zaterdag 5 oktober 2019

Jesse Klaver en Thijs Broer


In Vrij Nederland vroeg politiek redacteur Thijs Broer zich af:

Wat heeft Jesse Klaver in hemelsnaam bewogen alle begrotingen van de coalitie op voorhand al te steunen? Een nobel afscheid van de ‘scorebordpolitiek,’ of een doorzichtige poging tot electorale marketing?

De vraag alleen al demonstreert hoe provinciaals het voorstellingsvermogen is van de verpolitiekte polderpers. Terwijl Greta Thunberg zowel de westerse mainstream-politici als de ‘corporate press’ weet te charmeren, lijkt de gladjanus Jesse Klaver uit te zijn op politieke zelfmoord. Maar dat is slechts schijn. Waar het hier werkelijk om draait is dat parlementair links in een neoliberale cultuur obsoleet is geworden. Vandaar dat al onder Femke Halsema GroenLinks salonfähig was geworden, maar door het gehannes van de huidige hoofdstedelijke burgemeester lukte dit niet. Klaver gaat het nu nogmaals proberen door de regering te laten zien dat het als zogenaamd linkse partij volstrekt tandeloos is. Ook hij is een cynicus die overal de prijs van weet, maar van niets de waarde. Hij is een kind van zijn generatie, gedreven door maar één ding: ‘entitlement,’ oftewel de mening recht te hebben op van alles en nog wat, inclusief de politieke macht. In het boekje The Coming Insurrection (2009) stellen de auteurs van The Invisible Committee:

Two centuries of capitalism and market nihilism have brought us to the most extreme alienations — from our selves, from others, from worlds. The fiction of the individual has decomposed at the same speed that it was becoming real.


Wat te doen als politicus, wanneer de politiek volkomen failliet is, omdat het theater is geworden? Dat is het ware probleem van iemand als Klaver. Ook hij kan niet ontkennen dat ‘Organizations are obstacles to organizing ourselves.’ Nu de neoliberale ineenstorting voor de deur staat, het Amerikaanse imperium zijn einde nadert, talloze oorlogen door de NAVO worden voorbereid, en milieurampen al begonnen zijn, blijft er voor een kleine ambitieuze polderpoliticus niets anders over dan deel te nemen aan de ‘virtual reality,’ die elke dag weer via de corrupte commerciële media over de massa wordt uitgestort. Halsema koos eieren voor haar geld, door na in de Haagse politiek te zijn mislukt, zonder enige bestuurservaring naar het Amsterdamse burgermeesterschap te solliciteren. Let nu op op welke functie Jesse Kalver aast. Ik weet het niet, want ik volg deze lichtgewichten niet. Maar van een politiek redacteur van het vroegere weekblad Vrij Nederland verwacht ik toch enig denkwerk en inzicht. 


Geen opmerkingen:

Zionists Torturing Deaf Palestinian

  Ayman AlKhaled heeft deze post opnieuw geplaatst Dr. Michelle Kalehzan @MichelleKalehz1 Whomever these sadistic IOF bullies are they shou...