maandag 6 juli 2020

Twee Soorten Moordenaars: Politici en Mainstream Media


Er zijn twee soorten moordenaars: de politici en de media.  De politici zijn de opdrachtgevers, de mainstream-media zijn de 'Schreibtisch Mörder,' die het geweld rechtvaardigen. Leest u nog eens het hoofdredactionele commentaar van Trouw op 1 april 2003, elf dagen nadat de illegale shock-and-awe terreur tegen de Iraakse bevolking begon: 

Nog geen twee weken oorlog

De eerste Golfoorlog duurde ruim veertig dagen, de (lucht)oorlog om Kosovo rond de tachtig en de oorlog in Afghanistan zo'n negentig. Bij al deze oorlogen was het geduld van sommige media en opinieleiders zeer beperkt en kregen de coalitie-troepen na een maand al het verwijt dat de gevechten, en met name de bombardementen, veel te lang duurden en dat dat in feite een mislukking van de geallieerde strategie inhield. En natuurlijk, in termen van dood en verderf duurt elke oorlog te lang. Ook oorlogen die juist bedoeld zijn om menselijke ellende te stoppen of die op langere termijn te voorkomen.

De oorlog in Irak is nog geen twee weken oud en nu al spreken sommige media over een mislukking van de Amerikaans-Britse strategie en rept een commentator in een Frans weekblad van een overwinning voor Saddam Hoessein in de eerste ronde.

Dat mag een uiterst voorbarige conclusie heten. Amerikaanse en Britse troepen staan op 80 kilometer van Bagdad, hebben de diepzeehaven Oemm Kasr in handen, beheersen Zuid-, Midden- en West-Irak, formeren een front in het noorden en brengen Saddams Republikeinse Garde gevoelige verliezen toe. Als dat een overwinning voor Saddam heet, zijn hem er meer gegund.

Maar zeker niet alles verloopt vlekkeloos en volgens plan. De tegenstand is groter dan voorspeld en de verwachtingen dat een belangrijk deel van het Iraakse volk de militairen van de coalitie met gejuich zou binnenhalen waren overtrokken en zijn niet bewaarheid. Vrijwel zeker hebben de Irakezen geleerd van hun opstand uit 1991 toen zij dachten dat de toenmalige coalitie van vader George Bush hen te hulp zou schieten tegen Saddams Republikeinse Garde. Dat gebeurde niet, en zeer waarschijnlijk wachten de Irakezen nu af wie deze oorlog uiteindelijk gaat winnen en willen ze zeker zijn dat Saddam en zijn troepen echt worden verslagen voordat ze zich massaal en in alle openheid uiten over de komst van Amerikanen en Britten.

Daarom ook kan er nu niet gepleit worden voor stopzetting van de oorlog en terugtrekking van de coalitie. Dat zou het Iraakse volk, en zeker hen die al wel hun blijdschap over de bevrijding hebben geuit, tot prooi maken van het regime van Saddam. Als er nu één ding duidelijk is, is het wel dat Saddam Hoessein deze oorlog niet mag winnen.

https://www.trouw.nl/nieuws/nog-geen-twee-weken-oorlog~b5138320/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=copylink




Geen opmerkingen:

Het Nihilistische Israel

‘Het Westen heeft de wereld niet gewonnen door de superioriteit van zijn ideeën, waarden of religie, maar eerder door zijn superioriteit in ...