DE STAATSGREEP IN KIEV VAN 2014 BLIJFT TABOE IN ONZE PERS - ZOALS OOK GEEN RUCHTBAARHEID AAN DEZE BEKENTENISSEN WERD GEGEVEN (19 november 2017 Stefan Corinth)
Georgische burgers (van links) Koba Nergadze, Kvarateskelia Zalogy en Alexander Revazishvilli hebben in een Italiaanse tv-documentaire verklaard dat ze tot de groep Maidan-schutters behoorden.
Drie Georgische mannen hebben nu toegegeven dat ze op 20 februari 2014 zowel op politieagenten als op Maidan-militanten en demonstranten in Kiev hebben geschoten, of in ieder geval rechtstreeks met groepen schutters als ooggetuigen hebben gesproken. Dat zeiden ze in interviews met de Italiaanse journalist Gian Micalessin van de krant Il Giornale.
De bijbehorende tv-reportage met de titel "Ucraina: Le verità nascoste" werd nu vertoond door Canale 5 in het tijdschrift "Matrix". Het doel van de schoten was om zoveel mogelijk chaos te creëren, leggen de Georgiërs uit.
Dit doet de officiële versie van het Oekraïens parket nog meer wankelen dat de veiligheidstroepen van de toenmalige president Viktor Janoekovitsj verantwoordelijk waren voor het bloedbad waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Vorig jaar gaf een Oekraïense Maidan-strijder toe dat hij vanaf de serre twee politieagenten had neergeschoten (zie Maidan: "Ik schoot ze in de nek"). De BBC vond in 2015 ook een Maidan-schutter en interviewde hem anoniem.
De mannen die nu hebben bekend, genaamd Koba Nergadze, Kvarateskelia Zalogy en Alexander Revazishvilli, schoten samen met andere gerekruteerde schutters uit onder meer Georgië en Litouwen vanuit zowel het Maidan Conservatory als het Ukraina Hotel op de menigte. Alle schutters waren bewapend door militante Oekraïense Maidan-commandanten, zeiden ze.
De drie mannen zijn gerekruteerd door een andere Georgiër genaamd Mamuka Mamulashvili, aldus het Italiaanse rapport. Mamulashvili was een militaire officier van de voormalige Georgische president Mikheil Saakashvili. Tegenwoordig vecht Mamulashvili samen met rechtse Oekraïense bataljons in Donbass, waar hij het bevel voert over een strijdmacht die zichzelf het "Georgische Legioen" noemt. De International Business Times noemt hem 'de soldaat die niet kan stoppen met vechten tegen Moskou'.
De Georgische soldaat Mamuka Mamulashvili, die vandaag in Donbas vecht, zou ten minste drie Georgische Maidan-schutters hebben gerekruteerd en hen hebben aangezet tot schieten, hebben de schutters nu getuigd. Afbeelding: Screenshot Video YouTube
Volgens het rapport hadden twee van de Maidan-schutters die bekenden ook directe banden met Saakasjvili. Nergadze behoorde tot de veiligheidsdienst van Saakasjvili toen hij nog president van Georgië was. Zalogy was een activist in zijn partij. Revazishvilli diende op zijn beurt als sluipschutter in het Georgische leger.
Ze werden allemaal in december 2013 samen met andere Georgiërs gerekruteerd in Tbilisi - met de opdracht de Maidan-opstand te steunen. Op 15 januari vlogen ze met het vliegtuig en met valse paspoorten naar Kiev. Elk van hen ontving $ 1.000 en een belofte om in totaal $ 5.000 te ontvangen voor hun diensten.
Aanvankelijk waren ze actief bij de confrontaties met de politie zonder vuurwapens, melden de mannen. "Onze taak was om provocaties te organiseren zodat de politie de menigte zou aanvallen", zegt Alexander Revazishvilli. Op 18 februari werden er echter eindelijk vuurwapens uitgedeeld aan de strijders uit Georgië en Litouwen die in Hotel Ukraina logeerden.
"Het is ingewikkelder geworden, we moeten beginnen met schieten", zei Mamulasjvili tegen de strijders. "We kunnen niet wachten tot de presidentsverkiezingen." Het is niet belangrijk waar precies wordt geschoten, maar dat er chaos en verwarring ontstaat, vervolgde de commandant.
Wapens en bevelen van hooggeplaatste politici van de oppositie
Sergey Pashinsky, een politicus van de Vaderlandpartij van Joelia Timosjenko, was een van degenen die zakken vol wapens de kamers van de strijders binnenbrachten, aldus het rapport.
Binnen waren Makarov-pistolen, geweren en munitie. Dit is ook behoorlijk explosief omdat dezelfde Pashinsky op dezelfde dag werd betrapt en gefilmd terwijl hij een automatisch geweer in zijn koffer vervoerde.
Pashinsky en een groep gemaskerde mannen deelden ook wapens uit aan strijders in de naburige serre, zegt Revazishvilli, die daar gestationeerd is. Pashinsky was de enige die sprak. "Hij gaf bevelen en vroeg me waar ik moest schieten." Pashinsky werd na de Maidan benoemd tot hoofd van de presidentiële administratie.
