dinsdag 30 juni 2020

Nederland is paradijs voor Oost-Europese broodfokkers en malafide hondenhandelaren.

Zieke slachtoffers broodfok puppyhandel Oost-Europa en Nederland

Stop de broodfok puppyhandel!

Lieve Animals Today-volgers,

Afgelopen donderdag werd het eerste deel van ons grootschalige onderzoek naar broodfok hondenhandel gepubliceerd in Nieuwsuur. Nederland is paradijs voor Oost-Europese broodfokkers en malafide hondenhandelaren. Per jaar exporteren zij zeker 80.000 onjuist geregistreerde puppy’s naar ons land, waaronder niet gedocumenteerde, te jonge en vaak doodzieke hondjes. De Nederlandse overheid en de NVWA grijpen ondanks wettelijke afspraken, zo blijkt uit ons onderzoek, niet in.

Daarom heb ik aangifte gedaan tegen een van de grootste broodfokhandelaren in Nederland wegens het begaan van economische delicten en dien ik een formeel verzoek bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) tot een administratieve en fysieke controle bij de handelaar.

Broodfok in Hongarije | Foto's: House of Animals
Ook wordt onderzocht of een aangifte tegen de NVWA mogelijk is wegens medeplichtigheid aan het plegen van economische delicten door deze handelaar. Ze handhaven niet en dat heeft grote gevolgen, in de vorm van economische delicten, dieren- en mensenleed. Nederlandse eigenaren worden geconfronteerd met een getraumatiseerde en vaak doodzieke pup of puppy’s.
Onderzoek House of Animals

House of Animals Investigations deed van januari tot en met mei 2020 onderzoek naar de wettelijk verplichte registratie van uit Oost-Europa geïmporteerde honden. En daar gaat heel veel mis, zo blijkt. Puppy’s die overlijden tijdens het transport worden niet gemeld. Honden die als Chow Chow staan geregistreerd in het land van herkomst worden in Nederland verkocht als mopshond. We kwamen een hond tegen die volgens de database in Hongarije en het paspoort een reu is maar een teef blijkt te zijn. En honderden puppy’s die volgens de Hongaarse database zijn geëxporteerd naar Nederland staan hier niet geregistreerd.
Broodfok honden in Hongarije
Broodfok in Hongarije | Foto: House of Animals
Uit ons onderzoek komt ook naar voren dat de puppy’s uit Oost-Europa veel te jong zijn als ze in Nederland arriveren en niet of onvoldoende zijn ingeënt tegen onder meer de ziektes rabiës en parvo. Ook Nederlandse dierenartsen constateren dat piepjonge honden vanaf zes weken op een dagenlang transport worden gezet vanuit Oost-Europa naar ons land en regelmatig ziek, ondervoed en vrijwel altijd getraumatiseerd aankomen.
 
Slachtoffer in Nederland met dodelijk parvovirus
Slachtoffer in Nederland met dodelijk parvovirus | Foto: House of Animals

NVWA medeplichtig

De NVWA is medeplichtig aan onnodig dierenleed door niet te handhaven. Ondanks de toezeggingen in de afgelopen jaren van diverse ministers en de NVWA om beter te handhaven, wordt de wettelijke regelgeving nog steeds op grote schaal overtreden. Dat hondenhandel voor de NVWA geen prioriteit heeft blijkt ook uit een WOB-verzoek gedaan door House of Animals, over de meldingen gedaan door onder andere dierenartsen. Van de 614 meldingen die werden gedaan bij de NVWA is 74 procent genegeerd. In 94 procent van de gevallen werd geen inspecteur ingeschakeld.

Na mensensmokkel, drugs en bepaalde pornografie gaat er in hondenhandel het meeste geld om. In de EU wordt er jaarlijks 1.3 miljard euro verdiend aan hondenhandel. Zowel de Partij voor de Dieren, als de PVV en VVD gaan Kamervragen stellen naar aanleiding van het onderzoek van House of Animals.
Deze afschuwelijke handel moet stoppen. Daarom bereiden wij op dit moment met het Investigations Team van House of Animals de volgende stappen voor. En we gaan door tot dit stopt.

Strijdvaardige groeten en heel graag tot de volgende keer,

Karen Soeters - House of Animals

 

Bekijk Nieuwsuur (NOS NTR) van 25 juni 2020 over het onderzoek van House of Animals: Veel mis bij handel in honden (vanaf 19’56”)
overleden Oost-Europese pup met parvovirus in Nederland
Nederland blijft paradijs voor Oost-Europese broodfokkers

Nederland blijft een paradijs voor Oost-Europese broodfokkers en hondenhandelaren. Per jaar exporteren zij zeker 80.000 onjuist geregistreerde puppy’s naar ons land, waaronder niet gedocumenteerde, te jonge en vaak doodzieke hondjes. De Nederlandse overheid en de NVWA grijpen ondanks wettelijke afspraken niet in. Dat blijkt uit onderzoek van House of Animals.

Animals Today: Nederland blijft paradijs voor Oost-Europese broodfokkers
Belgische dierenarts Jantina B. medeplichtige illegale hondenhandel
De Belgische dierenarts Jantina B. uit Arendonk is door de rechtbank in Antwerpen medeplichtig bevonden aan illegale hondenhandel. De dierenarts zou daarbij paspoorten van buitenlandse pups hebben vervalst, zodat het leek alsof de hondjes uit België kwamen. Volgens Karen Soeters van House of Animals is Jantina B. ook in Nederland geen onbekende.

Animals Today: Belgische dierenarts Jantina B. medeplichtige illegale hondenhandel
Karen's blog: Help jij mee de handel in puppy’s te stoppen?
Het lijkt niet te stoppen: de handel in puppy’s. En zeker nu in de coronatijd kopen veel mensen een hondje bij een broodfokhandelaar, vaak zonder dat ze er erg in hebben. Er is heel veel mis met deze handel in puppy’s, die we gezamenlijk een halt moeten toeroepen.

Animals Today: Karen’s blog: Help jij mee de handel in puppy’s te stoppen?
Geef een cadeau van Birdwise en help House of Animals

Wil je ons werk op een bijzondere manier steunen, bijvoorbeeld met een mooi cadeau? Dat kan! Via Birdwise.nlgaat  €10,- van elke aankoop direct naar House of Animals. Een extra goede reden om zo’n mooie decoratieve tuinvogel, eekhoorn of egel te bestellen. Klik op de foto's voor meer informatie.
Zonder jouw hulp kan AnimalsToday niet verder groeien

AnimalsToday.nl is het nieuws- en opinieplatform van House of Animals, een stichting zonder winstoogmerk gerund door vrijwilligers. Waardeer je hetgeen AnimalsToday en House of Animals doen? Steun ons dan alsjeblieft met een donatie t.n.v. Stichting House of Animals te Utrecht.

IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93  (eventueel o.v.v. 'donatie Animals Today')

Of klik op de grote knop hieronder.

Alvast heel veel dank!
 
Word vriend van House of Animals



Geen opmerkingen:

Israeli Mayor Caught Lying By Sky News