in de buurt van de stad Donetsk te veroveren die de Russen al een decennium met alle macht verdedigen. Het antwoord kwam terug als een vraag: “Met wat? Wij hebben geen soldaten en wapens. Waar zijn de wapens, waar is de artillerie? Waar zijn de nieuwe rekruten?” 

Tekort aan soldaten

Een van zijn nauwste medewerkers stelt het zo: “Zelfs al geven de VS en hun bondgenoten ons alle wapens die ze beloofden dan nog zullen wij niet de soldaten kunnen leveren om die wapens te gebruiken.”

Een van de grote problemen is het rekruteringssysteem dat zwaar corrupt is zodat men steeds oudere mensen moet oproepen. De gemiddelde leeftijd in het leger is 43 jaar. Veel te oud en bovendien is dit niet Scandinavië maar Oekraïne waar de gezondheidstoestand minder goed is. 

Het liep bij de rekrutering zozeer de spuigaten uit dat Zelensky alle hoofden van de rekruteringsdienst gezamenlijk ontsloeg. Men kon er zich immers mits betaling vrijkopen. Wat veel zegt over de bereidheid van sommigen om bij het leger te gaan. “Maar het plan draaide totaal verkeerd uit.” 

En dan is er het verhaal van de minister van Defensie Oleksiy Reznikov die er blijkbaar een soort van racket had lopen rond bestellingen voor het leger. “De eieren van Reznikov” klonk het spottend in het leger verwijzend naar het vele geld dat zijn ministerie betaalde voor onder meer eieren. Men moest hem wel ontslagen.

Onder het bewind van president Volodymyr Zelensky steelt men alsof er geen toekomst meer is, sneuvelden al minstens 150.000 mensen en ligt het land in puin alleen rechtgehouden door westerse dollars en euro’s. 

In Time haalt men ook het geval aan van de kabinetsmedewerker van Zelensky Rostyslav Shurma die met zijn broer een bedrijf heeft rond zonne-energie en daarvoor subsidie krijgt. Probleem is dat het in Russisch gebied ligt en en dus inactief is maar wel nog subsidies krijgt. Het haalde de lokale pers – het gevolg van een lastercampagne stelde de man – maar hij bleef en trok recent met Zelensky mee naar de VS. 

En toen Simon Shuster van Time aan een topadviseur van Zelensky informeerde naar de problemen van corruptie vroeg die de bandopnemer af te zetten en stelde nadien: “Simon, U bent fout”, opperde hij. “Mensen stelen alsof er geen toekomst meer is”. 

Een zeer sombere Zaluzhnyi

En wat zegt opperbevelhebber Zaluzhnyi? Volgens The Economist stelt de man dat: “Alleen een massieve technologische voorsprong de patstelling kan doorbreken …. Er komt waarschijnlijk geen diepe mooie doorbraak.” De mislukking van het zomeroffensief heeft zijn hoop ondermijnd dat hij Rusland kon “stoppen door dat leger te laten doodbloeden.” 

Integendeel het is zijn leger dat aan het doodbloeden is. Zaluzhnyi: “En die komst van de F-16’s gaat ook niet echt helpen, deels omdat Rusland zijn luchtdefensie verbeterde. Een experimentele versie van hun S400 (luchtafweergeschut, WVD) kan nu al reiken tot de stad Dnjepro.” 

Zaluzhnyi ziet het somber in.  “Er zijn geen tekenen die duiden op een technologische doorbraak.” De implicatie is dat Oekraïne vast zit in een langdurige oorlog waarbij hij aanvaardt dat die in het voordeel is van Rusland. “Rusland heeft een veel grotere bevolking“, is een in het westerse kamp algemeen lijkende visie. 

Hoe langer de oorlog duurt hoe moeilijker Oekraïne het zal krijgen. Men rekent voor manschappen nu op een verhouding van 5 Russen tegen 1 Oekraïner en voor artillerie 10 tegen 1. Conclusie: Behoudens een mirakel ziet ook Zaluzhnyi de nederlaag tegemoet. 

Bij The Hill is men ook sterk negatief voor Zelensky. In een gesprek in de rubriek Rising van Robby Soave met Jessica Burbank stellen die dat de Russisch sprekende bevolking Rusland steunt en dat het afzetten van Poetin pure fantasie is. “Waarom zouden die grenzen niet mogen gewijzigd worden. De VS heeft dat toch ook al gedaan”, aldus journalist Robby Soave. 

Onderhandelingen

Hoeft het dan te verbazen dat de Amerikaanse nieuwszender NBC stelde dat de VS en de EU in alle stilte met Zelensky aan het praten is over een mogelijk akkoord met Rusland. Zelensky zou al njet hebben gezegd maar kan hij dat wel volhouden? Niet natuurlijk. 

Valery Zelzhny met vriendnen en helden van de UPA

Legeropperbevelhebber Valery Zaluzhnyi (derde van links) met een vlag van de fascistische UPA en foto’s van hun leiders, verantwoordelijk voor sommige van de gruwelijkste massamoorden uit W.O. II tegen vooral Polen, Zigeuners en joden. Hij ziet de nederlaag nakend.  

Hun argumenten volgens NBC: “Ze begonnen die gesprekken volgens ambtenaren als het gevolg van het feit dat voor hen de oorlog in een patstelling is geraakt en hun problemen die ze hebben bij het verder leveren van hulp aan het land.” 

En verder omdat: “De regering Biden zich zorgen maakt over het gebrek aan soldaten en verse rekruten bij het Oekraïense leger terwijl Rusland een eindeloze stroom aan verse soldaten lijkt te hebben. Ook was er recent protest tegen sommige van Zelensky’s methodes om nieuwe rekruten aan te werven.” 

Eind dit jaar zou volgens The Hill een cruciale datum zijn. Een nieuw Oekraïens legeroffensief in 2024 is volgens de door The Hill geciteerde Amerikaanse regeringsinsiders twijfelachtig. Een topman van de regering Biden zei het zo: “Ze weten welk uur het is maar bij geopolitiek weten ze niet hoe laat het is.”

In die zin zijn de verklaringen van de Italiaanse premier Meloni zeer duidelijk. In een telefoongesprek met twee Russische komedianten (Ze gaven zich uit voor Afrikaanse leiders, WVD) stelde zij dat er: “Veel moeheid is, van alle kanten. We naderen het moment waarop iedereen beseft dat we een uitweg nodig hebben.” Waarbij zij opperde wat ideetjes te hebben.

Onder de bus

Is dat de reden waarom de grote media als Time die verhalen publiceren en niet meer die fantasietjes over een stervende Poetin of met schoppen vechtende Russische soldaten. Wie de pers kent weet dat die indirect en direct onder regeringscontrole staan voor onderwerpen als dit. 

Zij bereiden de bevolking voor op wat komt. Zoals men politieke leiders en voorgangers elders zwart maakte en hen als het ware ‘onder de bus gooide’ met als voorbeelden Iran (de Sjah) en Vietnam lijkt men in de VS ook al een bus te voorzien voor Zelensky. 

Natuurlijk is dat nog maar half het verhaal van het huidige Oekraïne. Zo was er deze week het feit over het Oekraïense leger dat fragmentatiebommen op wijken in de stad Donetsk gooide. Je leest het niet bij NRC, The Guardian, Le Monde, De Standaard of De Morgen. En op de VRT is het over dat soort nieuws een en al stilzwijgen. Het Westen is de specialist in het maken van ruïnes. Zie Libië. 

De vraag is of er hier een bevroren conflict komt zoals in Korea of een echt vredesakkoord. Ook: Wat wil Rusland en kan het nog na al wat gebeurde een akkoord sluiten met de landen van de NAVO? En dan is er de vraag: Wat met Zelensky? Zijn mooi stukje vastgoed aan zee op de Krim vlakbij Jalta, gekocht in 2013 voor de staatsgreep van 2014, is intussen bij openbaar opbod verkocht. 

Het bracht 44,3 miljoen roebel op (450.800 euro). Het is een van de serie stukken buitenlands vastgoed van de man. Komediant spelen is in Oekraïne soms erg winstgevend. Maar aan dat ‘geluk’ komt ook een einde. Zoals men dat noemt: ‘Hij overspeelde zijn hand.’

Willy Van Damme

– The Hill: Zelensky’s Corruption EXPOSED: ‘Stealing Like There’s NO TOMORROW’ in Ukraine Government, Per Report – YouTube

– The Economist: Ukraine’s commander-in-chief on the breakthrough he needs to beat Russia (economist.com)

– Time: Volodymyr Zelensky’s Struggle to Keep Ukraine in the Fight | TIME

– NBC: U.S., European officials broach topic of peace negotiations with Ukraine, sources say (nbcnews.com)

1) Men mag hierbij zeker de farce in het Canadees parlement niet vergeten. Zelensky werd er in tegenstelling tot de VS met luide trompet als DE held ontvangen door het parlement waarbij parlementsvoorzitter de aanwezigheid ophemelde van een zekere Yaroslav Hunka die volgens voorzitter Anthony Rota tijdens W.O.II al tegen de Russen had gevochten. 

Had de man een gram historische kennis gehad dan wist hij dat die Hunka aangezien hij als vrijwilliger in dienst was bij de SS-divisie Galicia dus vocht TEGEN het Canadese leger. De parlementsvoorzitter trad nadien wel af. Hunka staat te boek als een van de slachters van het dorp Pieniacke waar door de eenheid van Huta ergens tussen de 500 tot 1200 Polen werden vermoord. Het dorp is sindsdien verdwenen. 

De Canadese vice-premier Chrystia Freeland is de kleindochter van een van de voornaamste collaborateurs uit WO II die vanuit Krakow verantwoordelijk was voor de Oekraïense media. Polen vroeg na deze rel de uitlevering van die nu 98-jarige Hunka.

https://willyvandamme.wordpress.com/2023/11/05/volodymyr-zelensky-in-de-vs-onder-de-bus/?fbclid=IwAR0Na90aZWS2WjBvqaQroxgiPKJbl-aP9eE1oANjdH1sx-iNgSo9s4r9JPI




Geen opmerkingen:

Studenten eisen terugtrekken van alle fondsen uit Israëlische instellingen

  Studenten veroordelen politieoptreden, lichten eisen toe De groep betogende studenten van de UvA heeft een persbericht gedeeld waarin ze u...