Oorlog in Europa. Oorzaak en gevolgen
Oorlog in Oekraïne is gevolg van NAVO uitbreidingen, aldus Poetin
Na enkele maanden stug vol te houden dat er zeker geen inval in Oekraïne plaats zou vinden, gebeurde dat toch in de vroege ochtend van 24 februari. De avond ervoor was Poetin op TV te horen met een lange verklaring over het waarom. Samengevat komt het erop neer dat Rusland tot en met december 2021 had geprobeerd om van de VS verzekerd te krijgen dat Oekraïne nooit tot de NAVO toe zal treden. Hij had op dit verzoek een afwijzing ontvangen en daarop besloten tot specifieke militaire acties om de macht in Oekraïne af te nemen van de huidige regering aldaar. Wat daarna volgde, heeft de wereld verbaasd en veel verdriet, ontreddering en een nieuwe stroom vluchtelingen richting de EU veroorzaakt.
Niet nagekomen beloftes van de VS en EU aan Rusland
Op 12 december 2017 werden door de Amerikaanse National Security Archives documenten vrijgegeven over de onderhandelingen tussen de VS en USSR inzake de hereniging van Duitsland eind 1990. Daarbij zijn aan Gorbachov toezeggingen gedaan inzake het niet verder uitbreiden van de NAVO naar het Oosten. Bij die toezeggingen aan Gorbachov was niet alleen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken – Baker – betrokken. Ook Margaret Thatcher, George Bush senior, Dietrich Genscher, Helmut Kohl, Francois Mitterrand en John Major.
Op 7 maart 1992 lekte er een belangrijk document naar de New York Times, afkomstig van de Secretaris van Defensie in de VS, Paul Wolfowitz. Dit document – later genoemd “the Wolfowitz doctrine” – bepaalt dat de VS de heersende macht in de wereld moet blijven. In het document wordt Rusland als een potentiële dreiging voor die Amerikaanse hegemonie bestempeld. Vooral omdat dit het enige land in de wereld is met een kernwapenarsenaal dat de VS volledig kan vernietigen.
Zbigniew Brzeziński, Amerikaans veiligheidsadviseur, geostrateeg en politiek wetenschapper, schreef in 1997 “The Grand Chessboard”. Dit boek beschrijft o.a. de potentiële – voor de VS gevaarlijke – relatie tussen Rusland en Europa. Rusland met zijn enorme natuurlijke voorraden aan gas, olie, edelmetalen, hout en hoog opleidingsniveau, zou met de EU samen een existentiële bedreiging voor de hegemonie van de VS kunnen vormen. Dat moet – koste wat kost – voorkomen worden.
Uitbreidingen EU en NAVO ten voordele van de handel met de VS
Na het uiteenvallen van de USSR, begon de EU met uitbreiden. Eerst met landen als Oostenrijk, Finland en Zweden (1995). Vervolgens met voormalige USSR landen als Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slovenië, Tsjechië, Slowakije (2004). Bulgarije en Roemenië (2007). Alle voormalige USSR lidstaten die tot de EU toetraden, werden ook lid van de NAVO. In strijd met de aan Gorbachov gedane beloftes begin 1990.
In lijn met de aanpak zoals verwoord door de Amerikaanse geopolitieke strategen Wolfowitz (1992)en Brzeziński (1997), wordt de EU door de VS vooral gezien als een verlengstuk van de VS. Dat is hier te lezen
Het bewijs hiervoor wordt ook geleverd door de massale keus voor het Pfizer vaccin binnen de EU ten opzichte van niet-Amerikaanse alternatieven zoals AstraZenica. 60% van alle 4,6 miljard in de EU aangekochte vaccins, is afkomstig van Pfizer nadat er eerst vooral met het Engels/Zweedse AstraZenica werd onderhandeld.
Maar wat gebeurt er nu met onze gasleveranties en inflatie?
Wat gebeurt er nou met onze gasleveranties als de EU en VS de strijd aangaan met Rusland? De prijzen gaan nog verder omhoog in ieder geval. Dat is nu al te zien. Wellicht helemaal geen Russisch gas meer in de nabije toekomst. Dat is in ieder geval de wens van de VS.
Gerhard Schröder biedt misschien een oplossing. Hij raakte in zijn laatste jaar als bondskanselier (2004) al bevriend met Poetin. Werd in 2005 – direct na zijn vertrek uit de Duitse politiek – directeur van de Nordstream 1 gaspijplijn. Het contract daarvoor met Duitsland, had hij twee weken eerder – net voor zijn afscheid als bondskanselier – getekend (The Guardian 13 dec. 2005).
Vervolgens werd Schröder in 2017 CEO van de grootste Russische oliemaatschappij Rosneft. Later benoemd als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Nordstream 2. De omstreden tweede gaspijplijn die vanaf 23 februari jl. geboycot wordt door Duitsland en de VS.
De banden tussen Rusland en Duitsland zijn dus nog best wat waard met Schröder aan het roer bij de Russische energiebedrijven. Maar de VS heeft geen belang bij deze relatie, noch bij de ingebruikname van Nordstream 2.
