woensdag 3 juni 2020

I Love Nieuwmarktbuurt 4


Het allerergste aan de postmoderne tijd is dat niemand meer kan ontsnappen aan de overal aanwezige benauwende gelijkschakeling. De tijdgeest staat geheel en al in dienst van de platte commercie. Luceberts waarschuwing dat 'alles van waarde weerloos [is]' blijft genegeerd worden door mijn generatiegenoten, niet alleen door hen die in de arbeidersklasse opgroeiden,  maar ook zij die uit de middenklasse komen, en al helemaal degenen die uit het milieu van de rijken stammen. 

Wij leven in een cultuur van rationalisme zonder rede. Onze maatschappij is voortgekomen uit de rationele wetenschap, maar functioneert in de praktijk als een volkomen irrationeel systeem. De voortgaande bewapening is misschien wel het meest in het oog lopende voorbeeld hiervan. Onze overleving als soort wordt elke moment van de dag en de nacht bedreigd door massavernietigingswapens van de macht met zijn doctrine van 'wederzijds verzekerde vernietiging.' En dit allemaal om de consumptie-cultuur te beschermen, die een al even irrationele aanslag is op ons voortbestaan. 

Intussen roert ook het 'gewone volk' zich met zijn 'gezond verstand' in het chaotische kabaal van onbezonnen meningen. In eerste instantie onder aanvoering van de relnicht Pim Fortuyn, en nu bij monde van het PVV-Kamerlid Geert Wilders en de mediahype Thierry Baudet, die allen terug willen naar een tribale samenleving. Maar wat zij niet beseffen is dat dit wanhopige verlangen een fundamentele ontkenning is van het feit dat in onze cultuur het individualisme tot dogma is verheven. De basis van het tribalisme in de préhistorie was een pure noodzaak om met een relatief kleine groep, zonder geavanceerde technologie, te kunnen overleven. Er bestond alleen een collectieve identiteit, en afwijkend gedrag werd onmiddellijk afgestraft. Een hightech massamaatschappij met zijn ver doorgevoerde individualisme staat hier loodrecht tegenover. Met andere woorden: het verlangen naar een tribale samenleving is een illusie. Wij behoren allang niet meer tot één of andere stam. 

Zo ben ik weer terug bij de website 'I love Nieuwmarktbuurt,' die mijn kritiek op het parasitaire consumentisme van de locale horeca dermate onaanvaardbaar achtte dat ik eerst bedolven werd onder een spervuur van grof verbaal geweld, en tenslotte door de beheerder van deze tribale buurtclub werd uitgestoten. Ik paste niet in de groepsidentiteit, en werd verbannen. Had de brandstapel nog bestaan dan was ik daar op terecht gekomen, want de haat tegen de andersdenkende is nog steeds even groot als vroeger, zeker onder de luidruchtige ouwe hap op de Wallen en de Nieuwmarktbuurt, waar men zich nooit rekenschap heeft gegeven van het feit waarom zoveel joden uit deze buurt werden gedeporteerd en nooit meer terugkwamen. 

Evenals in de rest van Nederland, wint ook in mijn buurt 'extreemrechts terrein,' overigens 'net als in de VS. Deskundigen vrezen dat ook hier eenlingen naar geweld zullen grijpen. Om dat voor te zijn, willen ze meer onderzoek naar bestrijding van openlijk racisme,' zoals Het Parool van 7 augustus 2019 berichtte. Dit verklaart tevens de openlijk geventileerde rancune op 'I Love Nieuwmarktbuurt,' een website waarvan de beheerder, mevrouw Ingla Cuenca Wong, claimt dat het doel is 'positieve' informatie te verstrekken.  Maar zodra het onderwerp het hoofdstedelijke links college van bestuur betreft, en vooral burgemeester Halsema, dan verdringt het rancuneuze deel van de horeca zich om zijn gal te kunnen spugen. 'Ze is niks, blijft niks, wordt niks,' is dan de kwalificatie van de onderkaste, die zich overal en altijd het slachtoffer beschouwt van alles en iedereen, behalve van de eigen onnozelheid. Zij staan nu ook vooraan om Halsema te demoniseren, want iemand moet de schuld krijgen van het probleem dat de horeca in het centrum van Amsterdam zich volledig afhankelijk had gemaakt van het toerisme, en dus door de lockdown een gevoelig verlies maakte. Daarom moet van dit volk Halsema aftreden, zodat er weer zaken kunnen worden gedaan met horeca en het Amsterdamse en buitenlandse zwart geld circuit, dat zich in het centrum heeft genesteld. Meer later. 




Geen opmerkingen:

Land of the Free. Home of the Brave

  Going Underground @GUnderground_TV From the country that lectures the world on freedom and press and democracy: State troopers are sent to...