donderdag 9 januari 2020

The Right Forum: Israel Stil a Rogue State

The Rights Forum
9 januari 2020
Beste lezer,

Eigenlijk mag het niet meer, maar toch wil ik u een heel gelukkig, gezond en vreedzaam 2020 wensen.

Terugblik 2019

2019 was wederom een turbulent jaar met veel ontwikkelingen in Israël-Palestina. Positieve en minder positieve.

Een van de positieve ontwikkelingen was de beslissing van het Internationaal Strafhof (ICC) om een onderzoek te beginnen naar oorlogsmisdaden in Palestina. Ook positief was de uitspraak van het Europees Hof dat op producten uit Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied deze afkomst specifiek vermeld moet staan.

Dieptepunten waren de voortdurende uitbreiding van de nederzettingen, het recordaantal gesloopte Palestijnse woningen, de vele slachtoffers die vielen tijdens de grote Mars van de Terugkeer in Gaza, de straffeloosheid van de Israëlische bezettingstroepen die (vaak opzettelijk en zonder noodzaak) Palestijnen vermoorden of verwonden. Ook het toenemende geweld door kolonisten en beschietingen vanuit Gaza op burgerdoelen in Israël waren trieste ontwikkelingen.

Daarnaast stond 2019 vooral ook in het teken van zaken die NIET gebeurden: zo werd de zwarte lijst van in nederzettingen actief zijnde bedrijven wederom niet gepubliceerd door de VN, kwam er geen Amerikaanse vredesplan, leidde het vernietigende rapport van de VN Mensenrechtenraad over het Israëlische optreden in Gaza niet tot een veroordeling (laat staan sancties) door Nederland. Bovendien kwam er geen nieuwe regering in Israël en werden er in de Palestijnse Gebieden geen verkiezingen gehouden (in Israël daarentegen twee keer).

Voor The Rights Forum zelf was de hersenbloeding waardoor onze erevoorzitter Dries van Agt in mei werd getroffen een dieptepunt. Gelukkig is de revalidatie voorspoedig verlopen en is onze erevoorzitter inmiddels weer helemaal actief.

Vooruitblik 2020

2020 is in het Midden-Oosten dramatisch begonnen met de confrontaties tussen Iran en de Verenigde Staten. Deze ontwikkelingen hebben invloed op het gehele Midden-Oosten en dus ook op Israël-Palestina.

Met de verkiezingen in Israël (maart), de Verenigde Staten (november) en hopelijk in de Palestijnse Gebieden in het vooruitzicht zal de situatie in Israël-Palestina weer bijzonder hectisch worden. De kans dat de verkiezingen met veel opruiende retoriek gepaard zullen gaan is helaas groot.

Toch zullen er ook in het nieuwe jaar weer nieuwe kansen komen die kunnen bijdragen tot rechtvaardigheid en veiligheid voor Israëliërs en Palestijnen. Met uw steun blijven we ons ook in het nieuwe jaar inzetten voor rechtvaardigheid. We zijn dankbaar dat u dit mogelijk maakt!

Gerard Jonkman
Directeur The Rights Forum

Minachting voor Palestijnen kenmerkt Israël-politiek ChristenUnie

Joël Voordewind was beledigd. Afgelopen maandag zegden vier vooraanstaande Palestijnse politici op het laatste moment een ontmoeting met hem af. De rest van de delegatie van de ChristenUnie was wel welkom, maar liet de bijeenkomst aan zich voorbijgaan. De reden voor de afzegging is dat de Palestijnen zich juist door Voordewind beledigd voelen – en hoe. Lees verder >

Geen ruimte voor kritiek: Gemeente Jeruzalem sluit cultureel centrum

Vlak na de kerstdagen lazen medewerkers van de in Jeruzalem gevestigde Barbur Gallery in de krant dat zij hun pand binnen negentig dagen moeten verlaten. Het centrum haalde zich begin 2017 de woede van de Israëlische autoriteiten op de hals door ruimte te bieden aan een lezing van mensenrechtenorganisatie Breaking the Silence. Het besluit is kenmerkend voor het intolerante klimaat in Israël, waarin critici worden weggezet als landverraders. Lees verder >

Israël opgetogen na liquidatie Iraanse generaal

‘Zijn verdiende loon’, zei Yair Lapid, de tweede man van Kahol Lavan (Blauw en Wit), de partij van voormalig legerleider Benny Gantz. Hij feliciteerde de Amerikaanse president Donald Trump met het uitschakelen van ‘de terrorist die verantwoordelijk is voor de dood van duizenden onschuldige burgers’.  Lees verder >


Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...