Twee voormalige hooggeplaatste bevelhebbers van het Israëlische leger kunnen in Nederland niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor oorlogsmisdrijven tegen de Palestijnse bevolking, meldt het gerechtshof in Den Haag dinsdag.

Volgens het hof genieten de militairen immuniteit, omdat ze namens de Israëlische staat handelden. Hiermee bekrachtigden de rechters een vonnis van de rechtbank.

De zaak is aanhangig gemaakt door de Nederlandse Palestijn Ismail Ziada. Hij verloor zes familieleden bij een luchtaanval in juli 2014, waarbij hun huis in de Gazastrook werd gebombardeerd.

De voormalige Israëlische chef-staf en huidig defensieminister Benny Gantz en oud-luchtmachtgeneraal Amir Eshel leidden destijds de operatie. Ziada stelt ze ervoor verantwoordelijk dat zijn familieleden om het leven zijn gekomen bij de bombardementen.

https://www.nu.nl/buitenland/6171803/hof-kan-israelische-militairen-niet-aansprakelijk-stellen-voor-aanvallen-op-gaza.html

De heer Ziada wees er naderhand op dat de uitspraak van het Hof ernstige gevolgen heeft voor Nederlandse nabestaanden van de MH-17 ramp. Ook zij kunnen een civiele zaak tegen degenen die verantwoordelijk worden gesteld, door de uitspraak vandaag, niet winnen.