vrijdag 29 oktober 2021

Nederland Zwijgt over Joods-Israëlisch Terrorisme

 

The Rights Forum
29 oktober 2021

Beste lezer,

Afgelopen maandag schreven wijover het besluit van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz om zes prominente Palestijnse maatschappelijke organisaties, die steun bieden aan de onder bezetting levende Palestijnse bevolking, op de nationale terrorismelijst te plaatsen.

De maatregel is de overtreffende trap in een langlopende Israëlische campagne om iedere vorm van oppositie tegen de bezetting en kolonisering van Palestijns gebied de kop in te drukken. Palestijnse maatschappelijke organisaties zijn daarin een belangrijk doelwit. De zes organisaties lopen nu het risico dat hun kantoren gesloten en hun activiteiten verboden worden.

Lees hier het hele artikel over het Israëlische besluit de zes Palestijnse ngo's als 'terroristische organisaties' te bestempelen, en de bredere campagne tegen het Palestijnse maatschappelijk middenveld. 

Europese reacties

Een groot aantal EU-lidstaten en instanties heeft inmiddels gereageerd op het Israëlische besluit de organisaties op de terrorismelijst te plaatsen. Frankrijk, Zweden, Ierland, België, Spanje en Duitsland uitten hun zorgen over de Israëlische maatregel, en gaven aan om opheldering te hebben gevraagd bij de Israëlische regering. In hun verklaringen gaven de EU-lidstaten aan samen te werken met de organisaties, en benadrukten zij het belang van het maatschappelijk middenveld in de Palestijnse gebieden. De Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking verklaarde dat ‘beschuldigingen van terrorisme altijd serieus worden genomen, maar niet gebruikt kunnen worden om legitieme activiteiten te verbieden’.
 
Ook de EU, bij monde van woordvoerder voor Buitenlandse Zaken Peter Stano, gaf aan de Israëlische beschuldigingen bijzonder serieus te nemen, en Israël gevraagd te hebben om meer informatie. Tegelijkertijd verklaarde Stano dat ‘eerdere aantijgingen van misbruik van EU-middelen in verband met bepaalde Palestijnse maatschappelijke organisaties nooit zijn bevestigd’. Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, herhaalde deze boodschap, en voegde daaraan toe dat maatschappelijke organisaties van uiterst belang zijn in het bevorderen van het internationaal recht.  

Nederland

De Nederlandse regering heeft nog niet gereageerd op de Israëlische maatregel. The Rights Forum doet er in Nederland alles aan om het onderwerp onder de aandacht van de politiek te brengen. Naast het artikel dat wij op 25 oktober op onze website publiceerden, hebben wij contact gezocht met verschillende fracties in de Tweede Kamer. Inmiddels hebben de SPDENK en GroenLinksKamervragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen. De partijen vroegen de minister onder andere of hij bereid was het Israëlische besluit te veroordelen, en of hij van mening was dat het op de terrorismelijst plaatsen van de organisaties de internationale mensenrechtenbeweging ondermijnt. Ook werd de minister gevraagd of de Nederlandse staat de organisaties en het Palestijnse maatschappelijk middenveld in het algemeen zou blijven steunen. De VVD diende daarnaast vragen in aan minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking De Bruijn.

Wat doen wij verder?
The Rights Forum is daarnaast samen met een coalitie van Nederlandse organisaties bezig met het opstellen van een oproep aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook publiceerden wij, samen met andere partners van de Palestijnse KinderrechtenCoalitie (PKC), een verklaring over het werk van Defense for Children International – Palestine, één van de zes getroffen organisaties. ‘De PKC in Nederland is er trots op veelvuldig te hebben samengewerkt met DCI-P. Niets is absurder en meer bezijden de waarheid dan deze organisatie in verband te brengen met terreur,’ aldus de verklaring. 

The Rights Forum heeft ook een verklaring van het Global Network on the Question of Palestine (GNQP) ondertekend, waarin het Israëlische besluit wordt veroordeeld en landen worden opgeroepen Israël ertoe te bewegen de maatregel terug te draaien. Tenslotte is The Rights Forum één van de meer dan 230 organisaties die deelnemen aan een initiatief van het Cairo Institute for Human Rights Studies. De organisaties roepen gezamenlijk de internationale gemeenschap op om hun steun uit te spreken aan de zes Palestijnse organisaties en er bij Israël op aan te dringen hen van de terrorismelijst te halen. 

Kom in actie, teken de petitie

Via de website Avaaz.org kunt u een petitie ondertekenen waarin solidariteit wordt betuigd met de zes Palestijnse organisaties. ‘Het Palestijnse maatschappelijk middenveld mag niet alleen worden gelaten in hun strijd voor waardigheid, vrijheid en zelfbeschikking,’ aldus de opstellers van de petitie. Zij doen een oproep aan wereldleiders om van Israël te eisen de organisaties van de terrorismelijst te halen en het werk van Palestijnse maatschappelijke organisaties te blijven steunen.

Hier vindt u de volledige tekst van de petitie en kunt u die ondertekenen.
Steun de strijd voor rechtvaardigheid >

Israël kondigt bouw van nog eens 2.860 woningen in illegale nederzettingen aan

Israël gaat nog eens 2.860 woningen bouwen in bezet Palestijns gebied. Woensdag kregen dertig afzonderlijke uitbreidingsplannen groen licht van de autoriteiten. Dat schrijft Peace Now, de Israëlische waakhond die het illegale nederzettingenproject op de voet volgt. Met deze stap schaadt Israël opnieuw de Palestijnse rechten, de eigen belangen en de kans op vrede, concludeert de organisatie terecht.

Diep in Palestijns gebied
Negentig procent van de woningen zal worden gebouwd in Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) diep op de bezette Westelijke Jordaanoever. Peace Now spreekt van ‘een enorme expansie van geïsoleerde nederzettingen’. Opvallend is verder dat woensdag twee zogenoemde ‘buitenposten’ met terugwerkende kracht werden ‘geregulariseerd’ – Israëlische newspeak voor het tot officiële nederzetting bevorderen van een door kolonisten gestichte gemeenschap die ook onder Israëlisch recht illegaal is.

De facto annexatie
De uitbreidingen volgen het bekende patroon van de Israëlische kolonisering, zoals door ons eerder beschreven. Vanuit aanvankelijk geïsoleerde nederzettingen op strategische locaties maakt Israël zich stapsgewijs meester van steeds meer Palestijns land, ten koste van de rechtmatige bewoners. Om deze de facto annexatie nog schrijnender te maken zijn veel van de inwoners van de nederzettingen Amerikanen, Nederlanders en andere buitenlanders, niet zelden christenen die tot het jodendom zijn overgegaan om zich met een Israëlisch paspoort in bezet gebied te kunnen vestigen.

Kruispunt
Met de nieuwe Israëlische uitbreiding van de nederzettingen en het op de terrorismelijst plaatsen van de zes Palestijnse organisaties staan Den Haag en Brussel voor de zoveelste keer op een kruispunt. Treffen zij nu wél sancties tegen Israël, of volharden zij in hun medeplichtigheid aan een wrede overheersing die iedere hoop op vrede tot een utopie maakt?

Lees hier het hele artikel over de 2.860 nieuwe woningen, het Europese protest tegen de plannen, en de medeplichtigheid van de internationale gemeenschap.

Geen opmerkingen:

US Jews and Non-Jews Working Together

  Husam Zomlot @hzomlot · 12 u Moving 12:07 a.m. · 25 apr. 2024 · 11,8K Weergaven https://twitter.com/ofercass/status/1783256489295052990