vrijdag 15 november 2019

De 'Omstreden' Berichtgeving van de NRC

De berichtgeving van NRC Handelsblad is typerend voor de huidige journalistiek van de mainstream-media in het Westen. Neem bijvoorbeeld de berichtgeving over de militaire staatsgreep in Bolivia. Voor zover ik kan nagaan is het artikel in Rotterdam geschfrev en door de free-lance sportverslaggever Dylan Metselaar. Hij stelt:

Senator Áñez riep zichzelf dinsdagmiddag uit tot interim-president. De benoeming van de rechtse politica is omstreden. Er is niet over gestemd omdat parlementsleden van de partij van Morales, die twee derde van de zetels in handen hebben, niet aanwezig waren. Bovendien zou de ontslagbrief van Morales eerst moeten worden geaccepteerd door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, wat niet is gebeurd.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/15/akkoord-regering-en-oppositie-over-nieuwe-verkiezingen-bolivia-a3980447 

Dit is de officiële lezing van de 'corporate press.' De benoeming is evenwel niet allereerst 'omstreden,' maar illegaal, omdat het in strijd is met het Boliviaans recht, zoals blijkt uit de volgende zinnen. Waarom gebruikt de NRC dan toch het begrip 'omstreden'? Daarmee is eveneens de volgende bewering van NRC onjuist:'Morales trad zondag af onder druk van het leger.' 

Het was niet 'onder druk van het leger,' maar het was een 'coup d'état,' met andere woorden: in strijd met de democratie. Dus beste Dylan, als je volgende keer een artikel schrijft aan de hand van wat anderen beweren, verdiep je eerst in de materie.  



Geen opmerkingen: