vrijdag 10 juli 2020

MH17 Kolder Blijft Aanhouden

Nog voor de rechters een schuldige hebben aangewezen heeft het malle kabinet in Den Haag de hele Russische staat  al veroordeeld als dader, getuige de volgende absurde informatie, die onderstreept hoe weinig respect deze politici hebben voor het recht:

Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanwege de rol van dat land bij het neerhalen van vlucht MH17.

Met deze stap wil het kabinet de al ingediende individuele klachten van nabestaanden bij het Hof ondersteunen. Minister Blok zegt dat Nederland op deze manier opkomt voor alle 298 MH17-slachtoffers, van 17 verschillende nationaliteiten, en hun nabestaanden. Onder de doden waren 196 Nederlanders. "Het is een heel bijzondere stap, maar het is ook heel bijzonder dat een vliegtuig met 298 onschuldige mensen uit de lucht wordt gehaald", voegt hij eraan toe.

Het kabinet heeft steeds gezegd dat het bereiken van gerechtigheid voor de slachtoffers en hun nabestaanden de hoogste prioriteit heeft. "Met de stap die we vandaag zetten komen we dichter bij ons doel", aldus Blok.

Aansprakelijkstelling

Twee jaar geleden stelde Nederland, samen met Australië, Rusland al aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van de vlucht. Die stap volgde op de vaststelling van het Joint Investigation Team dat de Buk-raket waarmee MH17 is neergeschoten afkomstig was van een brigade van het Russische leger.

Vorig jaar werd duidelijk dat Nederland en Australië diplomatieke contacten met Rusland hebben over de aansprakelijkstelling. Het kabinet zegt vandaag te hopen dat deze gesprekken met Rusland doorgaan.

Er loopt ook nog een strafproces tegen vier individuele verdachten. Die zaak dient voor de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het gaat om drie Russen en een Oekraïner. De verdachten zijn niet bij het proces aanwezig, een van hen laat zich door een advocaat vertegenwoordigen.

Blok: extra manier om waarheid te vinden

'Een dappere stap'

Voor de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp is dit een "uitstekende stap", zegt Piet Ploeg, die hen vertegenwoordigt namens Stichting Vliegramp MH17. "Het is een grote steun."

Ploeg: "Het is ook een dappere stap. Er zijn pakweg vierhonderd nabestaanden die een klacht tegen Rusland hebben ingediend bij het EHRM. De regering ondersteunt hun zaak nu in de vorm van een eigen aanklacht."

https://nos.nl/artikel/2340213-nederland-daagt-rusland-voor-rechter-vanwege-rol-bij-neerhalen-mh17.html?fbclid=IwAR0hGX0iJhPXUm4OExcWeJDurYYdfnX8GS4VmcQIx6EPOgI3yNSqofmzsJc




Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...