Volgens de bekennende Nergadze was een andere Oekraïner die optrad als wapenhandelaar de extreemrechtse militant Volodymyr Parasyuk. Hij leidde een gevechtsgroep van de Rechtse Sector op de Maidan, en hij was het die op 20 februari een troep uit de ZDF-hotelkamer trok en, voor de camera's, uit het raam schoot in de richting van de doodszone (zie eigen vuur in Kiev?). Een deelnemer aan deze schuttersgroep is al geïdentificeerd als strijder van het extreemrechtse Aidar-bataljon. De volgende dag bedreigde commandant Parasiuk president Janoekovitsj vanaf het Maidan-podium met een gewapende bestorming van de presidentiële zetel.
De Georgiërs hadden ook contact met een Amerikaan genaamd Brian Christopher Boyenger. De sluipschutter, die vroeger diende in de 101st Airborne Division van het Amerikaanse leger, is een van de mannen van Mamulashvili. Boyenger is tegenwoordig ook actief in het Georgian Legion in Donbass. "Hij gaf de orders", zegt Nergadze. "Ik moest al zijn instructies opvolgen."
"We waren gewend"
Volgens de drie Georgiërs werden op de ochtend van 20 februari de uitgedeelde wapens gebruikt. Zalogy hoorde enkele schoten worden afgevuurd vanuit zijn kamer ernaast in Hotel Ukraina. Op dat moment begonnen ook de twee Litouwers die in zijn kamer waren te schieten. "Een van hen loste een schot, terwijl de ander vervolgens het raam weer dichtdeed. Ze schoten overal drie of vier keer."
Er werd ook geschoten vanuit de serre. Alexander Revazishvilli geeft toe dat hij een van de schutters was:
Iedereen schoot. We hadden geen keus. We kregen de opdracht om te schieten op de politie en op de demonstranten - wat er ook gebeurde. Ik was woedend, verward, geagiteerd en gestrest. Ik begreep er niets van. Toen, na 15, 20 minuten, stopte het schieten plotseling en legde iedereen zijn geweren neer.
Alexander Revazishvilli
De schutters van Hotel Ukraina ontvluchtten hun kamers nadat de schoten waren afgevuurd en vonden hun slachtoffers in de lobby op de begane grond - de doden en gewonden die daarheen waren gebracht. Alle schutters wilden gewoon zo snel mogelijk wegkomen om niet gepakt te worden, legt Negradze uit. "Mijn enige gedachte was om te verdwijnen voordat ze van mij wisten", zegt Revazishvilli. "Het was me toen echter niet duidelijk, maar nu begrijp ik het. We zijn gewend."
Nu hebben ze besloten de waarheid te vertellen en de verantwoordelijken te noemen die ze hadden gebruikt en in de steek gelaten - ook omdat ze volgens het Italiaanse rapport geen van de beloofde beloningen hadden ontvangen. Het besluit om te praten rijpte langzaam in hem, zegt Nergadze. Hij voelt zich nog steeds een soldaat en is niet bang om te sterven. Niettemin bevinden ze zich alle drie op geheime plaatsen.
Nog geen grote media-reacties
Tot nu toe hebben de openbare bekentenissen echter geen aandacht gekregen in de reguliere media. Slechts een paar dagen voor de vierde verjaardag van de start van Maidan kwam dergelijk nieuws echt op een ongelegen moment in Oekraïne.
Niet alleen voor Mikhail Saakashvili, die daar momenteel een openlijke machtsstrijd voert met president Petro Poroshenko en klaagt dat verschillende van zijn vertrouwelingen inmiddels zijn ontvoerd, in elkaar geslagen en naar Georgië zijn afgevoerd. Maar ook voor de rest van de Oekraïense politieke elite, die via de Maidan en de daaropvolgende ongrondwettelijke machtsoverdracht naar politieke controlecentra kwam. De massamoord van 20 februari was de belangrijkste gebeurtenis in dit alles.
Ook in westerse landen hebben de onthullingen van het Italiaanse rapport nog geen reacties opgeleverd. De Oekraïens-Canadese politicoloog Ivan Katchanovski benadrukte desgevraagd door Telepolis: "Het is opvallend dat dergelijke explosieve openbare bekentenissen van vermeende sluipschutters en organisatoren van het bloedbad op Maidan door de regeringen en bijna alle media in het Westen en in Oekraïne worden genegeerd."
Maar op dezelfde manier zijn meer dan 100 getuigenissen van degenen die destijds gewond raakten en bijna 100 andere openbare getuigenverklaringen, die allemaal wijzen op schutters in Maidan-gebouwen, lange tijd genegeerd. Katchanovski zegt dat de informatie die door de vermeende Georgische schutters is verstrekt, in wezen overeenkomt met het tot nu toe bekende bewijsmateriaal en indirect bewijsmateriaal over de massamoord, dat ook bekend werd tijdens de rechtszaak in Kiev over het bloedbad (Waar kwamen de dodelijke schoten vandaan?).
In zijn studie merkte hij ook op dat een van de onbekende sluipschutters wiens radiocommunicatie werd onderschept Russisch sprak met een Kaukasisch accent, zei Katchanovski. Dat is ook terug te horen in deze compilatie van verschillende opnames van de dag. De onderzoeker ging in zijn onderzoek echter niet in op de identiteit van individuele schutters. Hij kon de informatie van de Georgiërs niet verder verifiëren, dat zouden rechercheurs, regeringsfunctionarissen en journalisten moeten doen. https://www-heise-de.translate.goog/.../Maidanmorde-Drei...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten