vrijdag 21 februari 2020

Het Parool Geeft Nep Nieuws




David van Unen: Coördinator Buitenland
Datums dienstverband apr. 2019 – heden
Duur dienstverband 11 maanden
Eindverantwoordelijk voor de buitenlandberichtgeving in Het Parool. Ik verzamel de beste stukken uit de kranten waar Het Parool mee samenwerkt, schrijf 's ochtends nieuwsstukken voor in de krant, onderhoud contact met columnisten en correspondenten werk aan achtergrondverhalen bij het nieuws.

Het Parool opent vanavond op de voorpagina met de kop:

'Let op, want Russen doen het weer'

Verenigde Staten Waarschwing inlichtingendiensten

Russische inmenging in de verkiezingen is in Washington opnieuw aan de orde. De veiligheidsdiensten roepen nu al, midden in de periode van voorverkiezingen, op tot waakzaamheid.

Dit bericht, geschreven door David van Unen, is een schoolvoorbeeld van wat 'Nep Nieuws' wordt genoemd. Want waar zijn de bewijzen? Wel, Het Parool zelf meldt dat: 

Wat er tot nu toe door Moskou is geprobeerd of zelfs al is gedaan, is niet helemaal duidelijk, maar inlichtingenbronnen waarschuwen in de Amerikaanse media voor grootschalige aanvallen met ransomware, die stemcomputers of databanken overhoop kunnen gooien.

Kortom er zijn geen bewijzen, en desondanks meldt  Het Parool: 'Let op, want Russen doen het weer.' 

Opnieuw is er sprake van Mainstream-Media-Propaganda. Dat blijkt tevens wanneer een 'anonieme CIA-ambtenaar' wordt opgevoerd, die tegenover The New York Times zou hebben verklaard:

'Het belangrijkste voor Rusland is het vertrouwen in onze verkiezingen te ondermijnen. Dáárom is het zo moeilijk hier tegen te vechten.'

Hier bereikt de propaganda een absurdistisch hoogtepunt, of beter dieptepunt.

Wat Rusland heeft misdaan 'is niet helemaal duidelijk.' Wanneer het 'niet helemaal duidelijk is,' dan moet de conclusie zijn dat dit bericht 'helemaal niet duidelijk is,' want dan had de lezer wel vernomen wat Rusland allemaal heeft uitgespookt. Het opvoeren van een 'anonieme CIA' figuur, is vanzelfsprekend een gotspe. Niet alleen werkt deze informant voor een geheime dienst, die een eigen doortrapte agenda heeft, maar hij is ook nog eens 'anoniem.' Bovendien is bekend dat The New York Times zich in het verleden heeft verontschuldigd voor zijn propaganda voorafgaande aan de illegale inval in Irak. Waarom gelooft Het Parool dan blind in de berichtgeving van de Times? 

Tenslotte dit: de vermeende 'CIA-ambtenaar' zou hebben gewaarschuwd dat de Russen 'het vertrouwen in onze verkiezingen' wil 'ondermijnen.' In werkelijkheid hoeft dit helemaal niet, want al een halve eeuw kiest rond de 45 procent van de Amerikaanse stemgerechtigden niet meer tijdens de presidentsverkiezingen, terwijl bij de tussentijdse verkiezingen voor het Congres en gouverneurschap slecht iets meer dan een derde van de Amerikaanse kiezers opkomt. Zo weinig 'vertrouwen' hebben deze burgers in de 'Amerikaanse democratie.' Dat komt door het breed gedragen wantrouwen tegen corrupte politici, en het feit dat meer dan de helft van de  Congresleden miljonair is, die natuurlijk hun eigen belangen voorop stellen. Als David van Unen,  zich nu eens eerst verdiept in de problematiek voordat hij de CIA-propaganda overschrijft.  Dat is beter voor de lezers van Het Parool. En in de tussentijd ben ik bereid als oude rot in het vak om op regelmatige basis artikelen te schijven over de werkelijke situatie in de VS. Parool-redactie, ik hoor van u, of niet.

Collegiale Groet,

Stan van Houcke.





1 opmerking:

petervan zei

Beste Stan,Dankzij jou gezonde blik voel ik me niet meer zo alleen
Ode aan je aangeboren objektiviteit die ik als vriend en oud radio collega altijd heb bewonderd..
Peter van Duuren