maandag 27 juli 2020

De Kadaverdiscipline van Natascha van Weezel


Even ter herinnering. Het volgende citeerde ik op 24 april 2019 naar aanleiding van de dood van mainstream-journalist Max van Weezel: 

Het laatste jaar van zijn leven  het onderwerp van beschouwingen en interviews. Hij vertelde over zijn angst voor het grote niets, zijn vrees dat die decennia van zwoegen in het Haagse nutteloos waren geweest… En legde zijn ingewikkelde omgang met zijn afkomst uit: Van Weezel was een ongelovige Jood, die veel met zijn afkomst bezig was, maar niet naar de synagoge ging. Veel ministers, partijleiders en andere Haagse prominenten hebben het afgelopen jaar aan zijn ziekbed gezeten. Ook dat maakt Max van Weezel uniek,

aldus de necrologie in de Volkskrant. Tien maanden eerder verklaarde Van Weezel, het tot ‘icoon’ van de parlementaire polderpers uitgeroepen zelfbenoemde ‘joodse jongetje’:  

Ergens denk ik: je had ook wel met een kalasjnikov op een heuveltop mogen staan om ons de vijand van het lijf te houden. Er zit toch ook een Leon-de-Winterachtige Max in me, zo van: timmer erop los als ze met hun poten aan ons lijf of goed komen. 

Een werkzaam leven lang actief in de Nederlandse democratische rechtstaat en dan ineens zijn publiek laten weten dat hij ‘ook wel’ een Joodse Israeli had willen zijn om met een Russische (sic) aanvalsgeweer de Palestijnse bevolking op de bezette Westbank te terroriseren en te vermoorden. Desondanks herdacht de voltallige Tweede Kamer het heengaan van ‘onze’ Max, de ‘nestor van de politieke journalisten.’ Het zegt veel over het theatrale gebeuren in de Tweede Kamer, een instituut dat nog steeds geen politieke consequenties verbindt aan de terreur van het zionistisch regime, waarbij ondermeer wegrennende Palestijnse jongeren door Joods-Israelische scherpschutters in de rug worden doodgeschoten. Nog afgezien van de voortdurende oorlogsmisdaden van deze bevriende natie, laat de Nederlandse volksvertegenwoordiging de regering Netanyahu in feite doorgaan met het stelen van grote stukken land, die door de Verenigde Naties in 1947 aan de Palestijnse bevolking werden toegewezen. Dit alles zijn grove schendingen van het internationaal recht, dat het Nederlandse parlement en de Nederlandse regering tegelijkertijd claimen te respecteren. Het spreekt voor zich dat de meerderheid van de wereldbevolking allang weet dat zodra de westerse belangen in het gedrang dreigen te komen, het internationaal recht geen enkele rol van betekenis speelt, maar wat absurd blijft is dat alle politieke partijen, van vermeend links tot uiterst rechts, de zelfbenoemde ‘Joodse staat’ blijven steunen, zowel economisch als militair. En toch hebben zij de mond vol over democratie en mensenrechten. Vandaar dat Van Weezel vlak voor zijn dood wist dat hij met zijn gefantaseerde heldenrol op een heuveltop in ‘Judea en Samaria’ ongestoord weg zou komen. Jan Blokker concludeerde eens terecht dat na: 

de Tweede Wereldoorlog het jodendom in de christelijke wereld vrijwel heilig is verklaard en geen volk dat in die processie zo hard vooroploopt als de Nederlanders.

Inderdaad, wanneer een Palestijn hetzelfde had gezegd als Van Weezel, maar dan vanuit de optiek van de onderdrukten, dan zou de Nederlandse mainstream-pers in rep en roer zijn geweest. Hetzelfde geldt voor het feit dat:

Israel has killed more than 3,000 children since 28 September 2000 when the Second Intifada began until the end of April 2017, a new report has found.


Doutzen Kroes

Ik wijs hier nogmaals op omdat de voormalige communist Max van Weezel uit opportunistische redenen het neoliberale kapitalisme in Nederland zo'n warm hart toedroeg dat de voltallige Tweede Kamer hem na zijn dood herdacht. En omdat hij zijn ziel had verkocht, effende hij de weg voor zijn dochter Natascha van Weezel in de mainstream-journalistiek. Het poldermodel opent vele deuren voor karakterloze opportunisten.  Vandaag schrijft Van Weezel junior in haar column in Het Parool onder de kop: 'De dubieuze woorden van Doutzen Kroes zaaien twijfel bij miljoenen fans' het volgende:

Gaan we ons pas weer aan de regels houden wanneer we opnieuw geconfronteerd worden met overstromende ziekenhuizen en volle mortuaria? ­Kunnen we zelf niet bedenken dat een tweede golf catastrofale gevolgen kan hebben?

Wat hierbij niet bepaald helpt is de inmenging van populaire influencers. ‘Willen ze wel dat we gezond zijn? Waarom is het boosten van ons immuun­systeem met vitamines geen onderdeel om corona te bestrijden?’ schreef Doutzen Kroes op haar Instagramaccount. Met ‘ze’ doelde het Friese topmodel op ‘de media, de farmaceutische industrie en onze regering.’ Ze drukte haar 6,4 miljoen (!) ­volgers op het hart vooral zelf vragen te blijven stellen en altijd ‘je intuïtie’ te volgen. Ook in­fluencer Tisjeboy Jay leerde van zijn moeder dat je nooit zomaar iets van iemand mag aannemen en dat elk verhaal twee kanten heeft. 'Ik geloof niet dat de 1,5 meter doorslaggevend is om dit virus te beperken, dat is mijn waarheid en die mag ook bestaan,' verkondigde hij bij Op1.

Kritisch nadenken is inderdaad enorm belangrijk. Maar de dubieuze woorden van Kroes en Tisjeboy Jay zaaien twijfel bij miljoenen (jonge) fans, die torenhoog naar hen opkijken. Een influencer ís geen viroloog, dus laten we alsjeblieft gewoon naar het RIVM blijven luisteren. Niemand zit te wachten op een nieuwe lockdown. 



Natascha van Weezel


Ziehier, de appel valt niet ver van de boom. Van Weezel junior walgt ervan dat Doutzen Kroes 'haar 6,4 miljoen (!) ­volgers op het hart [drukte] vooral zelf vragen te blijven stellen en altijd "je intuïtie" te volgen.' Een dergelijke autonome houding wordt door de gecorrumpeerde mainstream journalistiek van de 'corporate media' niet alleen gewantrouwd, maar vooral gehaat. De kadaverdiscipline van deze lichtgewichten is telkens weer verbijsterend. 




Geen opmerkingen:

Pankaj Mishra: Misschien is Israël de toekomst van een failliete en uitgeputte wereld.

Dat het Duitse naziregime en zijn Europese collaborateurs zes miljoen Joden hadden vermoord, was na 1945 algemeen bekend. Maar jarenlang had...