donderdag 14 oktober 2021

Remember Jared Diamond Wisdom

Jared Diamond, Amerikaans fysioloog en  evolutionair bioloog, auteur van onder andere Omwenteling: hoe staten omgaan met crisis en verandering (2019) verklaarde in een radio-uitzending van de BBC:


1. Acknowledge that you are in a crisis. If you don't do that you get nowhere.

2. Accept responsibility. Don't be overwhelmed by self-pity. Don't blame other people. What can you do yourself?

Deze psychologisch vuistregel toegepast in de praktijk van volkeren, betekent:

Nations get nowhere during a crisis if they don't acknowledge they are in a crisis, and nations get nowhere if they blame their problems on others, such as the United States blaming its problems on China without acknowledging America's causation of America's own problems.  

Ik moest hieraan denken toen ik vandaag op de voorpagina van De Telegraaf las 

De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer doet tegen ongewenste politieke invloed van China op de Nederlandse universiteiten.

In de Kamer is van links tot rechts ongemak met de toenemende invloed van China op Nederlandse universiteiten. Behalve wetenschappelijke vooruitgang door China';s grote onderzoeksbudget, beschikbaarheid van dure onderzoeksapparatuur en leidende rol in berpaalde technologieen, levert het ook risisco's op. Denktanks en veiligheidsdiensten waarschuwen al langer voor het risico van spionage, diefstal van intellectueel eigendom en zelfcensuur bij onderzoekers.

 D'66 Kamerlid Jan Paternotte:

We kunnen het China-beleid niet aan universiteiten overlaten.

Zijn er concrete bewijzen? Nee, maar dit alles is niet van belang, nu de NAVO een oorlog met China voorbereid en in het kader daarvan de afgelopen tijd voor de kust van China, op zee, alvast oorlogsoefeningen hebben uitgevoerd. De wrange ironie is dat de NAVO de oorlogen in Afghanistan, Irak, Libië en Syrië niet hebben kunnen winnen, en alleen bloedbaden en chaos heeft veroorzaakt, zonder hieruit serieuze consequenties heeft getrokken. Dit toont nog eens aan hoe stupide het Nederlandse volk is dat deze verzameling domoren in Den Haag 'van links tot rechts' heeft gekozen. En met hen moeten we de Derde Wereldoorlog in. 




Geen opmerkingen: