vrijdag 14 april 2023

Klok. Hoofdredacteur van de Volkskrant

De Volkskrant beweerde onlangs: 'Belarus geldt als handlanger van Rusland in de oorlog tegen buurland Oekraïne.'

Is dit onafhankelijke berichtgeving? Nee, dit is oorlogspropaganda, want waarom wordt Belarus 'handlanger' genoemd, terwijl Nederland niet een 'handlanger' van Washington wordt betiteld? Propaganda zit vaak verstopt in allerlei adjectieven. 

Het volgende is een uitspraak van Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok in Het Mediaforum / Spraakmakers dat overheid en wetenschap met één mond moeten spreken, en de journalistiek  ook. Klok:

Als de angst in de samenleving groot is, vind ik het van belang dat we proberen het eens te worden en niet tegenstellingen uit te vergroten. [...] Ik denk dat het verstandig is om als land één lijn te trekken, om die lijn te steunen [...] en die lijn is vrij goed onderbouwd hè, een heel instituut zit daar achter.

Ziehier de journalistieke collaboratie met de macht. Niks controle van de macht. Kadaverdiscipline. Inderdaad. 'Een heel instituut zit daarachter.'  

Klok. Volkskrant. 

 

Geen opmerkingen:

Pankaj Mishra: Misschien is Israël de toekomst van een failliete en uitgeputte wereld.

Dat het Duitse naziregime en zijn Europese collaborateurs zes miljoen Joden hadden vermoord, was na 1945 algemeen bekend. Maar jarenlang had...