woensdag 22 april 2020

Boycot Hadiklaim


Beste lezers,

Ramadan is in aantocht, en wie Ramadan zegt, zegt dadels. Overal breken Moslims in navolging van de Profeet Mohammad de vasten met een dadel. Maar ook niet-Moslims eten ze graag, als lekker en voedzaam tussendoortje.
Wij hebben een onderzoek gedaan naar dadels verkocht door een aantal Nederlandse supermarkten. Helaas troffen wij weer bloeddadels aan, met name van het merk van Bomaja van Hadiklaim. Het is te verwachten dat supermarkten en kleine aanbieders met Ramadan in aantocht weer diverse soorten dadels gaan aanbieden. Veel van die dadels zijn van Hadiklaim, en gaan schuil onder fancy namen als Jordan River, King Solomon en Bomaja. Deze zijn doorgaans afkomstig uit Israelische illegale nederzettingen in Palestina. Ook Mehadrin verhandelt dadels, vooral medjoul dadels, die deels in de bezette Jordaanvallei gekweekt worden.
Supermarktketen Dirk van den Broek is wat je noemt een recidivist. Reeds in 2017 hebben we actie gevoerd tegen de aanwezigheid van Bomaja dadels bij DIRK. Dirk van den Broek valt onder de Coöperatieve Inkoop Vereniging Superunie B.A., net als een 14 andere Nederlandse supermarktketens. Daarom hebben we DIRK en Superunie dit jaar uitgekozen voor een emailactie. Maar ook andere supermarkten zullen wij aanschrijven.
Brief en emailactie naar DIRK en Superunie
Je kunt hier onze brief naar DIRK/DekaMarkt en Superunie lezen. Wil je zelf ook naar DIRK, DekaMarkt en Superunie emailen? Hier zijn een paar voorbeelden van boodschappen die je kunt versturen:
  • DIRK, staak de verkoop van Hadiklaim bloeddadels!
  • DIRK, steun Israels illegale nederzettingen niet, en kap met Hadiklaim als handelspartner!
  • DIRK, doneer de opbrengst van Hadiklaim bloeddadels aan een goed doel in Palestina
Of mail direct in 2 klikken: Mail direct
Wat is er fout aan Hadiklaim dadels?
Hadiklaim Israel Date Growers Cooperative Ltd., Israels grootste dadelexporteur,  heeft de twijfelachtige eer in een recente database te zijn opgenomen van de VN Commissaris voor de Mensenrechten met bedrijven die actief zaken doen met Israels illegale nederzettingen. Hadiklaim verhandelt dadels die zijn gekweekt op geroofde Palestijnse grond. Hadiklaim profiteert niet alleen van de bezetting van Palestijns grondgebied maar draagt ook bij aan de instandhouding van de illegale nederzettingen. Alle Israelische nederzettingen in bezet Palestijns gebied (dat zijn kolonies gevestigd op van Palestijnen geroofde grond) zijn illegaal volgens de Vierde Conventie van Genève. Nederland en de EU hebben dit vele malen in internationaal verband onderschreven.
Dat Dirk doorgaat Hadiklaim producten te verkopen staat haaks op het internationaal recht en de Guiding Principles for Business and Human Rights.

BOYCOT STICKERS BESTELLEN BIJ DOCP?
Bestel ze via info@docp.nl

10 stickers voor €1,00
100 stickers voor €7,50
(inclusief verzendkosten)
LET OP: alleen plakken waar het is toegestaan

Geen opmerkingen: