zondag 26 juni 2022

Willy van Damme: Estland redden door het te vernielen

 

Estland redden door het te vernielen

Wie de geschiedenis van de VS nog voor de staat zelfs officieel bestond kent weet dat die alleen maar aan zichzelf denkt en voor niemand enig respect toont. De inheemse bevolking en de bizons zijn hiervan een typisch voorbeeld. Beiden werden bijna geheel uitgeroeid. Wat reservaten, daarmee moest men het uiteindelijk stellen. 

Maar blijkbaar is dat iets wat Europese leiders nog steeds niet willen beseffen. Zij hollen als een kip zonder kop achter de mooie woorden van Washington aan en beseffen te laat dat dit alles bedrog is. Kaja Kallas, de eerste minister van het piepkleine Estland lijkt dat te beginnen te beseffen. 

Veroveren en bevrijden en dus vernielen

Recent maakte de NAVO – dus de VS – oorlogsplannen voor de drie Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen. En voor ene keer liet Kaja Kalles van zich horen en protesteerde luid tegen die plannen. Het idee van de NAVO is het land eerst door Rusland te laten veroveren en het nadien te ‘bevrijden’.

Kaja Kallas, premier Estland

De liberale politica en premier Kaja Kalles verslikte zich volgens The Financial Times (23 juni 2022, ‘Estonia fear being ‘wiped’ from the map’) toen ze de oorlogsplannen voor haar land van de NAVO zag. Het is een gevolg van haar keuze voor een zeer extreem nationalisme met heimwee naar de fascistische groepen die in de Tweede Wereldoorlog over haar land heersten. 

Voor Kaja Kalles betekent dit, terecht, de totale vernietiging van de hoofdstad Tallinn met zijn hoogstaande cultuur die dateert uit de periode toen het behoorde tot de Duitse Orde, Zweden en nadien Rusland. Het werd zoals de andere twee Baltische staten onafhankelijk na de Russische burgeroorlog in 1917 als gevolg van een strijd tussen lokale nationalisten en Russen.

Een strijd die door de Russen verloren werd omwille van de interventie van de Fransen en vooral de Britten. Na de opdeling van Polen met Duitsland werd Estland terug een deel van dan de Sovjetunie om na de instorting van de Sovjetunie onder Amerikaanse paraplu terug ‘onafhankelijk’ te worden. 

Sindsdien zijn in die drie Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen, ultranationalisten aan het bewind waarbij zelfs inwoners van die landen die de lokale taal niet meester zijn geen stemrecht hebben. 

Voor Estland zou dit gaan om een goeie 200.000 mensen die bij de onafhankelijkheid geen stemrecht kregen. Op een bevolking van 1,33 miljoen is dit dat een 15% van het aantal inwoners. Met steun van de EU. Democratie op zijn Europees dus. 

Zedelgem

Typerend was wat er recent in het West-Vlaamse Zedelgem gebeurde met een herdenkingsmonument, genaamd de Bijenkorf ter ere van Letlandse leden van de Waffen SS uit de Tweede Wereldoorlog. Niets beseffend (1) had de gemeente daar in 2018 een monument voor opgericht. 

De Britten hadden ze na 1945 immers naar daar gebracht. Voor verder gebruik. Ja, want Letland, dat is toch een bondgenoot met een vorige premier die tegenwoordig lid is van de Europese commissie. Die moeten we toch steunen. 

Amerikaanse pantserwagens aan Russische grens

Het Amerikaans leger patrouilleert pal aan de Russische grens in Estland. Zouden er daar nog inheemsen zijn of bizons? De aan de macht zijnde Estse elite heeft de keuze: vrede of continue spanning. 

Tot iemand dat ontdekte en protesteerde. Waarna een commissie van historici, uit o.m. Letland, die klacht gegrond achtte en de gemeente stelde dat dit monument dan zal verdwijnen. Waarop de minister van Defensie van Letland, Artis Pabriks, luid protesterend stellende dat het weghalen: “Zal worden geïnterpreteerd als een zeer zware belediging en vernedering van het Letse volk”.

Daarbij dient men te beseffen dat de Waffen SS toen jarenlang Leningrad/Petrograd/Sint-Petersburg belegerde met als opdracht de stad totaal te vernielen en iedereen er uit te roeien. Moet men dan verbaast zijn dat men in Rusland moord en brand schreeuwt over het nazisme daar. Maar dat is volgens onze pennenlikkers in dienst van de NAVO een leugen en fantasie. 

Het grofst is misschien nog het feit dat het Klara Festival van Radio Klara in maart de opvoering van de Zevende Symfonie van Dimitri Sjostakovitsj schrapte omwille van de Russische invasie van het Oekraïne van Dimitri Zelenski waar de Oekraïense eenheden van de Waffen SS bij die oorlog aan Duitse zijde betrokken waren. 

Deze zevende is door hem gemaakt ter ere van de helden van zijn stad waarbij als gevolg van de belegering door die Waffen SS ongeveer één miljoen mensen het leven lieten. Om een regering die deze fascistische groepen tot helden maakt te steunen wordt die symfonie verboden. De schaamte voorbij. 

Moet men dan verschieten dat de Russen achter die regeringscampagne tegen tegen die fascistische groepen in Oekraïne staan? Wie dat niet begrijpt begrijpt niets. Het is pure logica en heeft met propaganda of nepnieuws niets te maken. Integendeel. Het is die pijnlijke waarheid tonen. 

Een goede buur

Die Russofobie komende van dit ultranationalisme is natuurlijk een godsgeschenk voor Washington en Brussel in hun oorlog tegen Rusland. Dat dit misschien wel eens minder goed zou zijn voor die Baltische staten is natuurlijk geen probleem voor de NAVO. Maar die landen liggen aan de Baltische Zee en geplakt tegen het immens grote en rijke Rusland. 

Een wat verstandig bestuurder zou dan denken daar uit die ligging iets uit te halen op het vlak van de economie en ook andere zaken als de cultuur. Goed nabuurschap kan iets opleveren. Want dat heeft Rusland in overvloed. Dit is geen land van barbaren. Kijk maar naar de unieke gebouwenpracht die de Russen achterlieten in Riga, de hoofdstad van Letland. 

Men zou dan niet met afschuw zitten kijken naar de plannen van de VS om Estland in puin achter te laten. Want laten we wel zijn, wie zegt dat men het na de herovering van Estland door Rusland terug kan ‘bevrijden’? 

De VS hebben op dat vlak toch een barslechte reputatie. Of niet misschien? Want men moet in Tallinn toch beseffen dat Rusland binnen duizend jaar nog steeds naast Estland ligt. Beiden gaan niet weg. En dan stelt realisme dat men daar mee moet leren leven en haatcampagnes negatief en vooral dom zijn. Zou Kaja Kallas dat beseffen? 

DSCN5229

Een van de vele door architect Mikhail Eisenstein architecturale parels die in Riga, de hoofdstad van Letland, door de man werd achtergelaten. Deze is de vader van filmregisseur Sergeï Eisenstein. Riga is een paradijs voor de liefhebbers van deze kunstvorm.

Willy Van Damme. 

1) Het was het idee van het Zedelgemse gemeenteraadslid Pol Denys van het Vlaams Belang en door het vorige gemeentebestuur uitgevoerd. Roken die dan geen onraad bij zo’n voorstel? De heimwee naar Hitler & co blijft bij het Vlaams Belang blijkbaar nog steeds woekeren. 

Het monument is sinds enkele weken weg en rust in een magazijn van de Technische Dienst uit van de zelfs internationale commotie. Alhoewel het al weg was vroeg minister president Jan Jambon (N-VA) recent aan het gemeentebestuur om die ‘Letse Biekorf voor de Vrijheid’, zoals het noemt, zeker nog tot eind dit jaar te laten staan. Of fascisme als vrijheid. Zie Oekraïne.  

https://willyvandamme.wordpress.com/2022/06/25/estland-redden-door-het-te-vernielen/?fbclid=IwAR0FchsGmH0HdlvR-4Qes6eHGCeym8opMDYwNdBgXnuDG4VmwkrIfmtS0LE



Geen opmerkingen:

Zionists Torturing Deaf Palestinian

  Ayman AlKhaled heeft deze post opnieuw geplaatst Dr. Michelle Kalehzan @MichelleKalehz1 Whomever these sadistic IOF bullies are they shou...