dinsdag 7 februari 2023

Polderpers en polderpolitici Blijven Liegen over Oorlog in Oekraine

 NOS Nieuws

Aangepast 

Teller militaire steun uit Nederland boven 1 miljard euro • Zelensky mogelijk donderdag in Brussel 

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne deze week.


Zelensky uitgenodigd voor "een top met Europese regeringsleiders" 

Eerder vandaag schreven we al over een mogelijk bezoek, deze week, van de Oekraïense president Zelensky aan Brussel. Hij zou volgens sommige bronnen donderdagochtend op een speciale zitting het Europees Parlement toespreken en die dag ook de top van Europese regeringsleiders bezoeken.

Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad laat nu via zijn voorlichter weten dat hij Zelensky inderdaad heeft uitgenodigd, maar hij noemt geen datum.

Nederlandse militaire steun aan Oekraïne inmiddels meer dan 1 miljard euro

Nederland heeft inmiddels voor meer dan 1 miljard euro militaire steun geleverd aan Oekraïne. Dat schrijft minister Ollongren (Defensie) aan de Tweede Kamer. Elke maand geeft ze een update van de hulp.

Ongeveer de helft van de Nederlandse bijdrage is in de vorm van spullen. Dat heeft gevolgen voor de paraatheid van de Nederlandse krijgsmacht, maar Defensie vindt die volgens de minister nog acceptabel. Wel werkt Ollongren aan een plan om ook op de langere termijn de impact onder controle te houden.

Premier Rutte heeft in een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky beloofd dat ons land dit jaar nog eens 2,5 miljard euro zal bijdragen aan de westerse militaire steun. Vanuit de EU vindt er ook weer compensatie plaats voor de geleverde steun. Dat gebeurt in delen (tranches). Tot nu toe is Nederland voor bijna 63 miljoen euro gecompenseerd.

https://nos.nl/liveblog/2462732-teller-militaire-steun-uit-nederland-boven-1-miljard-euro-zelensky-mogelijk-donderdag-in-brussel

Geen opmerkingen: