Alle Oekraïne aanklagers die de MH17-vliegramp onderzochten, zijn bij een reorganisatie uit hun functie ontheven, schrijft NRC maandag. Ook twee officieren die namens Oekraïne deelnamen aan het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt, zijn ontslagen.
De aanklagers en officieren zijn ontslagen aan de vooravond van het MH17-proces, dat volgende maand van start gaat in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.
Vijf van de zes officieren die namens Oekraïne onderzoek naar de vliegramp deden, zijn ontslagen. De zesde aanklager is officieel niet ontslagen, maar mag zich geen officier meer noemen. Volgens het Landelijk Parket blijft deze onderzoeker, Oleh Peresada, wel betrokken bij het onderzoek.
De ontslagen zijn het gevolg van een reorganisatie binnen het Oekraïense openbaar ministerie en onderdeel van president Volodymyr Zelensky's strijd tegen corruptie. 710 van de 1.339 officieren van justitie in het parket-generaal zijn volgens NRC uit hun functie ontheven.
Volgens de krant blijkt uit gesprekken met Oekraïense officieren dat de reorganisatie erop was gericht om zoveel mogelijk aanklagers weg te krijgen.

'Niemand kent het dossier dat wij in vijf jaar hebben opgebouwd'

Hun ontslag zou grote gevolgen kunnen hebben voor het vervolgonderzoek. MH17-onderzoeker Roman Hosjovsky schat in dat de opvolgers van de aanklagers zeker een jaar nodig zullen hebben om zich in te lezen. "Niemand kent het dossier dat wij hier in vijf jaar hebben opgebouwd", zegt Hosjovsky.
Er kunnen pas op 8 maart nieuwe aanklagers worden benoemd, omdat dan de JIT-overeenkomst tussen Nederland, Oekraïne, Australië, België en Maleisië verlengd wordt.

Nederlands Openbaar Ministerie maakt zich zorgen

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) vreest volgens NRC voor de continuïteit van het onderzoek. Volgens het Landelijk Parket heeft Kiev echter beloofd dat de kennis en ervaring van officier van justitie Peresada behouden blijven. De officiers hebben hun dossiers daarnaast al afgerond en daarom zullen de gevolgen voor de huidige strafzaak volgens betrokkenen meevallen.
Op 9 maart begint het proces in de MH17-zaak. Drie Russen en één Oekraïner staan terecht. Ze worden verdacht van de moord op de 298 inzittenden van het toestel. Onder hen waren 196 Nederlanders.
Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines neergeschoten boven Oekraïne. Het JIT heeft vastgesteld dat het toestel werd neergehaald door een buk-raket die afkomstig was van het Russische leger.

DIT BEGRIJP IK NIET: 'Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) vreest volgens NRC voor de continuïteit van het onderzoek.'
DAT ONDERZOEK IS TOCH AFGELOPEN, ANDERS ZOU ER GEEN AANKLACHT KUNNEN ZIJN VAN HET OPENBAAR MINISTERIE? OM WELKE 'CONTINUÏTEIT' GAAT HET DAN? DAT HET JIT-ONDERZOEK EEN AANFLUITING IS, IS AL LANG BEKEND IN HET BUITENLAND. NU NEDERLAND NOG.