Op hun Nederlandstalige website www.verenigdestaten.info staat letterlijk; “Vooral de leveringen van gas uit Rusland zijn in de Verenigde Staten omstreden, vanwege de slechte verstandhouding tussen beide landen. Schaliegas is in de Verenigde Staten momenteel ‘big business’. Al sinds 2013 is de Verenigde Staten de grootste producent van gas ter wereld”. De VS wil dus graag aan de EU leveren en zal dat gaan doen als de prijs hier hoog genoeg is opgedreven door de oorlog in Oekraïne.
Inflatie verder omhoog, de beurzen omlaag
Ondertussen loopt de inflatie wel steeds verder op en storten de beurzen omlaag. Bovenstaande grafiek toont dat de Amerikaanse Nasdaq maar liefst 16,66% kelderde sinds januari dit jaar. Voor de S&P 500 was dat 11,33% en voor de Dow Jones 8,82%. We hebben het over tientallen miljarden verdampte dollars sinds 1 januari 2022. Een groot deel van die verdampte dollars waren eerder uit het niets gecreëerd door de FED.
Helpen de nieuwe sancties om de vrede te herstellen?
Er worden altijd hoge verwachtingen uitgesproken over nieuwe sancties die de VS en de EU aan Rusland op gaan leggen. Het begint – uiteraard – eerst met maatregelen tegen oligarchen. Er komt een inreisverbod voor de Europese Unie voor Russische parlementariërs die aandrongen op de erkenning van de separatistische regio’s en separatistenleiders. Ook vermogen van deze personen in de EU wordt bevroren.
Als allerhoogste sanctie, houden de EU en VS de mogelijkheid achter de hand om het internationale betalingssysteem SWIFT af te sluiten voor Rusland. Dat wordt als een paardenmiddel gepresenteerd omdat hiermee de kredietlijnen van en naar het bedrijfsleven van Rusland worden verbroken. Dat zou de energiesector met name hard treffen en Poetin aan de onderhandelingstafel moeten dwingen.
Of toch niet echt?
In de South China Morning Post (SCMP) van 23 Februari is te lezen dat China en Rusland af hebben gesproken dat alle westerse sancties tegen Rusland, zoveel mogelijk door China zullen worden gecompenseerd. Dit zal nog grotere gevolgen kunnen hebben voor de spanningen in de wereld. Immers, de twee grote machtsblokken – VS en EU enerzijds, China en Rusland anderzijds – zullen hierdoor nog harder tegenover elkaar komen te staan dan al het geval was.
Wat is dan de oplossing?
Ik schreef het in december vorig jaar al; 2022 wordt een bijzonder uitdagend jaar. Ik dacht daarbij primair aan de oplopende rentes en inflatie in de wereld, gekoppeld aan de onvoorstelbare bubbels in de onroerend goed- en aandelenmarkten. We stevenen al hard op een mondiale economische crisis af door het (wan-)beleid van centrale banken en supranationale organisaties sinds de crisis van 2008. Nu komt de oorlog in Europa, energie boycot, toegenomen spanning tussen VS/EU en China/Rusland daar nog eens bovenop.
Als je de geschiedenis tussen de VS en Rusland vanaf 1989 bekijkt, zie je een ordinaire machtsstrijd om invloed en geld. Daarbij zijn er vele beloftes gedaan door de VS die niet zijn nagekomen. De EU en NAVO werden uitgebreid ten gunste van de handelspositie van de VS en ten nadele van een verdere samenwerking tussen de EU en Rusland. Een mooie lezing hierover is op 2 oktober 2018 gehouden aan de Yale universiteit in de VS
Uit die lezing volgt dat een oplossing voor het huidige Oekraïne conflict begint bij het door de VS erkennen van de geschonden beloftes aan Rusland. Ook bij het meer op eigen benen gaan staan van de EU, in plaats van een verlengstuk van Amerikaanse hegemonie te willen zijn. Er is een enorme behoefte aan volledig nieuw leiderschap. De huidige “leiders” zoals Von der Leyen, Scholz, Macron, Johnson, Draghi, Schwab etc. gaan dat niet bieden. Die zijn niet met hun tijd meegegaan en nog teveel afhankelijk van de VS. Een VS die haar nr. 1 positie in de wereld zelf heeft weggegeven aan China. Door de meeste productie, kennis en kapitaal daar naartoe te brengen in het kader van maximaliseren van “aandeelhouderswaarde”.
De huidige generatie westerse “leiders” heeft het al jaren op een rij grondig verprutst. Vooral door primair de agenda van de elite te dienen via organen als de EU, ECB, FED en het WEF. De Amerikaanse en Europese burgers werden daarbij vergeten. Net als die burgers in Oekraïne en Rusland die nu in spanning en angst moeten leven.
Door een gebrek aan intelligentie, te grote ego’s en nauwelijks betrokkenheid bij hun electoraat, lopen we een groot risico dat de huidige zg. “leiders” de wereld in de afgrond storten. Dat gaat sowieso dit jaar gebeuren op financieel / economisch gebied. Met een beetje extra pech, krijgen we een wereldwijde escalatie. Ondertussen is het geduld van veel burgers helemaal op. Zeker na twee jaren spanning en ontregeling door diezelfde leiders tijdens de pandemie die net achter de rug is.
https://indepen.nl/oorlog-in-europa-oorzaak-en-gevolgen/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten